1ste Bier Verhaal van April: Shepherd Neame Spitfire - Engeland

Shepherd Neame Spitfire
De oudste brouwerij van het Verenigd Koninkrijk met als oprichtingsjaar 1698, al is er bewijs dat er al sinds 1573 er gebrouwen wordt. De brouwerij is in bezit van de familie Neame sinds 1864 in het kleine stadje Faversham. In het noorden van het graafschap Kent is deze plaats te vinden en heeft bij 20 duizend inwoners.
Kent is te vinden in het zuidwesten van Engeland en is bekend om kalk, dit is in volle glorie te zien bij de krijtrotsen van Dover. Het is ook het warmste gebied van Groot-Brittannië waar de fruitgaarden het goed doen en vooral de hopvelden niet te vergeten, die gedijen hier ook goed. De hop werd ooit door boeren uit de Lage Landen geïntroduceerd rond het jaar 1524, omdat het brouwen met accijnsvoordeel gunstig was in die tijd want er hoefde geen belasting over de hop betaald worden. Want bier is pas bier als het uit water, gerst en plantendelen bestaat en voor hop werd gebruikt was er onder ander gruit. Gruit is een kruidenmengsel en werd in die tijd flink belast, toen men erachter kwam dat hop ook bederf en besmetting door slechte gisten voorkwam ging men over op hop. Tot na een tijd ook hop ging belasten in plaats van gruit, als iets men massaal leuk en lekker vind dan komt gauw de belastingdienst een graantje meepikken.
Terug naar Shepherd Neame waar het begon met kapitein Richard Marsh die een brouwerij begon tot deze overleed in 1727 en overging op zijn vrouw en later zijn dochter. Deze verkocht de brouwerij aan een zekere Samuel Shepherd in 1741 om flink uit te breiden, maar zijn zoon Julius zette er meer vaart achter. In 1782 werd een stoommachine aangeschaft om meer te kunnen brouwen en was tevens de eerste buiten Londen die met zo’n apparaat werkten. Later in 1854 werd een spoorlijn aangelegd langs het plaatsje Faversham en dat gaf mogelijkheden om het bier in het grote Londen te verkopen. Inmiddels was de familie Neame in de brouwerij gekomen en tegenwoordig zijn de bieren goed vertegenwoordigd in Kent, Londen en de rest van zuidoost Engeland en soms ook bij ons in Nederland. 
Zo nu behandel ik twee bieren van Shepherd Neame en om mee te beginnen de Bishops Finger, een Extra Special Bitter. Nee er word geen onzedelijk grapje mee bedoeld met vinger van de bisschop, maar richtingsaanwijzers in de vorm van een wijzende vinger naar de kathedraal van Canterbury wat ook in Kent ligt. Het bier is één van de oudst gebottelde bieren van Engeland en dat sinds 1958. Het bier is helder donker amber van kleur en heeft een alcoholpercentage van 5,4% en de versie uit de handpomp is 5%, fles en tap alcoholpercentages is vaak niet hetzelfde in Engeland. De smaak is bitter met tonen van karamel, fruitigheid en een beetje chocolade. De tapversie komt overeen met de smaak.
Nu de titel de Spitfire gebrouwen ter ere van het legendarische jachtvliegtuig die voornamelijk boven Kent de nodige Nazi Messerschmitt’s naar beneden haalden tijdens de “Battle of Britain” in de zomer van 1940.
 Die Messerschmitt’s waren iets beter maar maar vlogen met kleinere benzinetanks, oftewel 20 minuten vechttijd boven Engeland. De Engelse hadden radar en de Spitfire’s maakten het af, deze vliegtuigen hadden het voordeel van een betere cockpit, vleugels om beter mee te manoeuvreren en nadelig was het vliegtuig kon geen steile duikvluchten maken want de motor kon uitvallen. Maar in ieder geval het was een dubbeltje op zijn kant met de Britten anders zaten we met die Nazi onzin opgescheept nu.
Het bier Spitfire is een van de best verkochte gebottelde bieren van Engeland, dit bier geeft het idee dat het alle decennia bestaat maar wordt gebrouwen sinds 1990. De “Bottle of Britain” heeft een alcoholpercentage van 4,5% en op tap 4,2% en de kleur is helder amber. De bierstijl waar de Spitfire toe hoort is de Bitter. De smaak is bitter van smaak met tonen van walnoot, limoen en een beetje toffee.
Dit was een brouwerij uit Kent, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.

 
Reacties

Populaire posts