Bier+Randzaken Augustus (3): Wieckse Witte - Nederland
Wieckse Witte
Zomers weer vraagt om dorstlessend bier en twee goede
bierstijlen daarvoor zijn Belgisch Witbier en Duitse Hefeweizen, laat ik groot
beginnen met een rondje langs de commerciële Nederlandse bierfabrieken.
Verwacht niet te veel van de smaken maar soms wil je dit type bier drinken op
het terras en dan is er geen andere keuze dan deze. Even kort het verschil
tussen Witbier en Hefeweizen dat de enige overeenkomst is dat ze met tarwe
worden gebrouwen en beide zijn ondergistend. Het Belgische witbier wordt gebrouwen
van ongemoute tarwe en waaraan allerlei ingrediënten worden toegevoegd. De
bekendste ingrediënten zijn bijvoorbeeld koriander en sinaasappelschillen. De
smaak is vaak zoetzurig en wat kruidig, maar het geheel is meestal weinig
bitter. De Duitse Hefeweizen is van hele andere orde en heeft meerdere
familieleden in de Weizenfamilie zoals, Dunkelweizen, Kristallweizen en de Weizenbock en valt onder
Hefeweizen. Het gedeelte Hefe betekent gist en Weizen betekent tarwe. Weizenbier
moet minimaal 50 procent tarwemout bevatten en de rest is gerstemot, door die
tarwe krijgt het een extra volle schuimkraag. Het Duitse bier mag volgens het
Reinheitsgebot uit 1516 er geen andere grondstoffen bevatten dan diverse soorten
graan, uiteraard water en hop. Het troebele geel kleurige bier heeft een
frisse, lichtzurige en volmondige smaak. Nu zeven bieren van vijf brouwerijen.
1: Brouwerij Hertog Jan uit het Limburgse
Arcen, onderdeel van het megalomane AB-Inbev brouwt Weizener. Het had ook een
Witbier kunnen zijn in plaats van een Hefeweizen, ze geven het zelfs toe dat
het een mix van stijlen is. De smaak is zeer licht friszurig met tonen van
banaan, citrus (dit geeft het een Witbier gevoel) en iets van karamel. Het alcoholpercentage
is 5,7% en de kleur is troebel goud. https://www.hertogjan.nl/
https://www.facebook.com/HertogJan
2: Grolsch had een paar jaar geleden de perfecte Hefeweizen
kon zo uit Beieren komen, tot ze gingen klooien aan het produkt. Puur Weizen is
de Hefeweizen die ze nu brouwen, flink teruggeschroefd in smaak. Dit bier heeft
een alcoholpercentage van 5,1% en de kleur is troebel blond. De smaak is zeer
zacht zoet, met lichte tonen van banaan en iets van citroen. Oh wat was zijn
voorganger goed. http://www.grolsch.nl/ https://www.facebook.com/grolsch/?brand_redir=376441829035057
3 & 4: De Zuid-Limburgse brouwerij brouwt
er twee en als eerste de Gulpener Biologisch Ur-Weizen dit bier is gebrouwen
met grondstoffen die verbouwd zijn zonder chemische bestrijdingsmiddelen, dus
biologisch. Ur is Limburgs voor oer of oorspronkelijk, oftewel een bier brouwen
zoals het ooit hoorde. Deze Hefeweizen heeft een troebel geel/oranje kleur en een
alcoholpercentage van 5,3%. De smaak is licht zoetig met een weinig bitter,
tonen van banaan, citroen en iets van honing.
De tweede is een Belgisch
Witbier, Gulpener Korenwolf vernoemd naar de zeer zeldzame wilde hamster die
voorkomt in Zuid-Limburg. Dit bier bevat vier graansoorten te weten spelt,
rogge, graan en natuurlijk tarwe. De kleur van dit bier is troebel geel met een
alcoholpercentage van 5%. De smaak is fris zoetig met tonen van sinaasappel en
koriander, zoals een Witbier hoort te zijn. http://www.gulpener.nl/
https://www.facebook.com/Gulpener
5: Abdij Onze Lieve Vrouwe Koningshoeven ook
bekend als La Trappe uit Berkel-Enschot bij Tilburg en hoort bij Bavaria, ze
brouwen aldaar de enigste Trappisten Witbier. La Trappe Witte Trappist
aanvankelijk alleen gebrouwen voor de zomermaanden, maar wegens succes het
gehele jaar verkrijgbaar. Dit bier is 5,5% zwaar in alcohol en heeft een
troebel gele kleur. De smaak is licht friszurig en iets zoetigs, tonen van
citroen, sinaasappel, abrikoos en koriander. https://www.latrappetrappist.com/nl/
6: Heineken dochter brouwerij Brand uit het
Zuid-Limburgse Wijlre, die volgens de papieren al sinds 1340 bestaan maar
eigenlijk met de Brand naam is het 1870. Brand Weizen werd in 2010 langzaam
geïntroduceerd in speciaal uitgezochte cafés en is niet meer weg te denken in
de Nederlandse bierwereld. Deze Hefeweizen heef een alcoholpercentage van 5,1%
en de kleur is troebel geel. De smaak is friszurig met tonen van citroen en
banaan. http://www.brand.nl/
https://www.facebook.com/Brandbier
7: Heineken zelf heeft een Belgisch Witbier genaamd
Wieckse Witte al komt deze van origine uit Maastricht, voor het eerst gebrouwen
in 1990 bij Stadsbrouwerij De Ridder. Dit staat nog steeds op het etiket en de
verwijzing naar Heineken staat er niet op, het enigste is Den Bosch waar een
Heineken bierfabriek staat. Het wapen van Maastricht siert het etiket ook, al
is brouwerij De Ridder door Heineken in 2003 gesloten maar sinds 1982 was het
al in bezit van de Grote Groene Reus. De Ridder werd opgericht in 1857 aan de
oever van de Maas in het stadsdeel Wyck, aan de overkant ligt het gezellige
centrum van Maastricht. De brouwerij moest dicht omdat men niet kon uitbreiden,
grote vrachtwagens konden de brouwerij moeilijk bereiken, de gemeente wilde Wyck
autoluw maken en het Witbier Wieckse Witte werd te populair dat men de vraag
niet aankon. Eerst werd het een tijdje uitbesteed bij La Trappe omdat Heineken
niet ondergistend kon brouwen, toen ze dat zelf konden is de productie naar Den
Bosch overgeheveld. Wieckse Witte heeft een troebel gele kleur en het
alcoholpercentage is 5%. De smaak is friszurig en wat zoetig met tonen van
citroen en koriander. Doet het goed in de zon op een zomers terras, bij gebrek
aan craft Witbieren of Hefeweizeners. http://www.wieckse.nl/
https://www.facebook.com/Wieckse.bier/
De grote jongens en hun tarwebieren zijn
behandeld, volgend jaar het zelfde idee (misschien andere bierstijl) maar andere samenstelling brouwers.
Reacties
Een reactie posten