1ste Bier Verhaal van Mei: Cittavecchia Rossa - Italïe

Cittavecchia Rossa
Een plek in Europa waar culturen elkaar ontmoeten, de Italiaanse regio Friuli-Venezia Giulia en deze is te vinden in het noordoosten van Italië. Het zijn eigenlijk meer drie werelden, de Romaanse, de Germaanse en de Slavische. In het oosten en noorden grenst het aan Oostenrijk (Germaans), zuidoosten is Slovenië (Slavisch) te vinden en het hele gebied is Italiaans (Romaans).
Laten we beginnen bij de Romeinen die verantwoordelijk zijn voor de Romaanse wereld, die stichten veel steden en plaatsen hier en er is nog veel van terug te vinden. Toen kwamen de Germaanse stam de Longobarden in het gebied, de Italiaanse regio Lombardijen ontleent haar naam aan die stam.
Een andere Germaanse stam de welbekende Franken versloegen de Longobarden en namen het gebied over. In bergachtige gebieden druppelden wat Slavische volkeren binnen, het zijn de voorouders van de moderne Slovenen. Rond 1420 kwam het gebied in handen van de toenmalig machtige republiek Venetië, behalve het oosten rond de stad Triëst dat kwam in handen van de Oostenrijkers.
Napoleon nam het gebied ook een tijdje in om na zijn nederlaag weer in handen van de Oostenrijkers te komen. Tot de Italiaanse landen zich verenigde tot één Italië kwam het gebied aan hun toe, op Triëst na want dat werd de belangrijkste havenstad van het Oostenrijks-Hongaars Keizerrijk. Italië kreeg deze stad en de rest van Istrië na de 1ste Wereldoorlog om dat grotendeels weer te verliezen na de 2de Wereldoorlog aan Joegoslavië, Triëst bleef Italiaans door toedoen van de geallieerden.
Het golft op en neer met die drie culturen. Zo ligt Istrië in Italië, Slovenië en Kroatië maar in die twee laatste landen worden de steden aldaar tweetalig aangeduid in Slovenië is het Sloveens en Italiaans en Kroatië is het Kroatisch en ook  Italiaans. In Friuli-Venezia Giulia is het Italiaans de officiële taal en ook het Fruliaans een Romaanse taal word er gesproken. In de bergen langs de Sloveense grens wordt het Italiaans doordrenkt met Sloveense woorden, hetzelfde geldt langs de Oostenrijkse grens waar het typische Oostenrijks-Duits dialect te horen is.
In de stad Triëst is de Oostenrijkse architectuur goed te zien, men kan zich in Wenen wanen. Ook is Venetië terug te vinden met hun uitgegraafde kanalen, zelfs is er een Romeins amfitheater en oude poort nog te zien. Ook deze steden hieronder hebben hun eigen naam in één van  de drie talen.

Italiaans         Duits          Sloveens
Trieste             Triest          Trst
Udine              Weiden       Videm
Gorizia            Görz           Gorica
Capodistria     Gafers         Koper
Fiume              Flaum         Rijeka
Sgonico           Sgonegg     Zgonik

In de laatste plaats is brouwerij Cittavecchia te vinden en voert in het Italiaans de volgende naam: Cittavecchia Birra Artigiana Trieste. Cittavecchia betekent oude stad, Birra Artigiana betekent artisanaal bier of ambachtelijk bier en Trieste is gewoon Triëst.
Deze stad heeft een oude stad (cittavecchia) en doet echt niet onder voor beter bezochten steden als Milaan, Verona, Turijn of Napels maar Rome en Venetië zijn mooier. Brouwerij Cittavecchia bestaat sinds 1999 om het schrale Italiaanse bieraanbod te doen verrijken, Pilseners was wat de klok sloeg maar tegenwoordig doet Italië  ook mee met de microbrouwerij revolutie. Ooit was ik in Triëst en bij toeval vond ik twee bieren van deze brouwerij bij een Italiaanse “trattoria” en zal ze behandelen.
1: Chiara is een Pilsener en betekent “helder” en het bier heeft een alcoholpercentage van 4,9%, de kleur is zeer lichtjes troebel  goudkleurig. De smaak is mooi droog bitter van smaak met tonen van limoen, grassig en iets van honing.
2: Rossa betekent rood en het type bier is een Vienna, een Oostenrijkse bierstijl van oorsprong en daar hebben we weer iets overlappend van een andere cultuur. Vienna bieren zijn ondergistend en meestal helder amber van kleur en voornamelijk te vinden in Mexico, Italië, Noorwegen en Noord-Amerika en worden daar Amber Lagers genoemd. Ze zijn rond de 4% en 7% zwaar in alcohol. Deze heeft een alcoholpercentage van 5,1% en de kleur is zeer licht troebel amber. De smaak is licht zoetbitter met tonen van karamel en iets van zure vruchtjes.
Dit was bier uit een gebied dat toen nog weleens van eigenaar wisselde, volgt nog de link in het Italiaans en een filmpje. http://www.cittavecchia.com/


Reacties

Populaire posts