Bier+Randzaken = Olde English 800 - Verenigde Staten / Wisconsin

Olde English 800


Laten we deze keer een Amerikaans biermerk die tot een bierstijl hoort met een nogal slechte reputatie. Die stijl is Malt Liquor een ondergistende bierstijl die ontstaan is net in de Verenigde Staten na de Tweede Wereld Oorlog, wegens de nog heersende schaarste want alles ging naar de oorlog. Hop en gerst was in die tijd dus schaars en kwamen ze met goedkopere ingrediënten zoals maïs, rijst en suiker, om het bier toch nog smaak mee te geven. Hop zat er wel bij maar miniem en de suikers uit de maïs en rijst dat wordt door de gist omgezet in alcohol, plus de gewone suiker die ook wordt omgezet in extra alcohol. Dus het alcoholpercentage schiet omhoog tot zo'n 6% en naar gelang de suiker die wordt gebruikt kan dat alcoholpercentage nog hoger zijn.


Deze bierstijl was een manier om het "bier" tekort tegen te gaan en langzaam werd het in de jaren 50 gericht op de wat beter bij kas zittende blanke Amerikaan. Malt Liquor werd door middel van reclame's gezien als een bier-achtig alternatief gezien voor champagne, zoals te zien op de oude advertentie hierboven. Ze serveerde het zelfs in in champagneglazen maar tijden veranderden. In de jaren 60 ging men richten op de blanke Amerikaanse arbeider die iets minder geld had en prachtige vrouwen kwamen erbij. Al Bundy uit Married With Children drukte het treffend uit want seksisme wat gewoon goed in de jaren 70. Maar ook in de jaren 70 kwamen ze na een marketingonderzoek erachter dat de Afro-Amerikaanse gemeenschap de Malt Liquor bierstijl veel dronken. Nou had over het algemeen deze bevolkingsgroep het niet erg breed. Dat veranderde langzaam het premium bier reputatie van het bier in een budget bier reputatie en ook de advertenties en reclames gingen zich op Afro-Amerikanen richten. Die advertenties en reclames gingen er steeds slonziger uitzien in de jaren 80. Met de komst van de 40 oz. fles bijgenaamd de "forty" wat een inhoud heeft omgerekend is 1,183 ltr liter kreeg het bier een stoer imago en omdat Afro-Amerikaanse bendes het bier dronken gingen de reclames daar weer over. Hiphop en rap muziek komen uit die bendes wereld dus de nodige artiesten verschenen in de reclames wat het één en ander niet verbeterden voor de Malt Liquor. De reclame hieronder met de tekst "8 Ball" heeft te maken met cocaine maar hier bedoelen ze het uiteraard bier mee, maar het moet stoer overkomen alleen is het wel over de top. Tot op de dag van vandaag heeft Malt Liquor een slechte reputatie en ook het merk Olde English 800 maar zijn niet alleen want er zijn ook Colt 45, St. Ides, Schlitz, Mickey's, Steel Reserve, King Cobra e.d.Olde English 800 zag het licht eind jaren 70 in de stad Duluth, Minnesota bij brouwerij Peoples die niet meer bestaat. Alleen het heette anders in die tijd en de naam was een beetje misleidend. Ruff's Old English Stout en Stout heeft niets te maken met het pikzwarte bier, maar het betekend zoiets als stevig. Het gedeelte Old English moest het bier iets klassiek meegeven want het is in de tijd van champagne alternatief. 


Brouwerij Peoples kwam aan het einde in 1957 door de hevige concurrentie en het merk kwam in handen van brouwerij Bohemian uit Spokane, Washington State. Die lieten Ruff's weg en plaatsten het getal 600 achter Olde English. Ik denk dat het getal met 6% alcohol te maken heeft want er was ooit een tijd in de Verenigde Staten dat het alcoholpercentage niet op het etiket mocht staan. Maar ook deze brouwerij ging kopje onder en het merk ging naar Portland, Oregon, waar brouwerij Blitz-Weinhard het bier ging brouwen vanaf 1964.Deze brouwerij veranderde het getal in 800 want een concurrent deed het merk na en gebruikte het getal 900, 800 klinkt meer dan 600 en hetzelfde mag dan weer niet toen en nu. In ieder geval in 1979 kreeg Blitz-Weinhard een nieuwe eigenaar en dat was brouwerij Pabst, die in die tijd één van grotere brouwerijen van land was al ging het in de jaren 80 flink achteruit. Pabst uit Milwaukee, Wisconsin stopte met brouwen in 1996 maar bestaat nog als brouwerijhuurder en dat brouwen doen ze bij brouwerij Miller ook uit Milwaukee. Maar die zijn nu de eigenaar van het merk sinds 1996.


Olde English 800 of ook bekend als Olde E, OE, OE 800 en 8 Ball komt door verschillende regelgeving in verschillende staten in variërende alcoholpercentages. Zo ruwweg van de oostkust van Amerika naar het middenwesten toe komt is het alcoholpercentage 5,9% en 7,7% tegen. De staat Oklahoma mag het maar 3,2% zwaar en dat geldt voor al het bier daar en Texas doet ook aan 4,2% en dat heeft te maken met counties die alcoholverkoop bepalen. De westkust doet aan een alcoholpercentage van 7,5%. Dan de Olde English die naar Europa geëxporteerd wordt is 6,1% zwaar, wat met suiker kan worden bereikt om aan de regels moet kunnen voldoen.


Het bier komt in de volgende inhouden, de 16 oz. (473 ml) in blik, 24 oz. (710 ml) in blik met de bijnaam "tallboy" . De 22 oz. (651 ml) en 40 oz. (1,183 ltr) in glazen fles en de 42 oz. (1,242 ltr) in plastic fles. Dan blijft de staat Florida over en daar mag 40 oz. en meer niet maar wel 32 oz. (946 ml). Ooit was er ook een fles van 64 oz. (1,892 liter) en ja ik vind dat ze wel mogen overstappen op het metrieke stelsel die Amerikanen.'


De alcoholpercentage beïnvloed wel de smaak, hoe hoger hoe zoeter en ik behandel de 5,9% versie want die heb ik ooit mogen proeven. De kleur is helder goud, de smaak is zeer verfijnd zoet bitter met lichte tonen van fruitigheid. Stop OE 800 in een papieren zak en ga fijn in een Amerikaans park of onder een brug mee liggen.Nou dit was Olde E en de andere Malt Liquor merken komen ooit nog weleens voorbij maar door die negatieve overkomende reclames bestaat er geen website en Facebook heeft alleen fan-pagina's. Gelukkig wel een filmpje.


Reacties

Populaire posts