3de Bier Verhaal van Maart: Kamenitza 1881 - Bulgarije

Kamenitza 1881
Zo het Nederlandse elftal mag weer eens voor het “echie” uitspelen met als doel het WK voetbal in Rusland, maar eerst tegen Bulgarije. Gemiddeld drinkt een Bulgaar 73 liter per jaar en staat op een 15de plek met de bierconsumptie en dan te bedenken dat ervoor 1873 bijna geen noemenswaardige brouwerijen waren. Een halfslachtige poging 1848 door gevluchte Hongaren voor een revolutie uit het oude Oostenrijk-Hongaarse Keizerrijk na, kwam er in 1876 met de komst van twee Zwitsers Rudolf Frick en Friedrich Sulzer een wat serieuzere poging. Al duurde het tot 1881 dat de brouwerij gebouwd was en het was gelijk al een grote, productie van bier startte in 1882 met hulp van nog een Zwitser genaamd Christian-August Bomanti.
 Plaats van handeling was in Plovdiv de op een na grootste stad van Bulgarije, een plaats met een 8000 duizend jarige geschiedenis. In 1878 kreeg Bulgarije zelfbestuur van het Ottomaanse Rijk maar dat was het noordelijke gedeelte, pas 1885 kwam het zuidelijke gedeelte met Plovdiv erbij. Pas in 1908 werd het echt onafhankelijk en het land groeide en kromp daarna weer door wat oorlogen. Eeuwen Ottomaanse heerschappij is dus de reden dat er weinig aan bier brouwen werd gedaan, wegens het Islamitische karakter van de voormalige supermacht.
Terug naar Plovdiv waar in de wijk Kamenitza de gelijknamige brouwerij bevindt, in 1995 kwam het in handen van het huidige AB Inbev en sinds 2005 eigendom van het Amerikaans/Canadese Molson Coors.
Kamenitza 1881 is één van de meest gedronken bieren van Bulgarije, met een dekking van 18%. Het is van het Lagertype en heeft een heldere gouden kleur, het alcoholpercentage is 4,4%. De smaak is acceptabel droog bitter met een licht grassige geur en er is wat hoppigheid.
Voor degene die iets anders willen is er de Каменица тъмно/Kamenitza T’mno een Dunkel, een donker kleurig Lagerbier en in dit geval helder donkerbruin van kleur met een alcoholpercentage van 6%. De smaak is zoetbitter van smaak met veel tonen van karamel en een beetje geroosterd mout.
Dit was een uitwedstrijd bierverhaal en de volgende ergens in Augustus is Frankrijk aan de beurt. Volgt nog de link maar deze is compleet in het Bulgaars, hun Facebookpagina ook en een filmpje.


Reacties

Populaire posts