Bier+Randzaken = Reissdorf Kölsch - Duitsland

Reissdorf Kölsch
Vaak ben ik in Keulen geweest en genoten van de vele Kölsch merken die ze aldaar schenken, vooral de Brauhäuser die menig brouwerij bezit in de stad. Bijna alle Kölsch merken en de meeste Brauhäuser wel bezocht maar nooit die van de grootste Kölsch-brouwerij en had ook geen idee dat het de grootste was, die brouwerij is Heinrich Reissdorf. De Brauhäuser waar je maag kan vullen en dorst lessen ligt in vergelijking met zijn collega Kölsch-brouwers net buiten het centrum in een woonwijk genaamd Altstadt-Sud. De locatie heet Reisdorf-Brauhaus am Griechenmarkt en hier werd het bier geschonken en de daadwerkelijk brouwerij was sinds de oprichting in 1894 gevestigd aan de Severinstraße 51. Totdat er ruimte tekort was en in 1998 een nieuwe brouwerij werd geopend aan de rand van de stad.


Het gebouw ging tegen de vlakte en op de oude plek werd in 2009 een nieuwe Brauhäuser geopend met de naam "Zum Alten Brauhaus". Het zelfde idee als die andere locatie maar dan nieuwer en het ziet er net zo traditioneel uit, waar men ook Reissdorf Kölsch kan drinken. Ik heb twee linkjes geplaatst om een idee te krijgen hoe het er allemaal een beetje uitziet.


De geschiedenis van het bedrijf begon in 1894 bij boerenzoon Heinrich Reissdorf die zijn geluk ging beproeven in de grote stad. In het begin brouwde hij bovengistend bier en het was een oer-versie van Kölsch genaamd Wieß, wat ongefilterd was. Na zijn overlijden in 1901 nam zijn vrouw Gertude leiding tot 1908 en het echtpaar had 5 zonen die het overnamen. De Eerste Wereldoorlog was het even lastig en vanaf 1923 ging men zicht richten op ondergistende bieren zoals Pilsener. In de Tweede Wereldoorlog werd de brouwerij plat gegooid tijdens een bombardement.


De brouwerij werd weer opgebouwd en het brouwen kwam weer langzaam opgang. In 1948 ging men over op de ondergistende bierstijl Kölsch die makkelijker en goedkoper te brouwen was dan Pilsener en nadat het gefilterd is ziet het er net zo uit. Wegens logistieke redenen zijn de Keulse brouwerijen waarschijnlijk dit gaan doen plus dat men trots op de stad is kon men ook afzetten tegen de Duitse Pils. 


Ze hebben zelfs voor elkaar gekregen dat het begrip Kölsch beschermd is en alleen in Keulen en daar net buiten zo genoemd mag worden. Behalve buiten Europa daar brouwen ze de stijl te pas en onpas. Ook gebruiken alle brouwerijen hetzelfde soort bierglas en die heet de Kölner Stange of Kölschstange. Het heeft een slanke vorm en de geprefereerde inhoud moet zijn 0,20 liter al komer die van 0,30 liter en 0,50 liter voor maar die zijn niet traditioneel. Het schijnt beter voor het bier te zijn, de smaak, geur en schuimkraag blijven langer goed in een Stange. 


Reisdorf Kölsch is het enige bier dat deze brouwerij brouwt en wie van alcoholvrij houdt dan is er ook Reissdorf Alkoholfrei. Maar ik wil deze verhalen 99,9% alcohol houden en de Reissdorf Kölsch heeft een alcoholpercentage van 4,8% net zo als alle andere Kölsch-bieren uit Keulen. De kleur is helder goudkleurig en dat is ook bij de collega's, ALTIJD helder goudkleurig. Alleen de smaak is anders en deze Kölsch heeft een verfrissende licht zoet bittere smaak en heeft licht fruitige tonen en iets lichtjes karamel.


Dat was de grootste van Keulen en blijven er nog genoeg over voor een verhaal, volgend jaar doe ik er weer eentje. Volgt nog de link, Facebookpagina en een link naar een filmpje.





Reacties

Populaire posts