Bier+Randzaken = Preminger - Bosnië en Herzegovina

Preminger


Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer een primeur en dat is we uit tegen Bosnië en Herzegovina voor het eerst mogen spelen en dat ik er voor het eerst dat land behandel. Ik ben er eens een paar uur geweest met een vriend van me in 2009 tijdens een vakantie in Kroatië, om precies te zijn in Bihać. We waren op weg naar de watervallen van de Plitvicemeren wat net over de grens in Kroatië ligt, zeer indrukwekkend maar na de zoveelste stroomversnelling en waterval heb je het wel gezien tot je op het einde de Veliki slap oftewel de "Grote waterval" met een hoogte van 78 m tegenkomt. We dachten Bosnië ligt dichtbij zullen we eerst daar een kijkje nemen, want we zijn er toch. Als de vorm van Kroatië een arm is ligt Bosnië in de oksel en daar vinden de stad Bihać een stad in opbouw in 2009. De stad werd voor 3 jaar belegerd tijdens de Bosnische Burgeroorlog die van 1992 tot 1995 duurde wat de nodige ellende en schade opleverde maar er wordt hersteld en toerisme hierheen groeit ook nog steeds. De stad op zich ziet er aardig uit met een mix van islam en gotiek want in deze hoek Bosnië hebben de moslims de meerderheid. Dus oude gotische kerken die omgebouwd zijn tot moskee in de 16de eeuw. 


Maar de toeristische trekker is toch wel de rivier Una waar men naar hartenlust kan wildwatervaren oftewel ook raften genoemd. Door de vele stroomversnellingen en watervallen kan het best spannend zijn maar na de stad Bihać kabbelt de 212 km lange rivier naar Kroatië om de Sava uit te monden die trouwens in de machtige Donau uitmondt. Zelfs de kleur van het water van de Una werkt mee want het is prachtig turquoise. Voor de rest is er ook het Nationaal park Una met de nodige kloven, watervallen en stroomversnellingen dat niet onder doet voor de Kroatische Plitvicemeren. Er leven in dit park diersoorten zoals lynx, gems, bruine beer, vos en wolf om de spannendste te noemen. 


Dan op naar het biergedeelte van het verhaal en daarvoor moeten we naar Bihać want middenin het moslimgebied vinden we Bihaćka Pivovara wat vertaald is "brouwerij Bihać. Deze brouwerij bestaat pas sinds 1990 al waren er plannen eind jaren 70 in het Joegoslavië van toen op communistische wijze een brouwerij uit de grond te stampen. De bedoeling was om met hulp van de Tsjechische brouwerij Radegast dit plan te verwezenlijken, dan zou er voor 10 jaar onder licentie hun bier worden gebrouwen. Tussen 1982 en 1984 werd er daadwerkelijk een brouwerij gebouwd maar dan stokte het weer voor een paar jaar. In 1990 kwam het eindelijk af en toen kreeg men de burgeroorlog eroverheen, 


Na de burgeroorlog was christelijke minderheid uit het gebied verdwenen en dus de afzetmarkt geslonken gaven ze niet op. Behalve bier wordt er ook frisdrank en bronwater geproduceerd en het bier kunnen ze mooi verkopen in gebieden waar meer christenen wonen plus toeristen lusten het ook wel. Maar moet wel zeggen dat Bosnië aardig seculier is door dat communisme van toen.


Preminger is het merk en de naam klinkt Duits wat in sommige landen goed verkoopt en het woord "premium" zit er ook in verwerkt. Menig commerciële brouwer gebruikt het woord premium om iets unieks aan te bieden wat eigenlijk niet uniek is. Ze verkopen Preminger in flessen van 0,33 ltr en 0,5 ltr plus een plastic fles van 2 ltr en ook een halve liter blik. Maar let op nu komt een anekdote van dat bezoek aan Bosnië en het kopen van wat Bosnisch bier. De rondvormige etiket op de foto hieronder heeft statiegeld en kan alleen gekocht worden in een krat van 20 flessen. In 2009 hadden ze apart gekleurde etiketten en mijn Bosnisch is waardeloos en dacht het zijn verschillende bieren. Maar de verkoopster in de winkel wees me erop dat het niet het geval was in het Bosnisch en de Bosnische inwisselbare mark viel bij niet gelijk. Nu is het de vorm wat verschilt.


Preminger is een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 4,8% met grassig aroma die niet onder doet voor een Noord-Duitse Pilsener. De smaak is licht droog met lichte tonen van citrus. Bosnië en Herzegovina heeft nog meer brouwerijen en ze komen gelukkig maar ook niet onder de Craftbeerboom uit, wat voer is voor andere verhalen.


Volgt nog de link, Facebookpagina (beide in het Bosnisch) en een filmpje.


Reacties

Populaire posts