2de Bier Verhaal van Maart: New England Imperial Stout Trooper - Verenigde Staten / Connecticut

New England Imperial Stout Trooper
Het tweede bier dat ik van de brouwerij New England behandel heeft een paar redenen, nummer één het Amerikaanse staten-thema namelijk de staat Connecticut is aan de beurt. Tweede reden kan Star Wars aan bier relateren en de derde de bier stijl Imperial Stout weer eens behandelen.
Connecticut ligt in het noord westen van de Verenigde Staten in de regio genaamd New England, de staat is niet zo groot namelijk een derde van Nederland en heeft ongeveer 3,5 miljoen inwoners. Deze staat heeft geen rare alcoholwetten, sterker nog sinds 2012 mag er bier en andere alcoholproducten op zondag en feestdagen verkocht worden, dus in Connecticut doen ze niet zo moeilijk. Er zijn zo’n 22 brouwerijen in deze kleine staat en er staan er 5 gepland om open te gaan.
Dan gaan we over naar de naam van het bier, Imperial Stout Trooper duidelijk te zien op het etiket geïnspireerd door die witte mannetjes uit de Star Wars films. Dit zijn de infanteristen van het Galactisch Keizerrijk die de Rebellen het moeilijk maakten, vooral in het begin van Star Wars - Episode IV: A New Hope worden de Stormtroopers neergezet als extreem efficiënte elitetroepen. Maar na die scènes is het over met dat efficiënte, dat een filmterm ook een Stormtrooper versie heeft gekregen. De originele term heet in het Engels “Principle of Evil Markmanship” vrij vertaald ” Principe van kwaadaardige scherpschutterskunst”.
Eigenlijk na die scene is het hopeloos met de Stormtroopers, ondanks dat de Rebellen zwaar in de minderheid zijn. Komen de Strormtroopers in overweldigende aantallen, hebben een professionele militaire opleiding achter de rug, superieure wapen uitrusting, maar missen vanaf dat punt eigenlijk alles en dat drie films lang! Om tenslotte niet in staat om een grote groep primitieve Ewoks (die schattige beerachtige wezentjes) te verslaan met hun lasers en looptanks in Star Wars - Episode VI: Return of the Jedi. En dat noemen we het Stormtrooper-effect, namelijk in het begin van een film superieur en dan daarna bergafwaarts ondanks de bovengeschreven uitleg.
De Stormtroopers dienen de duisterer Galactische Keizer die over zijn rijk heerst met angst, dat sommige Tsaren en Tsarina’s in het oude Rusland ook en dan komen we nu bijna bij het bier van het verhaal. Imperial Stout Trooper is een bierstijl genaamd Russian Imperial Stout, die naam komt uit de tijd dat extra gehopte en extra zware Stout bieren naar Rusland werden geëxporteerd. Tegenwoordig is deze brouwstijl bij menig microbrouwerij een onderdeel van hun gebrouwen bieren. Het verschil met een gewone Stout is dat de Russian Imperial Stout meestal een alcoholpercentage van 8% en hoger heeft, de smaak is krachtiger een geeft ook meestal een branderig gevoel in de mond.
Brouwerij New England brouwt zo’n Imperial Russian Stout, al is het in dit geval een Galactic Imperial Stout. Het bier is pikzwart van kleur en heeft een alcoholpercentage van 8%. De smaak is bitter van smaak met tonen van vooral koffie, chocolade en kersen. Ook geeft het bier een licht brandend gevoel in de mond. Van brouwerij New England heb ik eerder een bier behandeld zie de link http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2013/03/3de-bier-verhaal-van-maart.html. Met de nodige van dit soort biertjes op zal er best flink misgeschoten worden, volgt er nog de link naar de brouwerij en voor het eerst een Facebookpagina en een filmpje. http://www.newenglandbrewing.com/


"May the Force be with you"


Reacties

Populaire posts