2de Bier Verhaal van Januari: Narragansett Lager Beer - Verenigde Staten / Rhode Island

Narragansett Lager Beer
Dit maal de allerkleinste staat van Amerika, Rhode Island is kleiner dan Overijssel en groter dan Zuid-Holland. De officiële naam van deze staat is Rhode Island and Providence Plantations, een mondvol dus en zo korten ze de naam af.
De staat ligt in de regio genaamd New England en is ontstaan door religie, want de eerste kolonisten waren Protestanten in dit gebied. Na verloop van tijd kwamen er meningsverschillen en ontstond er een nieuwe stroming, deze gingen weer ergens anders wonen. Zo ontstonden kolonies zoals Rhode Island, Massachusetts, Connecticut en New Hampshire en deze werden later staten, Maine en Vermont zijn weer een verhaal apart. 
Op het kaartje is het eigenlijke eiland met de naam Rhode Island niet vinden maar Aquidneck Island is het originele Rhode Island. Om verwarring te voorkomen met de naam van de staat heeft het eiland zijn oude indianennaam teruggekregen, de betekenis is “op het eiland”. In de “Ocean State” wonen ietsje meer dan 1 miljoen inwoners.

Op naar de brouwerij Narragansett of nog tijdelijk een brouwerijhuurder, ooit hadden ze eigen brouwerij. Het begon allemaal in 1890 in de stad Cranston ten zuiden van de hoofdstad Providence, ze begonnen goed met eigen stallen want in die tijd had men nog paard en wagen. En met elke technologische uitvinding op logistiek gebied gingen ze mee, zoals elektrische vrachtwagens en later benzine vrachtwagens, treinwagons met koeling.
Wat ook hielp was de meest moderne bottellijn van heel New England in 1914. De drooglegging en oorlogsjaren werden redelijk overleefd maar niet goed genoeg, ze werden overgenomen in 1965 door een ter ziele gegaan maar toen de 3de brouwerij van de Verenigde Staten Falstaff uit Saint Louis, Missouri. In 1981 sloot de brouwerij in Cranston en de hele productie ging naar een Falstaff vestiging in Fort Wayne, Indiana.
Dit reclamefilmpje bevat de haaienjager Quint uit de film Jaws, waar hij een blikje Narragansett fijn knijpt, dit gegeven gebeurt ook uit 1977 stammende film. De originele brouwerij in Rhode Island ging plat voor een typisch Amerikaans winkelcentrum, door smaak verandering ging de verkoop dramatisch achteruit. Het merk werd in 2005 gekocht om Narragansett weer de trots op biergebied van New England te worden. En zo krijgt dit merk weer een tweede kans en dat kan alleen als het in herinnering een goede reputatie had. Al zijn ze bezig met een eigen brouwerij, maar op dit moment wordt elders hun bier gebrouwen en ik zal er drie behandelen.
1: Als eerste de titel Narragansett Lager Beer en deze wordt gebrouwen bij City Brewery in Latrobe, Pennsylvania. Ooit het best verkocht in New England van 1930 tot de jaren 70, ook dertig jaar het bier van honkbalclub Boston Red Sox (1944 t/m 1975). Het is een Lager met een alcoholpercentage van 5% en heeft een helder gouden kleur. De smaak is licht droog bitter met wat zoete mout tonen, goede vervanger voor massabieren zoals Budweiser en Miller.
2: Autocrat Coffee Milk Stout is een Stout waar koffie van Autocrat Coffee is in verwerkt en speciaal voor de winter. Deze word gebrouwen in de staat New York bij brouwerij Genesee te Rochester. Zeer donker bruin van kleur met een alcoholpercentage van 5,3%. De smaak is zacht zoet bitter met tonen van geroosterd mout, koffie en vanille.
3: Summertime Citra Ale is een American Pale Ale en een dorstlesser voor de zomer. Dit bier word gebrouwen bij hun zelf in Providence de hoofdstad van Rhode Island. De Citra hops geven het bier een aardige citrus toets, de kleur is helder goud en het alcoholpercentage van 4,2%. De smaak is licht zoet bitter zoet en heeft lichte tonen van citroen en wat hoppigheid.

Dit was Rhode Island met een terugkerende brouwerij en wat 
bieren gebrouwen buiten de staat, volgt nog de link, 
Facebookpagina en nog een filmpje.Reacties

Populaire posts