Bier+Randzaken Augustus (2): Vale Black Swan - Engeland

Vale
Black Swan


Brex-beer-it thema deel 10 en dit keer naar het Engelse graafschap Buckinghamshire, het ligt noordwestelijk van Londen. Het landschap heeft van die idyllische golvende heuvels met bossen, hier en daar bewoning en wat grote stadjes. Het vorige verhaal over Berkshire dat als bijnaam “Royal County” had, had Buckinghamshire vroeger veel zwanenfokkerijen want alle zwanen zijn van de Britse monarch.

Dat symbool is op de vlag te zien, een zwaan met een kroon en gouden ketting. Alleen de Britse monarch mag zwaan eten, honderd en nog wat jaar geleden werd als pronkgerecht opgediend bij diners en niemand at ervan. Eigenlijk werden ze gefokt voor het dons en de veren waar mee geschreven konden worden. Verder zijn het gracieuze siervogels die door het water sierlijk zwemmen, maar zo verder met de zwaan.


Buckinghamshire is iets groter dan de provincie Zeeland en heeft ongeveer 790 duizend inwoners. Kinderboekschrijver Roald Dahl (1916-1990) was ook verknocht aan Buckinghamshire want hij woonden er 36 jaar tot zijn dood. Geboren in Llandaff, Wales waar zijn Noorse ouders naar toe zijn geëmigreerd en hijzelf woonden dus in het dorpje Great Missenden. Daar is een museum aan hem geweid en is bekend van boeken zoals: Sjakie en de chocoladefabriek, De GVR, De heksen en Mathilda.


In het zuiden van het graafschap ligt het dorpje Iver Heath met als bekendste attractie de Pinewood Studios, hier zijn vele films en tv series opgenomen zoals: alle James Bond films, Alien, Superman, Full Metal Jacket, Eastenders, Midsommer Murderds en ga zo maar door. Met een beetje geluk kan je het bezoeken maar ga er niet vanuit, maar kan je de website bezoeken voor een idee. http://www.pinewoodgroup.com/our-studios/uk/pinewood-studios


Op naar de brouwerij en deze is te vinden in de hoofdstad van Buckinghamshire, Aylesbury (71 duizend inw.) een historisch typisch Engels stadje. Aylesbury ligt in een streek genaamd de Aylesbury Vale, Vale is een oud-Engels woord voor vallei en ligt tussen de glooiende heuvels. De brouwerij heet Vale en bestaat sinds 1995 en is ook eigenaar van brouwcafé Aylesbury en de Hop Pole Pub. De bieren die ze brouwen zijn lekker Engels, niet een hoog alcoholpercentage tot 5% maar de meeste rond de 4%. Typische bierstijlen zoals Bitter, Golden Ale, Porter en Mild. 


Even kort de bierstijl Mild behandelen, de titel van dit verhaal is er één. Mild is een minder gehopt bier maar wel zoetiger, meestal tussen de 3% en 3,6%. Er zijn ook zwaardere versies tot wel 7% ook wel Extra Mild genoemd, maar voor de 1ste Wereldoorlog waren ze ook al zo zwaar. Maar in de oorlog waren grondstoffen nodig, dus werden de Milds verplicht lichter gemaakt want het was wel in die tijd het meeste gedronken bierstijl van Groot-Brittannië. Na de jaren 60 werd de Mild langzaam verdrongen door de Bitters en Lagers, in Wales doen ze het nog goed maar heten daar steeds meer Dark Ale. Het midden van Engeland zijn ze ook nog redelijk te vinden en het noordwesten van Engeland ook nog wel. 


De kleur van een Mild is meestal donkerbruin, maar zwarte en donker oranje versies komen ook voor. Black Swan is dus een Mild en heeft een alcoholpercentage van 3,9%, de kleur is donker bruin. De smaak is licht droog bitter, met tonen van geroosterd mout, chocolade en donker fruit. 


Het logo van de brouwerij is de zwaan van Buckinghamshire en van alle bieren die ze brouwen is dit de enige met een zwaan in de naam. De zwarte zwaan komt oorspronkelijk uit Australië en legt zijn eieren in Nederland van het najaar tot het voorjaar, zelfs als het vriest en sneeuwt. De seizoenen in Australië zijn tegenovergesteld. Je komt ze hier voornamelijk tegen in dierenparken, parken en ook wel in het wild. Dit was Buckinghamshire en ergens volgende maand is Cambridgeshire aan de beurt, volgt nog een link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.valebrewery.co.uk/ 


Reacties

Populaire posts