Bier+Randzaken Februari (2): Abbaye De Villers IX Triple - België

Abbaye De Villers IX Triple


Na de commerciële Gueuze doe ik een artisanale Triple die
tevens binnen een abdij wordt gebrouwen, nee het is geen
trappistenbier. Kijk alle trappistenbieren zijn ook abdijbieren,
maar niet alle abdijbieren zijn trappistenbier. Trappisten
brouwen zelf om zichzelf te onderhouden en abdijen
besteden het brouwen uit bij een brouwerij om een
gedeelte van de winst te mogen ontvangen, om zichzelf
daarmee te onderhouden. Allebei hebben ze een keurmerk
om de authentiekheid te waarborgen want er zijn kloosters
die bier op de markt brengen die het keurmerk niet voeren.
Uitzonderlijk zijn er vier abdijen die brouwen binnen de eigen
muren en dat laten ze aan anderen over, de brouwerijen heten
Val-Dieu, d'Aulne, Brogne en De Villers. De abdijen waar bier
wordt voor gebrouwen kunnen nog monniken aanwezig zijn
of de het zijn ruïnes.


Op naar het Waals-Brabantse plaatsje Villers-la-Ville vlakbij het punt waar de provincies Henegouwen, Namen en Waals-Brabant aan elkaar grenzen. Dit plaatsje is vooral bekend om de ruïnes van Abdij de Villers en zijn erg indrukwekkend, ik kan het weten want ik ben er per ongeluk op gestuit anderhalf jaar geleden. Ik was met mijn vrouw beetje door het gebied aan het toeren, kwamen na de nodige Napoleonse herinneren wegens de Slag van Waterloo deze abdij tegen. Sterker nog de weg ging dwars door het complex heen, op een kronkelde wijze. Klik op de link naar Google Streetview en volg de weg noordwaarts, dan hoef je er niet heen voor het idee. https://www.google.nl/maps/@50.5886809,4.5301014,3a,75y,14.41h,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1s6crTtIAg7J799s_D3HnA8g!2e0!7i13312!8i6656  
De voormalige cisterciënzer abdij werd gesticht in 1146 en wegens
de vruchtbare en strategische locatie groeide de abdij en had veel
invloed in het middeleeuwse hertogdom Brabant. Na de bloei
kwam verval met de komst van de Bourgondiërs toen die inspraak
kregen met het benoemen van de abten. De Tachtigjarige Oorlog
hielp ook niet mee, Spaanse troepen kwamen plunderen en de
monniken vluchtten naar de steden.


Vanaf 1578 keerde de rust terug en de abdij begint weer te floreren en zeker na 1713 dat de Spaanse-Nederlanden in Oostenrijkse handen kwam, voor een tijdje dan. De laatste abt kwam in conflict met de keizer Jozef II van Oostenrijk en deze verdacht de abt van steun aan de Brabantse Revolutie 1789-1790 liet de abdij bezetten door Oostenrijkse soldaten. De abt vluchtte tot er nieuwe keizer kwam, Leopold II bracht rust en de abt keerde terug. Totdat de Fransen hun revolutie ideeën wilden delen met zijn buurlanden, weigeren ervan was geen optie.


De abt koos de kant van de Oostenrijkse keizer en die keuze liep niet goed af, de kloosterlingen werden voor altijd verdreven door Franse troepen. De eigendommen werden verkocht het terrein van de abdij kwamen in handen van een handelaar, die systematisch de boel “recycleden”. In 1851 verkocht een eigenaar van het terrein een stuk grond waar de spoorlijn Charleroi-Leuven werd doorheen getrokken. De boel was aardig vervallen na die tijd totdat de Belgische Staat de boel redden en aan herstelwerkzaamheden begon en voor verder verval behoede.


Dus sinds 2016 is er op het terrein een microbrouwerij die sinds de 18de eeuw weer bier brouwt in de abdij, de opbrengsten komen ten goede van de ruïnes. Verder met twee bieren van ze, het zijn biologische bieren dus eerlijke ingrediënten.


1: Abbaye De Villers V Blonde heet ook wel Authentique 5°, geïnspireerd door een recept die 18de eeuwse monniken er brouwden. Het bier heeft zoals jullie misschien wel door hadden een alcoholpercentage van 5%. Het troebel blonde bier heeft een zacht zoet bittere smaak met lichte tonen van peper.



2: Abbaye De Villers IX Triple met die Romeinse negen wordt tevens gehint naar het alcoholpercentage. Historisch feitje met de monniken uit de 18de eeuw die dronken het zwaarste bier en het lichtste was voor het volk. Tegenwoordig doen ze rustig aan met lagere alcoholpercentages en de zwaardere zijn er om mee te verdienen. Troebel geelgoud van kleur met een licht bittere maar zoete smaak, kruidige tonen en iets van citrus.


Dit waren twee abdijbieren uit Waals-Brabant, volgt nog een link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.villers.be/fr https://www.facebook.com/abbayedevillers/




Reacties

Populaire posts