2de Bier Verhaal van November: Bofferding Pils - Luxemburg

Bofferding Pils

De tweede uitwedstrijd van het Nederlands Elftal vor het echie brengt ze in het groothertogdom Luxemburg, dit minilandje moet geen probleem zijn alhoewel dat dachten we ook over IJsland. Luxemburg heeft iets meer dan een half miljoen inwoners en IJsland heeft er maar 330 duizend inwoners. Laat ik met een quote beginnen van de al tijdje in het hiernamaals bivakkeerde muzikant Frank Zappa. 
Gelukkig voor het kleine Luxemburg voldoet het landje aan een paar punten van deze criteria. Luxair is de nationale “airliner” met een bescheiden vloot van 18 vliegtuigen en 64 bestemmingen. Het zijn voornamelijk Europese bestemmingen maar ook New York, Noord-Afrikaanse steden, Turkije, Kaapverdië en Zuid-Afrika. Er staat een flesje op de trolley op de foto hieronder.
Met het nationale voetbal team zit het ook goed al zijn de d'Roud Léiwen/Les Lions Rouges/Die Roten Löwen niet zo sterk. En ja in Luxemburg spreken ze 3 talen Luxemburgs, Frans en Duits. Nog eindrondes betreft ze hebben alleen het toernooi van de zomerspelen gehaald, van 1920 t/m 1952 en het was niet best. Zeg nooit nooit maar ik denk dat Luxemburg nooit een toernooi gaat halen, af en toe een incidentele overwinning met reeksen aan nederlagen. Nucleaire wapens mogen ze lenen, want ze zijn lid van de NAVO en sommige leden hebben die wapens, dus pas maar op.
Tenslotte met het bier zit het helemaal goed, behalve met bierstijlen maar dat komt straks. Bierconsumptie is 83 liter gemiddeld per Luxemburger en er zijn 3 commerciële brouwerijen, 4 microbrouwerijen en 2 brouwcafés. Ondanks dat het aan België grenst met al zijn bierstijlen en aan Duitsland met zijn ”Reinheitsgebot”, lijken de bieren het meest op de Lagers uit het naburige Frankrijk.
Op naar Brasserie Nationale een brouwerij die ontstaan is uit een fusie tussen brouwerij Bofferding uit Bascharage en brouwerij Funck-Bricher uit Luxemburg-Stad in 1975. De merken van Funck-Bricher raakten gauw in vergetelheid en begin 21ste eeuw werd brouwerij Battin uit Esch-sur-Alzette opgekocht, blijven de bieren van Bofferding en Battin over. Laat ik 2 bieren van Bofferding behandelen, als eerste de titel.
 1: Bofferding Pils is zo’n Pilsener waar niks mis mee is, niet te zoet en het perfect bittertje. Helder goud kleurig en de smaak is licht droog bitter met tonen van licht zoet moutigheid en wat hoppigheid. Het alcoholpercentage is 4,8% en dit is het meest gedronken Pilsener van Luxemburg.

2: Bofferding Hausbéier betekent zoiets als “thuisbier” en dat komt door de beugelfles, in het verleden wilden men langs de brouwerij gaan om de beugelfles af te vullen voor thuis. Het is ook een Pilsener maar dan wat zwaarder in alcoholpercentage van 5,2%. De smaak ik iets zoeter dan de Pils met tonen van moutigheid en iets van karamel.
Dit was de grootste brouwerij uit het miniland Luxemburg en het volgende uitwedstrijd gerelateerde bier is dan Bulgarije, maar even wachten tot maart. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.
Reacties

Populaire posts