2de Bier Verhaal van Mei: Colt 45 - Verenigde Staten / Wisconsin

Colt 45
Geen Amerikaanse staat dit keer maar wel een Amerikaans bier van het Malt Liquor-type. Een bierstijl geboren uit gebrek aan grondstoffen, dat gebeurde na de 2de Wereldoorlog. Het bier word gebrouwen met weinig hop en met toegevoegde suiker, dit houd in dat het bier een hoger alcoholpercentage kan hebben. De smaak is door het minder gebruikte hop ook minder bitter, zodoende makkelijker drinkbaar. Alcoholpercentages variëren Het bier word geassocieerd met minder bedeelden Amerikanen, zoals de Afro-Amerikanen uit de achterstandswijken, zwervers met zo’n papierenzak om de fles ook wel een “bum bag”genoemd. Ik heb er eerder over geschreven zie de link, inmiddels heb ik meerdere Malt Liquors gedronken en beoordeeld op www.ratebeer.com. http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2013/01/2de-bier-verhaal-van-januari.html
Laat ik dit maal dieper op de naam Colt 45 ingaan, het bier is niet vernoemd naar het legendarische pistool maar naar een American Footballer. Colt slaat op het team de Baltimore Colts wat sinds 1984 als de Indianapolis Colts door het leven gaat. Colt is ook een Amerikaanse term voor een jong paard onder de 4 jaar die nog niet gecastreerd is, zo is ook het paard op het etiket uitgelegd. De 45 slaat op de American Football speler Jerry Hill, was de running back van 1961 tot en met 1971. Won in dat laatste jaar Superbowl V van de Dallas Cowboys en stopte gelijk, maar verloor Superbowl III van de New York Jets in 1969. American Football is voor de meeste Europeanen niet te begrijpen, maar het is een soort of Stratego op een veld. Baltimore de grootste stad van de staat Maryland waar ooit deze ploeg speelde, is dus ook de geboortstad van het bier de Colt 45. Een voormalige brouwerij genaamd de National Brewing Company brouwde de Colt 45 voor het eerst in 1963. Na een verkeerd uitgepakte fusie verdween deze brouwerij, maar via via kwam de rechten op de naam bij brouwerij Pabst tot deze overbleef als de grootste brouwerijhuurder van de Verenigde Staten. Ze brouwen zelf niet meer maar hebben veel merknamen van ter ziele gegane brouwerijen die tot de jaren 70 goed hebben gedaan. Maar dat behandel ik in de nabije toekomst nog wel een keertje. Pabst besteed het brouwen van de Colt 45 uit bij brouwerij Miller uit Milwaukee.
Acteur Billy Dee Williams beter bekend van rol als Lando Calrissian uit de Star Wars saga, de gladde zakenman die uiteindelijk de tweede Death Star mede opblaast. In de jaren 80 was hij het gezicht van de Colt 45 reclames, hij kreeg kritiek over zijn optredens hierin wegens zijn toenmalige status als Star Wars acteur. Hij reageerde met: Ik drink, jij drinkt. Hell, als marihuana legaal was, zou ik in ook een reclame voor dat maken. De slogan is nog steeds: “Its works every time” en dat kan men breed interpreteren.
Ook rapper Snoop Dogg is de laatste 6 jaar het gezicht, alleen waren ze hem vergeten te betalen en dat levert in Amerika een rechtszaak op. Colt 45 is verkrijgbaar in een typische voor Malt Liquor 40oz. fles of omgerekend 1,18 liter. De kleur is helder goudkleurig en het alcoholpercentage is 5,6% maar er is ook een 8% variant.
Het bier smaakt zeer licht bitter maar is wel wat zoeter door de toegevoegde suikers. Wie niet van bitterheid houd zit met de Colt 45 goed, heb je genoeg draai de dop er weer op. Trouwens het bier is ook in kleinere flessen en blikken verkrijgbaar, overigens in de staat Florida is een maximum inhoud tot 32oz. verkrijgbaar oftewel ongeveer 0,95 liter.
Dit was een verhaal over Colt 45 en volgende keer toch een verhaal over een Amerikaanse staat, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.


Reacties

Populaire posts