2de Bier verhaal van Oktober: Alaskan Smoked Porter - USA / Alaska

Alaskan Smoked Porter
Amerikaans bier is populair in het speciaal bier wereldje en na het Alabama bier verhaal ga ik het alfabetische volgorde af en dat brengt ons in het koude Alaska. Het is de grootste staat van de Verenigde Staten, sterker nog zie het kaartje voor een idee hoe groot het is (Oranje is Alaska). De staat Alaska is 1.717.854 km2, dat is ongeveer 35 keer Nederland. Het aantal inwoners van Alaska is 731.449, ter vergelijking met Amsterdam die stad alleen heeft al 802.938 inwoners. Overigens met dat aantal inwoners van Alaska, maakt het de staat met de minste aantal inwoners. Dus we kunnen concluderen dat Alaska nogal groot is en ook nogal leeg is qua inwoners, en Nederland nogal dichtbevolkt.
 Ook zijn er wat vreemde lokale alcoholwetten. Zoals in het stadje Fairbanks waar het een strafbaar feit om een eland alcoholische dronken te voeren. In het plaatsje Haines is het eigenaren van een bar verboden om hun  personeel beschonken te laten werken. Voor de hele staat geldt het nuttigen van alcohol, niet voor je 21ste verjaardag. Hoewel met zijn 380.821 inwoners is de grootste stad van Alaska, Anchorage niet de hoofdstad. Maar het met 17.311 inwoners tellende Juneau, wat sinds 1906 de hoofdstad van Alaska is.
In die tijd was Juneau de grootste stad van Alaska, dat kwam door de goudvondsten en de naam van de stad komt van een nogal succesvolle goudzoeker Joe Juneau. Eigenlijk heette het stadje Juneau Harrisburg (vernoemd naar een ander goudzoeker) of Rockwell, ze waren er kennelijk er nog niet over uit. Maar bij een stemming in 1881 werd er voor Juneau gekozen, dat kwam doordat Joe Juneau nogal wat rondjes aan drankjes gaf om op hem te stemmen voor de naam van het stadje. Al die jaren is het niet groter geworden maar desondanks is de Alaskaanse regering sinds 1906 er blijven hangen. Leuk om te weten men kan alleen per boot of vliegtuig de hoofdstad van Alaska bereiken, er zijn geen wegen erheen ondanks dat het op het vasteland ligt. Kijk maar op Google Maps , typ Juneau in, zoom in en je vindt wegen die doodlopen. Na al die info over Juneau de reden ervan, het bier uit de titel wordt er gebrouwen.
De Alaskan Brewing Company bestaat sinds 1986 en is de grootste brouwerij van Alaska, gewoon even je brouwerij naar de staat vernoemen en een brouwerij beginnen in een moeilijk bereikbare (hoofd)stad. Inmiddels is het de grootste brouwerij van de staat en langzamerhand kan men hun bieren bij de betere speciaalzaken vinden. De Smoked Porter is een Rookbier met een Amerikaanse of Alaskaanse twist, Rookbieren komen van origine uit Noord Beieren rond de stad Bamberg. Dit Rookbier is inmiddels uitgegroeid tot de standaard voor alle Amerikaanse Rookbieren. Het bier wordt gebrouwen met Rookmout, dat is mout die boven een vuur wordt gerookt. Het hout dat gebruikt wordt beïnvloedt de smaak en reuk van het mout, in dit geval gebruiken ze elzenhout. Bij het openen van de fles wordt men getrakteerd op een intense rokerige lucht en smaak, te vergelijken met andere gerookte producten zoals: kaas, zalm, vlees. De kleur van het bier is donker bruin en heeft een alcoholpercentage van 6,5%.
Na dat al het “rook”geweld een beetje weg is geëbd, komen de tonen van chocolade, koffie en geroosterd mout. Het einde is licht bitter en de rook smaak blijft lekker hangen. Dit bier doet goed bij de eerder genoemde gerookte etenswaren. Oh ja de smaak evolueert met de jaren mee, daarom staan er jaartallen op de etiketten en wat ook evolueert is de prijs van die bieren. Dit was iets over Alaska de volgende keer bij het Amerikaanse staten thema het iets warmere Arizona.
Hier nog een link en een filmpje. http://www.alaskanbeer.com/


Reacties

Populaire posts