Bier+Randzaken Augustus (4): Mühlen Kölsch - Duitsland

Mühlen Kölsch


Het wordt eens tijd om één van mijn favorietste bieren, een fijne goudgele rakker uit het Duitse Keulen. Kölsch de bierstijl met een zelfde bescherming als Champagne, zodat alleen in en een beetje rond Keulen Kölsch mogen heten. Het is een bovengistende bierstijl met een heldere gouden kleur, het alcoholpercentage is (meestal) rond de 4,8%.

De bierstijl kwam in en de Tweede Wereldoorlog in zwang omdat het makkelijker te brouwen is dan Pilseners. Je hebt er geen dure installatie voor nodig, want het logistiek gedeelte was begrijpelijk een drama. Zodoende konden er veel brouwerijen bestaan al brouwen er zelf veel niet meer, de “Brauhausen” zijn er nog.  Maar gelukkig veel merken bestaan nog voor toekomstige bierverhalen.


Dan de typische drinkcultuur van Keulen zijn de glazen, deze zijn slank en hebben een inhoud van 0,20 liter. Toeristen die bij een bezoek aan Duitsland denken aan halve liters, behalve in Keulen en ook Düsseldorf met zijn Altbieren. De Keulse obers Köbes genaamd komt met langs met een Kranz (bierglazenhouder) vol met Kölsch. De klant krijgt een glas en de Köbe zet een streepje op een viltje, wanneer deze leeg is krijgt met ongevraagd automatisch een nieuwe. Tot men geen Kölsch meer hoeft legt men het viltje bovenop het glas en betaalt.


Dat bier komt begrijpelijk uit vaten en in de traditionele bierhuizen uit een houten vat, deze worden Pittermännchen. Je hebt ze van 10, 15, 20 en 30 liter en de Pittermännchen worden ook voor privégebruik gekocht en vaak voor feestjes. Logischerwijs zijn de vaatjes 10 en 15 liter het populairst bij privégebruik want ze zijn makkelijk te tillen. Dit alles kan men onder meemaken bij brouwerij zur Malzmühle (NL: naar de moutmolen, op deze plek stond ooit de moutmolen van de stad Keulen. In 1853 werd de molen gesloopt en in 1858 kocht Hubert Koch die grond achter zijn huis.


De brouwerij heette toen Bier- und Malzextract-Dampfbrauerei Hubert Koch en in 1912 nam zijn brouwer Gottlieb Schwartz en sindsdien heet de brouwerij zur Malzmühle Schwartz. Iedereen bleef de plek naar die gesloopte molen noemen, zodoende deze naam. In de traditionele Brauhaus kan men terecht om er te gaan eten en van Kölsch bier te genieten. Toen Bill Clinton nog president was popte hij binnen tijdens een internationale top in 1999 en ze hebben het er nog steeds over. In de kelder hebben ze een moderne bar met veel speciaalbieren en cocktails ingericht voor een avondje uit.


Sinds 2015 hebben ze ook bovenop het Brauhaus een hotel gebouwd en sommige kamers hebben zelfs een tap in de badkamer, daar kan je fijn een Mühlen Kölsch tappen. Dus zoals eerder verteld is de kleur goudkleurig en het alcoholpercentage is 4,8%. Licht droog bitter met een licht zoete smaak, het heeft lichte tonen van citrusvruchten.


Dit mijn favorietste Kölsch, er is nog genoeg materiaal voor ander Kölsch verhalen maar die komen uiteindelijk er wel. Volgt nog de link, Facebookpagina en filmpje. http://muehlenkoelsch.de/ https://www.facebook.com/M%C3%BChlen-K%C3%B6lsch-116345190010/


Reacties

Populaire posts