4de Bier Verhaal van December - BrewDog Tokyo* - Schotland

BrewDog Tokyo*
Verder met de BREXIT thema en we zijn beland in het Schotse raadsgebied genaamd Aberdeenshire, of het hele gebied rond de stad Aberdeen. Aberdeen is de hoofdstad van Aberdeenshire maar hoort er niet bij, waarom weet ik niet zal wel met betere infrastructuur te zijn en is het enige Schotse raadsgebied waar de hoofdstad niet in het gebied zelf ligt.
Het gebied is ongeveer even groot als Noord-Brabant en Utrecht bij elkaar en er wonen ongeveer 260 duizend mensen en dat zijn er 10 duizend meer dan de stad Aberdeen. Dus lekker dunbevolkt en de grootste plaatsen komen niet verder dan 17 duizend inwoners.
Wie van wandelen houdt kan zijn hart op in het nationale park Cairngorms rond de berg Ben Macdui (1309 m.), ook fietsers die niet tegen plotselinge hoogteverschillen opzien is het een mooi gebied en in de rivieren zwemt er zalm.
Ook heeft Aberdeenshire een kustlijn van 266 km. met dramatische kliffen, fotogenieke baaien, prachtige stranden en veel zeehonden maar de temperatuur zit niet mee, wel kan er men goed surfen.
Op biergebied heeft Aberdeenshire 6 brouwerijen maar het in 2007 opgerichte BrewDog is wel de meest bekendste en veelzijdigste maar ook bij tijd en wijle controversieel c.q. uitdagend. Zo als veel jonge brouwerijen om een bedrijf op te starten is bij BrewDog de reden, saaie continentale Lagers en oubollige Britse Ales en Bitters. Het begon allemaal in Noord-Aberdeenshire in het plaatsje Fraserburgh in een elkaar geflanste brouwerij, geïnspireerd door Amerikaanse hopkanonnen had mijn al gauw succes. Er werd flink geëxporteerd en er werden pubs geopend in Groot-Brittannië en ook over de hele wereld zoals: Zweden, Amerika, België, Brazilië, Italië, Duitsland en Japan. Een op en top moderne brouwerij ten westen van Aberdeen in Ellon werd in 2012 geopend om aan de vraag te kunnen voldoen.
Inmiddels hebben ze al meer dan 440 soorten bier gebrouwen, van heel erg zwaar tot bijna niets in alcoholpercentages en ik ga er 5 behandelen. Oh ja de naam van de brouwerij heeft met de hond en hobby van de eigenaars te maken.
1: Nanny State heeft een alcoholpercentage van 0,5% en ooit was het 1,1% en men wou een alcoholvrij bier dat ergens naar smaakt, meestal beter gezegd vaak smaakt het nergens naar. Nou als men een zooi Amerikaanse hoppen en veel soorten mout toevoegt dan zal het zeker smaken. Dit helder bruin kleurige laag alcoholisch brouwsel heeft zeker een flinke bittere smaak met tonen van citrus en wat geroosterd mout, al met al is er nog wel wat waterigheid waarneembaar van de 0,5%. Nanny State is een Engelse term wat zoiets betekent als overbezorgde overheid over het welzijn van zijn burgers tot op het truttige af.
2: Dead Pony Pale Ale heeft alles wat een India Pale Ale heeft maar het alcoholpercentage is lager en dan is de bierstijl waar het onder valt een Session I.P.A. genaamd. Het genot van een IPA maar met een lager alcoholpercentage, maar de smaak wordt opgevoerd met meer Amerikaanse hoppen. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 3,8% en de kleur is helder oranje. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, karamel en ananas. Het bier is vernoemd naar het schijnt naar een branding aan de Amerikaanse westkust.
3: Elvis Juice is een India Pale Ale waar flink wat grapefruits toegevoegd zijn, met uiteraard een behoorlijke hoeveelheid Amerikaanse hoppen. De kleur van het bier is helder amber en het alcoholpercentage is 6,5%. De smaak is heerlijk bitter met ongelofelijk veel tonen aan grapefruits en wat andere citrusvruchten, dit geeft wrange, zurige, pittige en zoete smaken. Het bier is vernoemd naar de voornamen van de eigenaren, nadat ze hun voornamen in Elvis te hebben veranderd na een geschil met de erfgenamen van Elvis Presley.

 4: Cocoa Psycho is een Imperial Russian Stout en dit is de extra zware Stout, meestal beginnen deze rond de 9% en naar boven. Ondoorzichtig zwart van kleur met een beige kleurige schuimkraag en een alcoholpercentage van 10%. De smaak is redelijk droog bitter met tonen van pure chocolade, koffie en de vanille van een Bourbonwhiskey. Gebrouwen ter ere van de laatste Tsaar van Rusland en zijn familie tijdens waanzinnige laatste jaren van zijn regering, vergeet niet de intrigant Raspoetin niet die de familie dieper in de stront duwde.

 5: Tokyo* is de Imperial Russian Stout die extra opgevoerd is tot wel 16,5% maar begon ooit met 12% en ging naar de 18,2% om een Brits antialcohol organisatie dwars te zitten. Deze vonden het niet kunnen dat er een bier in gewone 0,33ltr. flesjes werd verkocht door het jaar door, zo omhoog dat percentage. Maar de gist kon niet omgaan met het alcoholpercentage en de smaak werd instabiel en zodoende werd het 16,5%, het bier is ook ondoorzichtbaar zwart van kleur. De smaak is rokerig en zoet bitter en de alcohol verwarmt het gehemelte in de mond. Het heeft tonen van chocolade, koffie, vanille en drop, maar pas het op dit bier is makkelijk drinkbaar. Het bier is vernoemd naar het beroemde computerspel Space Invaders en dit werd gespeeld in een arcadehal in het enerverende Tokyo.

Dit was BrewDog en Aberdeenshire en ergens volgende maand blijven we in Schotland maar zijn we in het raadsgebied Angus. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. https://www.brewdog.com/welcome https://www.facebook.com/BrewDogOfficial


Reacties

Populaire posts