Bier+Randzaken Augustus (2): Texels Skuumkoppe - Nederland

Texels Skuumkoppe
Één van de favorietste Nederlands eiland om te bezoeken is het waddeneiland Texel wel. Buiten schapen, stranden en fietstochten hebben ze er ook brouwerijen, welgeteld zijn het er op dit moment vier maar ik behandel de oudste. Dat is Texelse Bierbrouwerij die na de nodige “downs” nu flink aan de “ups” bezig is. In principe begon het allemaal in een oude zuivelfabriek net buiten het dorpje Oudeschild op Texel, het jaar was 1994 en de naam was toen de Tesselse Bierbrouwerij. Om het levensvatbaar te houden moest men uitbreiden maar dat was lastig, een huurverhoging deed de das om in 1998. Een nieuwe eigenaar werd gezocht en gevonden in 1999 en nam de huidige naam aan. Men ging voortvarend te werk en werd nu wel uitgebreid maar het stokte enigszins, nieuwe eigenaars in 2004 probeerde dat te veranderen. In plaats van alle aandacht te richten op het vasteland besloot dat om te draaien, eerst Texel-dekkend te worden. Dat is gelukt en de toeristen smaakt het bier ook wel en de vraag door toeristen van het vasteland werd dus groter. Ook de ingrediënten komen van het eiland en dat zijn water, gerst, hop en gist. Ik behandel zeven bieren van ze, de seizoensgebonden bier bewaar ik voor andere verhalen.

 1: Dubbel de Texelse variant van het bekende donkere abdijbier heeft een alcoholpercentage van 6,4%, de kleur is bruin/amber. De smaak is aangenaam zoet bitter met tonen van karamel, banaan, wat geroosterd mout.2: Tripel de wat stevige abdijbier variant van Texel met een alcoholpercentage van 8,5%, de kleur is licht troebel oranje. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel and kruidigheid.


3: Vuurbaak is ter ere gebrouwen wegens de Texelse vuurtoren en dat doen ze met een Irish Red Ale. Licht troebel amber/rood van kleur met een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en wat sinaasappel.

4: Eyerlander vernoemd naar de polder in het noorden van Texel, ooit raasde de zee hier tot het werd ingepolderd. Het bier is een Spéciale belge wat ook een Palm of De Koninck is. Amberkleurig dus en een beetje troebel met een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en wat fruitigheid.
5: Goudkoppe is Texels voor als de zon net opkomt boven een stilstaand wad, dat kleur heeft het bier. Een Belgisch blond bier gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot, dus alleen water, gerst en hop. De kleur is troebel blond met een alcoholpercentage van 6%. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel en wat rood fruit.

6: Stormbock is geen Bockbier maar een Gerstewijn een lekker verwarmend bier, vooral na een heftige Noordzeestorm die fijn op Texel inbeukt. Je kan het kopen en zelfs een paar jaar donker wegzetten, de smaak zal evolueren. Het bier heeft een alcoholpercentage van 10% en de kleur is robijnrood. De smaak is zoet bitter met een licht branderig gevoel, het heeft tonen van karamel, banaan en een beetje koffie.

7: Skuumkoppe het bier dat de Texelse Bierbrouwerij groot maakte, vernoemd naar het schuim op de golven van de zee in het Texels dialect. Een bier voor het hele jaar net zoals die golven die nooit stoppen met schuimen. Het bier is een Dunkelweizen met een troebel amber/oranje kleur en het alcoholpercentage is 6%. De smaak is zacht bitter met tonen van banaan en karamel.


Dit waren zeven bieren van het eiland Texel, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.texels.nl/ https://www.facebook.com/texelsbier


Reacties

Populaire posts