Bier+Randzaken Februari (5): Gregorius - Oostenrijk

Gregorius


Op naar Oostenrijk naar het dorpje Engelhartszell an der
Donau, vlakbij het punt dat die rivier niet gedeeld wordt
met buurland Duitsland. Duitsland ligt maar bijna twee
kilometer er vandaan maar met de auto ben je een half
uur bezig om daar te komen, wegens het gebied. In deze
gemeente gelegen in de Donau vallei bevindt een abdij
en het is de enigste trappistenklooster van Oostenrijk,
dus dat betekent bier maar dat komt zo.


De abdij Engelszell of in het Duits-Oostenrijks Stift Engelszell bestaat sinds 1293 en de stichters hoorden bij de orde van de cisterciënzers, deze verlieten de abdij doordat in de 16de eeuw de protestantse reformatie in het gebied toesloeg. De abdij geraakte in verval maar dat stopte in 1618 er kwamen weer monniken naar Engelszell. Toen kwam keizer Jozef II op de troon en deze was goed in het bemoeien van dingen.


Zo ook op het religieuze vlak en besloot kloosters te sluiten die in zijn ogen geen nut meer hadden, Engelszell sloot in 1786 en er werd een fabriekje en woningen van gemaakt. Na de 1ste Wereldoorlog kwamen in 1925 uit de Elzas, dat weer Frans was geworden, Duitse Trappistenbroeders naar Engelszell en de abdij leefde weer op. Tot 1939 toen de Gestapo de boel in bezit nam, de meeste monniken namen de benen op vijf na die werden naar het concentratiekamp Dachau gestuurd en één monnik overleefde die hel. Na die zwarte bladzijde kwamen 23 monniken terug en aangevuld met 15 Duitse monniken die gevlucht waren uit een klooster in Bosnië, dat toen bij Joegoslavië hoorden.


Tegenwoordig is het kloosterleven niet zo populair en er zijn 9 broeders over, 4 ervan zijn er heel oud en met hulp van leken blijft de abdij in bedrijf. Om wat geld te verdienen zijn ze in 2012 bier gaan brouwen en waren de eerste Trappisten brouwers buiten de 6 Belgische en 1 Nederlandse die jaren bezig waren. De bieren die ze brouwen dragen de namen van de abten die Engelszell hebben geleid, er zijn 3 bieren.


1: Nivard kan als een Belgian Ale zien en het heeft een troebel oranje/blonde kleur met een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is licht zoet bitter met wat droogheid. Het heeft tonen van sinaasappel, citroen, banaan, koriander en iets peperigs. Het bier is vernoemd naar abt Nivard Volkmer en hij was een van de monniken die vluchtte uit Joegoslavië.2: Benno kan als een soort Dubbel worden gezien met een twist. Troebel donker oranje kleur met een alcoholpercentage van 6,9%. De smaak is mild zoet bitter met tonen van gebrand karamel, geroosterd mout, honing en iets kruidigs om het af te maken. Het bier is vernoemd naar abt Benno Stumpf  en ook hij vluchtte uit Joegoslavië en liet de abdij renoveren.


3: Gregorius kan als een Oostenrijkse Quadrupel gezien worden . Het bier heeft een donkerbruine kleur en een alcoholpercentage 10,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, karamel, banaan, gedroogd fruit, honing, vanille en koffie. Het bier is vernoemd naar Gregorius Eisvogel de eerste abt van de Oostenrijkse Trappisten, hij kwam met de groep broeders uit de Elzas. Hij trof de abdij in vervallen staat aan en met enthousiasme begon aan de herleving van de abdij.


Dit was de zogenaamde 8ste Trappist en volgt nog de link en een filmpje.  http://www.stift-engelszell.at/start/Reacties

Populaire posts