2de Bier Verhaal van Maart: Crow Peak Pile-O-Dirt Porter - Verenigde Staten / South Dakota

Crow Peak
Pile-O-Dirt Porter
De staat South Dakota is net geen North Dakota (hier de link voor een terugblik(http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2016/08/3de-bier-verhaal-van-augustus-fargo.html) want dit gebied heeft iets meer voor toeristen. Ook hebben ze 17 brouwerijen en dat houdt in, 6 brouwerijen meer. Op alcoholwetgeving mag bijna alles, alleen bier mag er niet zwaarder 14% zijn en North Dakota zijn ze wat strenger.
De staat heeft 850 duizend inwoners en is 4,8 keer groter dan Nederland, dus lekker veel ruimte. In het zuidwesten is het dichtstbevolkte gebied te vinden rond de grootste stad van de staat Sioux Falls, zo’n 29% van de bevolking leeft hier en dat zijn ongeveer 251 duizend inwoners.

Deze stad heeft alles wat een stad moet hebben en in de buurt voor de cowboyliefhebbers onder ons is een bijna echte “spookstad”te vinden met de naam Buffalo Ridge. Ze noemen het “1880 Cowboy Town” maar is gebouwd in 1960 om een glimp te bieden aan het cowboyleven van toen. Het staat vol robots die uitleggen wat er gebeurt, als ze tenminste het doen want er is maar 1 keer per jaar onderhoud. Dat geeft het stadje toch een spookstad sfeertje. http://www.roadsideamerica.com/story/19325
 Wie in deze omgeving beland en heeft dorst, zijn er brouwerijcafés te vinden en ik behandel er eentje. Sinds 2015 bestaat in Sioux Falls brouwerij Fernson met als reden om de regio ook goed bier aan te bieden. Ferson Farmhouse Ale is een Saison en zo worden de meeste Saisons in Amerika genoemd. Farmhous Ale heeft een alcoholpercentage van 4,5% en heeft een licht troebel gouden kleur. De smaak is droog bitter met een licht zuurtje, tonen van citroen, kruidnagel en peper. http://www.fernson.com/
Dwars door de staat loopt de Missouririvier en dat levert een soort rivaliteit op tussen West en East. In het midden van de staat ligt de hoofstad Pierre met maar 13 duizend inwoners, enigste attractie is het Capitool gebouw van South Dakota.
Verderop in het zuidwesten kunnen toeristen hun hart ophalen, een goed startpunt is de grootste stad in deze regio Rapid City genaamd. Vanuit kan men hier naar Deadwood een legendarisch cowboystadje, Sturgis komt tot leven begin augustus met groots motortreffen en dan is er het nationale park Black Hills.
Dit is een klein gebergte en worden beschreven als een eiland vol bomen in een zee van gras. De Lakota stam leefde in dit gebied tot er in 1870 goud werd ontdekt, dat leidde tot een goudkoorts en het inwoneraantal steeg aanzienlijk. 

 Hier is ook zijn de  befaamde 4 hoofden van Amerikaanse presidenten te vinden, George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Minder befaamd is dat deze hoofden een heilige plek van de Lakota stam was, nou het heet Mount Rushmore en daarvoor bekend als de “Six Grandfathers”. Meer dan 2 miljoen mensen bezoeken de belangrijkste toeristische trekpleister van South Dakota, tevens is het ook als bijnaam op de vlag van de staat te vinden.
Dan blijft er nog een beeldhouwwerk over en die is nog vol in ontwikkeling, als het af is groter dan Mount Rushmore. Het Crazy Horse Memorial is vernoemd naar een Lakota leider die niet zich wilde laten fotograferen of afbeelden, best ironisch als het beeld af is meet het 195 meter lang en 172 meter hoog. Nou nog een bier en brouwerij uit het zuidwesten, brouwerij Crow Peak uit Spearfish aan de rand van de Black Hills. Deze brouwerij bestaat sind 2007 en is vernoemd naar een berg met dezelfde naam, vanuit Spearfish kan men de berg zien en is 1755 meter hoog.
 Crow Peak Pile-O-Dirt Porter is vernoemd naar de ongeloofelijk hoge berg puin die men kreeg na de uitbreiding en verbouwing van de brouwerij, wegens overstromingsgevaar wat al 100 jaar is niet voorgekomen en dit gedoe was voor een vergunning. Het bier is van het Porter-type en heeft een alcoholpercentage van 6,9%. De kleur is donker bruin en de smaak is eerder zoetbitter dan droogbitter en heeft tonen van chocolade, koffie en geroosterd mout. http://www.crowpeakbrewing.com/


Zo dit was de staat South Dakota er is iets meer te doen dan North Dakota, ergens volgende maand Tennessee en ook nog een filmpje.

 

Reacties

Populaire posts