Bier+Randzaken Februari (1): Belle-Vue Gueuze - België

Belle-Vue Gueuze


Dit is het AB-Inbev jaar en dit is deel twee van wat
ze allemaal aangericht hebben. In 1991 kwam brouwerij
in handen van Interbrew de grootmacht in wording, nu
is het de grootste brouwgroep ter wereld genaamd
Anheuser-Busch Inbev. Het begon in 1913 met café
uitbater Philémon Vanden Stock (1886-1945) die begon
zijn eigen Gueuze te maken. Hij kocht Lambiekbieren bij
andere brouwerijen in, om zelf een Gueuze te steken in
zijn geuzestekerij.


In een geuzestekerij wordt er Gueuze versneden of gemengt met een jonge Lambiek (3 maanden) en een oude Lambiek (3 jaar). Deze Lambieken komen bij andere die Lambieken brouwen vandaan. Lambiek tenslotte is de basis van het zure Gueuzebier. Tegenwoordig zijn er nog vier geuzestekers in België over, namelijk: De Cam te Gooik, Hanssens te Dworp, Oud Beersel te Beersel en Tilquin te Bierghes.


Verder met Philémon Vanden Stock die het nog steeds bestaande café-brasserie Belle-Vue te Anderlecht in 1927 kon kopen, waar men nog steeds terecht kan voor een hapje en drankje. De naam van het café werd later het merknaam voor de Gueuzes, in 1943 kocht Philémon brouwerij Frans Vos-Kina te Sint-Jans-Molenbeek en werd brouwer.


Al kon hij er niet lang van genieten want hij werd gearresteerd in 1944 door de Duitse bezetter en ook nog eens gedeporteerd naar Duitsland waar hij overleed. Zijn zoon Constant Vanden Stock (1914-2008) nam de boel over en hij was vooral bekend als bondscoach van België voor 10 jaar, voorzitter van Anderlecht en maakte van Belle-Vue een welbekend merk. Ook kon hij een aardig balletje trappen en speelde bij Anderlecht, het stadion van Anderlecht is tevens naar hem vernoemd. In 1949 werd de brouwerij vernoemd naar het café Belle-Vue en begon zijn Gueuzebieren in 25-cl flesjes aan te bieden, dit sloeg aan en de traditionele Gueuzes werden flink verdrongen. Vanaf 1952 begon brouwerij Belle-Vue zich als een mini AB-Inbev te gedragen want ze namen de nodige concurrenten over en dat duurde tot 1975. Ze zijn verantwoordelijk dat Brussel-Stad geen geuzebrouwerijen meer heeft, als ik het goed heb waren het acht brouwerijen.


Constant ging zich steeds meer bezig houden met voetbalclub Anderlecht en met het succes van brouwerij Belle-Vue ging het ook die club voor de wind. 15 Belgische titels, 8 Belgische bekers, 2 Europacups II en 1 UEFA-cup is het resultaat tijdens zijn leven. In 1968 verhuisde Belle-Vue naar een overgenomen brouwerij eveneens in Sint-Jan-Molenbeek en ook in de wijk Zuun werd een nieuwe brouwerij geopend in 1975. Langzaam begon de familie Vanden Stock de brouwerij af te stoten en in 1991 kwam de boel in handen van Interbrew.


In 1996 werd de brouwerij in Sint-Jan-Molenbeek een museum en werd er niet meer gebrouwen, maar in 2013 vielen alle activiteiten stil en werd het complex een hotel. Even verderop in de wijk Zuun maakt tegenwoordig Belle-Vue nog 50% van de gebrouwen bieren uit en wat andere AB-Inbev merken. Gelukkig dat er nog veel geloven in de Lambiek mythe dat het bier alleen in Brussel en net er ten westen in het Pajottenland gebrouwen kan worden. Maar omdat de bieren van Belle-Vue industrieel en grootschalig gebrouwen worden ze niet erkend als streekproduct door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing oftewel VLAM.


De producten met keurmerk schijnen eerlijker en traditioneler te zijn, geliefder in de betere speciaalzaak. In ieder geval brouwen ze het hele jaar door bij Belle-Vue, de traditionele brouwers brouwen enkel in de wintermaanden en alles wordt afgevuld op de 25-cl flesjes. Een traditionele Gueuze in een 75-cl met een kurk brouwen ze al sinds 1999 niet meer, dus laat ik de drie overgebleven bieren maar behandelen voor dat het niet meer kan.


1: Belle-Vue Framboise bij dit bier heb ik nog geen goed plaatje kunnen vinden maar dit in elk geval een Lambiek waar frambozen zijn aan toegevoegd. Lambieken zijn nogal zurig en met het toegevoegde fruit wordt allemaal zoeter of friszuriger. Het Fruitbier heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is helder rood/roze. De smaak is licht zoet zurig met tonen van framboos.2: Belle-Vue Kriek is zelfs in blik te koop en dat is erg ver weg verwijderd van het idee van deze traditionele biersoort. Dit is een commerciële Krieklambiek en dat houdt in dat er kersensap is gebruikt in plaats van de hele vrucht te gebruiken, heel commercieel want het mag niet te veel tijd kosten. Overigens van de Framboise en de Kriek is er ook een versie die Extra heet, meer sap aan toegevoegd en het bier lijkt meer op limonade. Belle-Vue Kriek heeft een alcoholpercentage van 5,2% en een heldere dieprode kleur. De smaak is friszuur met tonen van zoete en zure kersen.3: Belle-Vue Gueuze de meest commerciële Gueuzebier van allemaal erg industrieel met warmtewisselaars om de wintermaanden na te bootsen, scheelt toch weer meer dan een half jaar wachten. Resultaat veel Gueuzes maar met minder smaak, wel toegankelijker voor de massa’s. Belle-Vue Gueuze heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is helder amber. De smaak is zoetzuur waar het meer zoet is dan zuur. Het bier heeft tonen van appel, citroen en gekarameliseerde suiker. Wie deze stijl wil leren kennen ziet bij Belle-Vue wel goed, want de traditionele lambiekbrouwerijen brouwen een stuk wranger en zuurder.


Er is wel een website maar die nogal slecht, er is geen Facebookpagina maar wel een filmpje over de Kriek Extra. Ergens volgende maand gaat het over Groot-Brittannië en wat AB-Inbev daar uitspookt.
Reacties

Populaire posts