Bier+Randzaken Februari (4): Kamenitza Staro Pivo/ Каменица Старо Пиво - Bulgarije

Kamenitza Staro Pivo/
Каменица Старо Пиво


De 2de Culturele Hoofdstad van Europa 2019 is het Bulgaarse Plovdiv en op biergebied hebben ze een grote commerciële brouwerij genaamd Kamenitza/Каменица. Laat ik deze al een keer te hebben behandeld met een verhaal zie de link http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2017/03/3de-bier-verhaal-van-maart-kamenitza.html. Dus een mooie gelegenheid om wat meer over Plovdiv/Пловдив en een ander Kamenitza bier te leren.


De 2de stad van Bulgarije heeft een lange geschiedenis want er is al 8000 jaar bewoning op die locatie. Dus ergens rond het jaar 6000 voor Christus begon het met wat stenen tijdperk bewoners zich in een vlakte aan de voet van het Rodopegebergte en aan de rivier de Maritsa vestigde. De rivier stroomt richting Griekenland en Turkije en dient ook als grens tussen die landen. Rond het jaar 4000 vormde een stad die door de Thraciërs werd gesticht en kreeg de naam Eumolpia, deze plaats was er veel eerder dan Athene en Rome.


De vader van Alexander de Grote, Phillips de Tweede veroverde de stad in 340 voor Christus en gaf het zijn naam Philippopel. De verkreeg zijn onafhankelijkheid van de Grieken en de Thracische bevolking gaf de plaats wederom een nieuwe naam, namelijk Pulpudeva. De onvermijdelijke Romeinen kwamen en ook die gaven de stad een nieuwe naam Trimontium en maakte het ook hoofdstad van de provincie Thracië, al bleef Philippopel in zwang. Vanaf de 6de eeuw kwamen de Bulgaren naar deze streek en wederom een nieuwe naam, Puldin voor een paar eeuwen. Tijdens de kruisvaart en de komst van de Ottomanen heette het Filibe, het was een erg belangrijk handelsknooppunt en nijverheidscentrum in die tijd.


Pas in de 15de eeuw dook de naam Plovdiv op en in 19de eeuw waren ze wel klaar met eeuwen Turkse overheersing. Bulgarije werd onafhankelijk in 1878 maar Plovdiv en omgeving kwam er pas in 1885 bij het Balkanland tot vandaag. Plovdiv heeft ongeveer 670 duizend inwoners en heeft met al die geschiedenis genoeg te doen voor de toerist.


Er is een Romeins gedeelte met een amfitheater onder ander, de mix tussen Ottomaanse en Bulgaarse architectuur. Dus de nodige Turkse baden en moskeeën met wat kerken en dat allemaal in de Oude Stad. Zo verder met bier en zie de link bovenaan voor het verhaal over brouwerij Kamenitza en daar vind je twee bierbeschrijvingen.


Nou komt Kamenitza Staro Pivo/Каменица Старо Пиво en dat Staro Pivo betekent letterlijk "Oud Bier". Dit bier is gebrouwen ter ere van het zoveel jaar bestaan en men heeft een oud recept gebruikt, of het originele recept van het vlaggenschip bier. Er zijn brouwerijen die stiekem, langzaam of subtiel hun belangrijkste bier aanpassen met als reden het toegankelijker te maken of om meer te verdienen als resultaat. Ook om belastingtechnische redenen doen ze dit. Maar eens in de zoveel tijd komt het originele bier terug in een nieuw jasje en naam, voor een tijdje of voor langere tijd en niet altijd heeft men dat door. Maar dat mag de pret niet drukken en deze Bulgaarse brouwer doet het ook met een fles geïnspireerd van 100 jaar geleden, op de achterkant zit een etiket omdat het moet van de wet.


Het bier is een Pilsener met een alcoholpercentage 4,8% met een heldere gouden kleur. Het bier is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en een beetje zoete maïs. Dus naar het schijnt dronk men in vroegere jaren dit bier en het vlaggenschipbier is nu Kamenitza 1881.


Dit was Plovdiv en volgt nu de link, Facebookpagina en een filmpje https://www.kamenitza.bg/ https://www.facebook.com/kamenitzabg. Maar in 2020 zijn er weer twee steden de Culturele Hoofdstad van Europa en dat zijn Galway, Ierland en Rijeka, Kroatië dus kan ik mooi een tijdje aan voor bereiden.  


Reacties

Populaire posts