5de Bier Verhaal van December: Gordon Xmas Ale - België

Gordon Xmas Ale
Scotch Ale ondanks de naam komt deze bierstijl meer voor in België en ook Noord-Amerika dan in Schotland zelf, tijdje geleden heb ik de Schotse en Amerikaanse variant behandeld zie de links. (Schotland http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2015/11/1ste-bier-verhaal-van-november-belhaven.html) & (Amerika http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2016/01/3de-bier-verhaal-van-januari-empyrean.html).
Nu is de Belgische variant aan de beurt en Engelsman John Martin is hier verantwoordelijk voor, uiteraard een goed initiatief toen hij in België een drankhandel opzette in 1909.
Het bedrijf specialiseerde zich in het importeren van Britse bieren en Ierland was toen nog een deel van, zo kwamen er speciale varianten van Guinness en Bass voor de Belgische markt. Zo ook lieten ze sinds 1924 in Edingburgh bij de niet meer bestaande brouwerij Fountain hun Gordon Finest Scotch brouwen, dit bier werd niet verkocht in Schotland enkel in België. Om een het bier een leuk verhaal mee te geven heeft men gekozen voor een Schotse edelman uit de 13de eeuw genaamd Adam Gordon en ook het gebruik van de tartan(Schotse ruit) van de Clan Gordon op het etiket. Dan komt op dat etiket ook een distel voor, dit is een Schots symbool. Toen een Vikingleger sluipend in de nacht een Schots leger wilde verassen, stapte een Viking op een distel en schreeuwde het uit van de pijn. De Schotten werden wakker en dreven de Vikingen terug de zee op.
Goeie marketing want voor de Franse markt heet hetzelfde bier McDouglas Scotch Ale en ook hier een verhaal over een grensrivier de Douglas waar Schotten heroïsche gevechten hadden met de Engelsen. Alleen de tartan klopt niet want die lijkt een beetje op de Clan Gordon, niet rood-geel-groen.
De Gordon Finest Scotch of McDouglas Scotch Ale heeft een bruin/robijn kleurtje zoals het hoort te zijn maar in tegenstelling tot de Schotse variant is het alcoholpercentage hoger. In Schotland is het percentage rond de 5% en 6,5% en de Belgen kunnen tussen de 7% en 9% zijn, de Gordon/Douglas is 7,9%. De stijl hoort zoet te smaken en nou dat lukt wel met Gordon/Douglas, smaak is zoet bitter met tonen van gebrand suiker, karamel, toffee en rozijnen.
Dan is er ook met oog op de kerst brouwen ze ook een Gordon Xmas en voor de Franse markt McDouglas Xmas, zelfde kleur maar het alcoholpercentage is 8,8%. De smaak is wat krachtiger en nog wat zoeter dan het al was, tonen van koffie, chocolade, karamel, geroosterd mout en rozijnen.
Er zijn nog heel wat andere Gordon/McDouglas brouwsel van zwaar tot heel zwaar bier maar dat is materiaal voor een ander verhaal. Niet geheel duidelijk waar het gebrouwen wordt, het kan bij brouwerij Timmermans zijn want dat bezit John Martin’s nu of nog steeds bij Palm. Wel waren ze de eerste met de bierstijl Scotch Ale in België en sommige andere Belgische brouwerijen brouwen ook zo’n bier met allerlei Schotse namen en dito versiersels. Volgende keer een echt Schots bierverhaal, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://anthonymartin.be/nl/

Reacties

  1. Ik heb ooit een heel ander verhaal gehoord. In 2015 kwamen mijn vrouw en ik tijdens een wandeling op het terras terecht van café-restaurant 't Koffer in Mesch. De toenmalige eigenaar raadde mij toen dit Schotse bier aan en vertelde erbij dat Schotse arbeiders die aan het Albertkanaal werkten en in Zuid-Limburg logeerden zelf hun bier gingen brouwen en dat dat resulteerde in het Gordon - finest beer. Helaas kan ik van dit verhaal nergens iets terug vinden.
    Groeten,
    Nico Hart

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts