1ste Bier Verhaal van April: Salopian Lemon Dream - Engeland

Salopian Lemon Dream
Alles over citroenen dit keer, deze vitamine c bommen die nogal erg zuur zijn kunnen zeer dorstlessend zijn bij juist gebruik ervan in bier. Vorige zomer was er een ware invasie van Radler bieren, dit zijn licht alcoholische bieren met citroen limonade toegevoegd. Deze drankjes bleken erg populair te zijn, zo populair dat de Amstel Radler vaak schaars was. Deze semibieren zijn rond de 2% a 3% en het bier waar ik het over ga hebben is 4,5%, maar bij dit bier worden citroenen toegevoegd in plaats van limonadesap.
Zoals je weet zijn citroenen nogal erg zuur van smaak, maar als je een beetje gebruikt kan je er cake, taart snoep of limonade van maken. Ook  gebruikt men citroenen in de cosmetica om er parfums onder ander van te maken en ook in medicijnen om de patiënt zijn stemming te verbeteren. De boom waar citroenen aan groeien zijn best apart te noemen, ze dragen vier keer jaar vruchten.
Ieder seizoen hebben de vruchten een andere kleur, de zomer zijn de vruchten groen. In de herfst en winter zijn de citroenen zoals we gewend geel. De lente zijn de vruchten bijna wit van kleur. Vier seizoenen vruchten en drie verschillende kleuren, maar die gele daar doen we het voor. Leuke en lekkere drankjes met citroenen zijn onder andere.

Het alcoholvrije Bitter Lemon wordt gemaakt van
Koolzuurhoudend water met als ingrediënten suiker, citroen of limoen en kinine. Het is de kinine die de drank zijn bittere smaak geeft, de zoutzure en zwavelzure zouten van kinine werden toegepast als koortswerend middel. Oorspronkelijk werd de drank -net als tonic- vanwege de kinine gedronken als middel tegen malaria en was daardoor populair onder Britten die in overzeese koloniën werkten. Omdat kinine in grote hoeveelheden nadelige effecten op de gezondheid kan hebben, is de concentratie tegenwoordig zo teruggebracht, dat het geen heilzame effecten meer heeft. Bitter lemon is een gewild ingrediënt voor cocktails, of mensen die van erg bitter houden.
Limoncello een van oorsprong Italiaanse alcoholische citroen drankje van rond 30% a 35%. Men kan eenvoudig het zelf ook maken. Men neme citroenen en een alcoholisch drankje zoals wodka, jenever of grappa. Doe dit allemaal in een weckpot van 750 ml, gevolgd door 250 gr witte suiker. Van twee citroenen de schil toevoegen maar sommigen doen er ook citroensap bij, maar dat hoort eigenlijk niet. Na vier tot zes weken is de likeur stroperig en heerlijk om te drinken.
Dan komt nu het bierige gedeelte met citroenen, dit bier dronk ik twee jaar geleden in het Engelse Birmingham. Tijdens een wandeling door deze grote stad met vooroorlogse- en voornamelijk naoorlogse architectuur, moest ik door een nogal klein overdekt winkelcentrum heen om weer in het wat gezelligere centrum te komen. Maar Engeland had dat jaar de beste zomer sinds jaren, oftewel het was warm en ik kreeg dorst. In dat winkelcentrum bevind zich een J.D. Wetherspoon pub genaamd Paradise Place, mooie naam om een beetje dat winkelcentrum te bedoezelen. J.D. Wetherspoon is een keten van ongeveer 900 pubs en een paar dingen karakteriseren deze pubs, het zijn erg grote ruime pubs en deze ruimtes waren ooit bijvoorbeeld voor de verbouwing een winkel, een bank, een zwembad, een theater, een kerk of wat dan voor ruime leegstaand pand geweest. En het andere is dat ze flink inzetten met bieren van kleine brouwerijen.
In zo’n pub viel mij de tap op met het bier Salopian Lemon Dream van brouwerij Salopian uit Shrewsbury wat in het Engelse graafschap Shropshire ligt en ze bestaan sinds 1995. Ze brouwen vooral bieren voor op vat zoals vele Engelse brouwerijen en ook zijn er gebottelde bieren.

 De Lemon Dream valt in de categorie Wheat Ale en is de Brits-Amerikaanse tegenhanger van het Belgische Witbier en een Duitse Weizen. Deze variant is hoppiger en minder bitter, maar allebei troebel. Lemon Dream heeft een alcoholpercentage van 4,5% en heeft een licht troebelige gouden kleur. De smaak is licht fruitig bitter van smaak met tonen van citrus vruchten verkregen door de hop, en er zijn ook een kleine hoeveelheid citroenen toegevoegd voor de extra verfrissende “bite”.
Beter dan een Radler met limonadesap, met dit bier gebruiken ze tenminste nog de vrucht en er zit meer alcohol in. Ideaal brouwsel voor de mooie zonnige dagen die gaan komen en met dit verhaal onze zure vriend de citroen behandeld. Volgt nog de link en Facebookpagina.Reacties

Populaire posts