Bier+Randzaken = Moor Old Freddy Walker - Engeland

Moor 
Old Freddy
Walker

Beer-brex-it thema deel 36 en de komende drie verhalen zijn in Engeland, dit keer het graafschap Gloucestershire en ook de stad Bristol dat ook iets eigen is maar vergeten ben er een hoofdstuk aan te weiden. Dus combineer ik ze en qua brouwerijen zijn het er een hoop, Gloucestershire heeft er ongeveer 30 en Bristol heeft er 18 wat dat wel een brouwerijstad kan worden genoemd. Ik zal 6 brouwerijen zometeen behandelen en doe er 4 uit Gloucestershire en 2 uit Bristol dat in de toekomst een eigen verhaal krijgt onder het thema "Rondje Bristol".

Gloucestershire is iets kleiner dan de provincie Overijssel en iets groter dan de provincie Zuid-Holland en qua inwoners zijn het er ongeveer 916 duizend. Bristol apart is het net zo groot als het grondgebied van Alkmaar en het heeft ongeveer 463 duizend dus samen zijn het er ongeveer 1,4 miljoen. Het graafschap heeft 3 landschappen waarvan er 1 in zijn geheel in Gloucestershire ligt en dat is de Forest of Dean, die 2 andere die gedeeld wordt met andere gebieden zijn de Cotswolds en de Severn Vale. 


Forest of Dean is een voor West-Europese begrippen een indrukwekkend woud in het westelijke deel van Gloucestershire. Eeuwenlang was het een jachtgebied exclusief voor het Engelse en later Britse koningshuis. Tegenwoordig zit het vol diverse soorten vogels, herten, wilde zwijnen en die laatste zijn erg brutaal. Ook werd er sinds de Romeinse tijd op bescheiden schaal naar steenkool gedolven wat sinds 1965 niet meer gebeurd. Over die Romeinen nog iets er zijn nog wat ruïnes te vinden. 


De Severn Vale kan vertaald worden als de vallei van de rivier Severn, deze loopt dwars door Gloucestershire heen. Met 345 km. is het de langste rivier van het Verenigd Koninkrijk en begint ergens in Wales en stroomt met een bocht naar het zuiden en mondt uit in het Bristol Channel, een zeearm wat in verbinding staat met de Atlantische Oceaan. Bij die monding is er elke dag een behoorlijke getijverschil van wel 15 meter, waar het water een anderhalf uur stroomopwaarts stroomt en flink wat golven oplevert. Surfers en kajakkers wachten op dat moment om van die golven te genieten.


De Cotswold is een pittoresk heuvelachtig gebied dat behalve in Gloucestershire ligt ook gedeeld wordt met Oxfordshire plus een beetje met Wiltshire, Somerset, Worcestershire en Warwickshire. Het landschap heeft een landelijk karakter met dorpen en steden die er stereotypisch Engels uitzien met die typische tuinen, pubs en Engelse kazen.


Bristol is het ideale startpunt om het zuidwesten van Engeland te ontdekken maar voor het leent zicht uitstekend voor een stedentrip op zichzelf. De historische havenstad heeft genoeg attracties te bezoeken, shop till you drop en het uitgaansleven is goed. Maar ik zal deze stad een eigen bierverhaal geven in de toekomst en dus komen de brouwerijen voorbij.


Brouwerij Donnington (1865) is een oude brouwerij waar de tijd heeft stil gestaan en het landhuis dat ze gebruiken staat er al sinds 1291, met een werkend waterwiel die nog steeds wordt gebruikt in de brouwerij. De brouwerij is te vinden nabij het gehucht Upper Swell en is vernoemd naar een gehucht met dezelfde naam, maar dat alles hoort bij het stadje Stow-on-the-Wold in de Cotswold. Donnington SBA is een typische op en top Britse Bitter met een alcoholpercentage van 4,4% met een heldere amber kleurtje. De smaak is droog bitter met bescheiden tonen van karamel en lichtjes kers. https://www.donnington-brewery.com/index.htm https://www.facebook.com/donningtonbrewery/Brouwerij Goff's (1994) uit Winchcombe en dit stadje is ook in de Cotswolds te vinden. De familie Goff zijn eigenaar van de brouwerij en door de aanwezigheid van Sudely Castle zijn de namen van de bieren geïnspireerd, dan bedoel ridder ermee. Goff's Black Night is een Porter en de kleur van het bier is helder donkerbruin met een alcoholpercentage 5,3%. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade, wat karamel en iets van noten. https://goffsbrewery.com/ https://www.facebook.com/GoffsBrewery/


