2de Bier Verhaal van December: Snake River Pako’s IPA - Verenigde Staten / Wyoming

Snake River Pako’s IPA
De allerlaatste staat van de Verenigde Staten die ik behandel heet Wyoming en het is gelijk ook met de minste inwoners, ongeveer 580 duizend inwoners. Dat is minder dan Washington D.C. wat tot geen een staat hoort. Die stad heeft er 100 duizend meer inwoners, maar past er 3706 keer in Wyoming en Nederland past er 6 keer in deze erg lege staat.
Samen met Colorado zijn het enige staten die rechthoekig zijn, Utah is ook hoekig maar heeft een hap eruit. De leegte kan verklaard worden door het feit dat de Rocky Mountains dwars door de staat loopt, want het hoogte gemiddelde is 2400 meter.
Ook beroemd is het oudste nationale park ter wereld genaamd Yellowstone, bekend van spuitende geisers, bizons, beren, wolven. Je kan er goed kamperen of beter een aangename hotelkamer nemen. Onder het park ligt een grote hotspot, dit is waar aarde over een warme plek heen schuift en een vulkaan kan ontstaan. In de zoveel honderden duizenden jaren schuift het verder en ontstaat er weer een vulkaan, dat proces kan miljoenen jaren duren. De Canarische eilanden is ook een voorbeeld, elk eiland is en was een vulkaan, het lijkt het meeste op een lopende band maar dan met vulkanen.


Op naar het stadje Jackson op 2 uur en kwartier rijden ten zuiden van Yellowstone, waar een Thais geïnspireerd restaurant aan de basis ligt voor brouwerij Melvin. Hier wist een kelner het restaurant te verkrijgen, leerde zichzelf de Thaise keuken en om een brouwerij te beginnen die er niet kwam door gemeentelijk gesteggel. Dan maar verkopen die handel en fijn het geld op-surfen in New-Zeeland, Australië en Indonesië. Een mirakel geschiedde want hij kreeg de hele boel terug van de nieuwe eigenaar en besloot zijn oude Mercedes te verkopen om in 2010 die brouwerij in het restaurant te plaatsen, wat mocht van de gemeente. Dus leuk en goed bier brouwen, slechte namen ervoor verzinnen en per ongeluk grote prijzen winnen waardoor je de boel kan uitbreiden.
De Melvin 2x4 is een Double India Pale Ale met een alcoholpercentage van 9,9% en een heldere oranje kleur. De smaak is zoet bitter met wat droogheid, tonen van meloen, perzik, mango, grapefruit en karamel.
Op naar het stadje Sheridan en die tocht duur 4 uur en een kwartier ten oosten van Yellowstone. Brouwerij Black Tooth bestaat sinds 2010 en is niet vernoemd naar een oude cowboy met een rotte tand, maar een 3965 meter hoge berg die erop lijkt. Deze berg ligt in het Big Horn park, alleen begaanbaar per voet of paard. Ook hier is klein blijven niet makkelijk want ook hier had men per ongeluk succes met fantastisch gebrouwen bier. Al gauw te kort met alles van vaten, ingrediënten en weet ik veel nog meer, dus uitbreiden maar niet te snel.
De naam Hot Streak IPA komt van een succesvolle avond waar alles meezit, dit bier moet dat gevoel geven met elke slok. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,1% en de kleur is helder goud/amber. De smaak is licht droog bitter met tonen van citrus, honing en den. http://www.blacktoothbrewingcompany.com/ https://www.facebook.com/blacktoothbrewing/timeline/
Dan maken we reis terug naar Jackson met een reis van 6 en een half uur langs Yellowstone. Behalve brouwerij Melvin vinden we ook de oudste brouwerij van Wyoming, brouwerij Snake River bestaat sinds 1994 en is vernoemd naar de gelijknamige rivier. Deze heeft zijn bron in Yellowstone en stroomt langs Jackson de staat Idaho in richting Oregon om vervolgens in de staat Washington de Columbia rivier in te stromen na 1735 kilometer. Een misinterpretatie van een handgebaar van de Shoshone indianenstam door pioniers om hun stam te duiden werd aangezien voor slang, zo bleef de naam hangen en kreeg de rivier deze naam waar de stam erlangs woonden. De eigenaren van de brouwerijen hadden al ervaring als bierdistributeurs van Anheuser-Busch en de succesgolf van microbrouwerijen in de staat Oregon.
 Mooi moment om een brouwpub te beginnen in Jackson, rond dit toeristische stadje kan men skiën of de toeristische cowboy uithangen op een dude ranch.  Pako’s IPA is de fictieve mascotte van de brouwerij, men moet zijn bier toch ergens naar vernoemen. Troebel oranje van kleur met een alcoholpercentage van 6,8%. Droog bitter van smaak met tonen grapefruit en karamel. http://www.snakeriverbrewing.com/ https://www.facebook.com/snakeriverbrewing/

Dit was de laatste staat van de 50 en begon ermee in september 2013, maar jullie zijn er nog niet helemaal vanaf want er zijn nog de gebieden District of Colombia, Puerto Rico, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Guam over. Maar in dit verhaal behandelde ik de bierstijl India Pale Ale, want dat is toch wel erg Amerikaans en een mooi einde van deze reeks langs de Amerikaanse staten. Het volgende thema heb ik al ingezet, de komende jaren is Groot-Brittannië aan de beurt met al zijn bestuurlijke indelingen en zijn bieren. Oh ja er volgt nog een filmpje.

Reacties

Populaire posts