1ste Bier Verhaal van December: Baja Cabotella - Mexico

Baja Cabotella
Één keer per jaar doe ik een Mexicaanse staat met zijn bier, de staten Aguascalientes en Oaxaca zijn al geweest(zie de links). http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2016/10/2de-bier-verhaal-van-oktober-mala-santa.html?view=sidebar
Nou is het de beurt aan Baja California Sur (Nederlands: Zuid-Neder-Californië), de zuidelijkste staat op het gelijknamige schiereiland. De enige andere staat waar het aan grenst is Baja California. De staat is 1,7 keer groter dan Nederland en heeft ongeveer 715 duizend inwoners. Tijdens de Mexicaans-Amerikaanse oorlog (1846-1848) die erg desastreus verliep voor Mexico, behalve op het schiereiland daar wonnen ze een veldslag en als resultaat werd Californië gesplitst.


Het schiereiland is extreem lang ongeveer 1250 km. en het gedeelte van Baja California Sur is zo’n 750 km. Gemiddeld 100 km. breed met in het westen de Grote Oceaan en in het oosten de Golf van Californië, met twee bergketens de Sierra de la Giganta en de Sierra de la Laguna. Het eerste gebergte loopt van het zuidelijke Amerikaanse Californië helemaal tot La Paz de hoofdstad van de staat, gemiddelde hoogte is 1000 meter. Het andere gebergte is een stuk kleiner en ligt in het zuidelijkste puntje van de staat maar heeft wel de hoogste top met 2090 meter. In het noorden is het beschermd natuurgebied van El Vizcaíno te vinden waar poema’s, coyotes, gaffelbokken het op één na snelste dier ter wereld en aan de oceaanzijde vind men zeeolifanten, zeeschildpadden en walvissen. Het klimaat is droog in deze staat en dat komt door het (half-)woestijn klimaat, behalve in het uiterste zuiden want daar is het tropisch. Hier is de gemeente Los Cabos te vinden en hier zijn de resorts te vinden waar men fijn van vakantie kan genieten, sportvissen, leuk nachtleven en ook hier kan men walvissen spotten. Populaire plek voor Amerikaanse studenten om fijn de bloemetjes buiten te zetten tijden “springbreak”, dus boek er een reis eromheen.
Op na het biergedeelte van het verhaal en dat was niet veel een lange tijd, Corona en Dos Equis XX de grootste merken van Mexico. Maar er zijn nu drie micro(craft)brouwerijen te vinden in deze staat, laat ik kort met de twee jongste beginnen. Brouwcafé El Zopilote bestaat sinds 2014 en is te vinden het vakantieplaatsje Loreto, opgericht door een Ier en zijn Mexicaanse vrouw. De naam van de brouwerij betekent de Buizerd en de bieren doen Amerikaans aan, maar hoe smaken dat ben ik niet tegengekomen.
Dan is er in badplaats Cabo San Lucas, Los Cabos restaurant-brouwerij Rámuri te vinden sinds 2012, eigenlijk is het een filiaal van een gelijknamige brouwerij uit Tijuana, Baja California. Maar brouwen er wel en de bieren zijn Duits, Belgisch en Amerikaans geïnspireerd en ook niet veel info over de smaak.
Als laatste Baja Brewing Company uit San José del Cabo, Los Cabos en bestaat sinds 2007. Opgericht door een Amerikaan die na veel bureaucratisch gedoe en Mexicaanse onwetendheid omtrent speciaal bier, want die vonden er is toch Corona of Dos Equis XX is dat niet speciaal genoeg. Laat ik drie speciale Mexicaanse bieren behandelen.
 1: Baja Escorpion Negro oftewel de zwarte schorpioen een Schwarzbier met een alcoholpercentage van 4,5% en zwarte kleur. De smaak is licht droog bitter van smaak met tonen van geroosterd mout en wat koffie.
2: Baja Razz voor degene die van een heldere gouden kleurig bier houden met een scheut zoeten frambozen, het bier 6% zwaar. De smaak is weinig bitter maar wel lekker zoet, tonen van frambozenjam maar op een manier dat het lekker is.
 3: Baja Cabotella met een ezel op het etiket die wordt “aangedreven” door fles bier. De naam van het bier is een combinatie van Cabo en Botella, Cabo komt van Los Cabos en Botella is Spaans voor fles. Het bier is een Golden Ale en heeft een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is lichtjes zoet bitter met zachte tonen van karamel en iets van zoete maïs.
Dit was Baja California Sur en een voorzichtig opkomende biercultuur aldaar, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. https://www.bajabrewingcompany.com/ https://www.facebook.com/baja.brewing


Reacties

Populaire posts