Brouwerij Bespoke (2012) is te vinden in het stadje Mitcheldean wat ten oosten van het Forest of Dean bevind. De brouwerijnaam heeft te maken met het Engelse woord "bespoke" wat "op maat gemaakt" betekent en de biernamen zijn nogal willekeurig. Bespoke Over A Barrel is een Strong Ale, deze bierstijl is moutiger en steviger dan een Bitter. Het heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder bruinrood. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, beetje chocolade, beetje rogge en wat kruiden. 
https://bespokebrewery.co.uk/ https://www.facebook.com/BespokeBreweryBrouwerij Hillside (2014) uit Longhope en dit dorpje is te vinden het Forest of Dean. Bij het begin verklaarde ze dat de brouwerij iets voor de lokale gemeenschap moet zijn en milieuvriendelijk wegens de omgeving. Uiteraard moet er goed bier gebrouwen worden waar men niet om heen kan. De biernamen hebben te maken met de heuvels, het woud en de rivier Severn. Hillside Over The Hill is een Mild met een alcoholpercentage van 3,5% en de kleur is zeer donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, melk chocolade en donker fruit. 
https://www.hillsidebrewery.com/ https://www.facebook.com/hillsidebreweryBristol Beer Factory (2004) en aan de naam is wel duidelijk waar ze vandaan komen en ze zitten in oude bierfabriek die tot 1933 dienst deed. Toenmalige eigenaar was brouwerij Ashton Gate en die werd overgenomen in 1931 door brouwerij George's. Het gebouw heeft dienst gedaan als een banden handelaar en een drukkerij en sinds 2004 weer een brouwerij. Bristol Beer Factory Milk Stout is ook duidelijk, de zoete Stout variant die met lactose wordt gebrouwen. Het heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is altijd pikzwart want het is een Stout. De smaak is licht zoet bitter met tonen van geroosterd mout, melk chocolade en pure chocolade.
https://www.bristolbeerfactory.co.uk/ https://www.facebook.com/bristolbeerfactoryBrouwerij Moor (1996) komt ook uit Bristol maar is elders opgericht in de stad Bridgwater wat in het graafschap Somerset ligt. Na een overname in 2008 verhuisde de boel naar Pitney op 25 minuten rijden en ook te vinden in het graafschap Somerset. In 2014 kwam brouwerij Moor naar Bristol en gelijk hebben een primeur met de Beer-brex-it verhalen dat de titel niet bij het deelgebied hoort waart het eigenlijk overgaat. De originele Moor brouwerij was gespecialiseerd in klassieke Britse bieren en na de overname werd het allemaal moderner en hipper. De brouwerij is vernoemd naar het veenlandschap waar het oorspronkelijk vandaan komt, "moor" is in het Nederlands "veen" maar ze brouwen goed bier en niemand geeft dan iets om de naam. Moor is nu een woordgrap en moet het zien als "more" wat "meer"betekent. Moor Old Freddy Walker is Old Ale een zwaardere, vollere donker kleurige Engelse bierstijl. Dit bier komt nog van de oude Moor en de huidige eigenaar houdt van dit bier dat eigenlijk voor de wintermaanden bedoeld is. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,3% en de kleur is helder zeer donkerbruin tegen het zwarte aan. De smaak is redelijk zoet bitter en heeft tonen van geroosterd mout, chocolade, drop, gedroogd fruit en iets lichtjes van banaan.
https://www.moorbeer.co.uk/ https://www.facebook.com/DrinkMoorBeer/


Zo dat waren 6 verschillende Britse bierstijlen van brouwerijen uit Gloucestershire en op de valreep ook Bristol, het volgende verhaal is ook in Engeland volgt nog een filmpje.
Reacties

Populaire posts