1ste Bier Verhaal van Maart: Lindemans Gueuze Cuvée René - België

Lindemans Gueuze
Cuvée René
Op de zure toer dit maal, tijd om eens een de bierstijl Geuze of ook bekend onder de Franse schrijfwijze Gueuze. Geuze bieren behoren tot de familie van Lambiek bieren en daar heb ik een tijd geleden over de Faro variant geschreven. http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2013/06/2de-bier-verhaal-van-juni.html Er zijn vier varianten en na de Faro is het nu de beurt voor Geuze. Geuze is feitelijk een menging van twee Lambieken, namelijk een oude Lambiek met een jonge Lambiek.
Tegenwoordig word de naam “Oude Geuze” gebruikt voor de traditionele Geuzes en is Europees beschermd, maar moet de oude Lambiek wel tenminste drie jaar oud is en gerijpt op houten vaten. Grotere Lambiekbrouwerijen zoals AB-Inbev dochter Bell-Vue is meer industrieel en ook commerciëler van aard, omdat daar winst moet worden gemaakt hebben zij geen tijd voor ouderwets tijdrovend handwerk.
Dan mogen hun Geuzes niet het keurmerk voeren en de “Oude Geuze” niet gebruiken. Wat wel blijft dat de bieren spontaan gisten, of laat de natuur zijn gang gaan bij het gisten en zo zijn er ook dus commerciële Geuze bieren.
Bij brouwerij Lindemans brouwen ze ook een reeks voornamelijk “commerciële” Geuzen en Fruit-Lambieken zoals volgt: Lindemans Faro van 4,2%, Lindemans Geuze van 5%, Lindemans Apple van 3,5%, Lindemans Framboise van 2,5%, Lindemans Kriek van 3,5%, Lindemans Cassis van 3,5%, Lindemans Pecheresse van 2,5%. Deze bovenstaande bieren zijn zeer toegankelijk door het gebruikte fruitsap en het lage alcoholpercentage werkt ook wel mee.
Maar om niet helemaal hun traditionele afkomst te verloochenen brouwen ze nog een “Oude Geuze” namelijk de Lindemans Gueuze Cuvée René. Ooit gebrouwen voor de Amerikaanse export maar ook in de Lage Landen goed verkrijgbaar. Deze Geuze heeft een alcoholpercentage van 5% en heeft licht troebelige oranje kleur. De smaak is zurig droog wat de bedoeling is bij een Geuze, dat komt door de spontane gisting waar men geen controle heeft over de gist. Ook heeft het bier tonen van appel en citroen wat het bier iets zoets meegeeft.
 Nog iets over de naam Cuvée René, Cuveé kan “vat” betekenen of “mengen” wat namelijk een Geuze is, een gemende oude Lambiek met een jonge Lambiek. En het René gedeelte slaat op de voornaam van de oude eigenaar René Lindemans, want deze brouwerij is een familiebedrijf die sinds 1811 bestaat met nog steeds een Lindemans aan het roer.
Dit was de Geuze en een beetje uitleg erover en volgende keer verder met een Amerikaanse staat en bier dat er vandaan komt. Volgt nog de link en een filmpje. http://www.lindemans.be/start/home/nl


Reacties

Populaire posts