4de Bier Verhaal van Januari: Gerardus Wittems Kloosterbier Dubbel - Nederland

Gerardus Wittems 
Kloosterbier Dubbel
Dit verhaal leid ons naar de Lidl, omdat daar de hele reeks Gerardus bieren te koop zijn. Dit zijn leuke bieren voor de beginnende proevers in spé, ook is het nog eens goedkoper bij de Duitse grootgrutter. De Gerardus bieren worden in Zuid-Limburg bij brouwerij Gulpener gebrouwen en een percentage gaat naar het klooster van Wittem. Eigenlijk heet het biermerk Gerardus Wittems Kloosterbier en het bestaat sinds 2000, het eigenlijke klooster brouwde tot 1952. Het schijnt dat de broeder die brouwde zo boos werd dat hij het recept verscheurde, zodoende ontwikkelde brouwerij Gulpener een nieuw recept en dat was de Gerardus Blond.
Ietsjes later kwam daar Dubbel erbij en van de laatste jaren bedienen ze de 4 seizoenen met elk een bier. Maar eerst even naar het dorp Wittem wat vlakbij Gulpen ligt, het klooster hoort bij de orde van redemptoristen en zijn er voor om hun boodschap aan de armen en verstotende te brengen. Tevens is hun klooster ook een bedenvaartsoort voor de Heilige Gerardus en siert het etiket, zoals eerder vermeld een gedeelte van de winst gaat naar het onderhoud van het klooster. Eerst de seizoensbieren van de Geradus bieren.
 Winter: Gerardus Winterbier heeft een alcoholpercentage van 8,5% en een heldere donkere bruine kleur met rode gloed. De smaak is licht zoet bitter van smaak en heeft tonen van karamel, zoethout en een beetje jeneverbes.

Lente: Gerardus Lentebok heeft een alcoholpercentage 6,5% en de kleur is helder donker goud. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en wat fruitigheid.

Zomer: Gerardus Witbier de kleur is troebel blond en heeft een alcoholpercentage van 5%. Het bier heeft een licht bittere smaak en tonen van banaan, koriander en een beetje citrus.
 Herfst: Gerardus Herfstbok heeft een heldere donker bruine kleur met een alcoholpercentage van 6,5%. De smaak is niet zo zoet bitter als andere commerciële herfstbokbieren en lekker overdadige tonen van karamel.

Blijven over de het gehele jaar verkrijgbare Gerardussen.
Gerardus Blond heeft een alcoholpercentage van 6,5% en dit bier heeft een heldere gouden kleur. De smaak is zacht zoet bitter en heeft tonen van sinaasappel, kruiden en iets van honing.
 En als laatste de Gerardus Dubbel met zijn heldere donkerbruine kleur en rode gloed en het alcoholpercentage van 7%. De smaak is zoet bitter met een heel licht zuurtje. Het heeft tonen van karamel, gedroogd fruit en kruiden. 
De bieren zijn niet alleen bij de Lidl te koop maar ook elders en cafés met als huismerk Gulpener. Volgt nog de link naar de brouwerij Gulpener en voor diegene die rust zoeken.


Reacties

Populaire posts