Bier+Randzaken Oktober (4): Camerons Strongarm - Engeland

Camerons Strongarm


Brex-beer-it thema deel 24 en deze keer het Engelse graafschap County Durham aan de beurt. County betekent “graafschap” maar dit is de enigste in Engeland die County in de naam heeft, op het Ierse eiland doen ze trouwens niets anders.


De juiste Engelse schrijfwijze zou het eigenlijk Durhamshire moeten zijn maar lange tijd had een bisschop het voor het zeggen. Het gebied heette toen “County Palatine of Durham” en dus de naam is gedeeltelijk blijven hangen. De katholieke bisschop is al eeuwen weg maar zijn kasteel staat er nog. Het kasteel werd in de 11de eeuw gebouwd door de Normandiërs en in 1832 werd de universiteit van Durham opgericht en het kasteel fungeert als een college sindsdien. Ook worden studenten in het gebouw gehuisvest en dat maakt het tevens de oudste gebouw ter wereld met studentenhuisvesting.Naast het kasteel staat de kathedraal van Durham en sinds de 10de eeuw is deze plek één van de belangrijkste geloofscentra van het land. Ook komen er drommen toeristen op de kathedraal te bezichtigen en de 66 meter hoge toren te beklimmen. De twee gebouwen staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, de rest van het middeleeuwse centrum is ook erg de moeite waard. Buiten de stad is het er erg landelijk in County Durham.


Het gebied is iets groter dan de provincie Limburg en er wonen ongeveer 862 duizend inwoners. Verder met het biergebied want er zijn hier 30 brouwerijen te vinden maar ik behandel de oudste. Op naar de Noordzeekust waar we sinds 1852 in de oude havenstad Hartlepool brouwerij Camerons vinden.


Dankzij een perfecte waterbron wordt er al sinds 1572 op deze plek bier gebrouwen en om de zoveel decennia komt er nieuwe eigenaar. In ieder geval William Wallard neemt de brouwerij over in 1852 en twee jaar later overleed hij. Zijn zoon William Wallard Junior gaat verder en in 1865 neemt hij John William Cameron aan, een jonge brouwer. Overigens ze gebruiken het oprichtingsjaar van 1865, toen J.W. Cameron in dienst kwam. Deze gaat de Lion brouwerij leasen in 1872, de reden dat er een leeuw in het logo staat.


De komende twintig jaar groeit het bedrijf en neemt het lokale concurrenten over om tenslotte in 1892 alles te overnemen van Wallard. De brouwerij heeft tijden van Wereldoorlogen, de Grote Depressie en het verval van het Britse rijk doorstaan. Al werden ze overgenomen in 1975 en daarna een paar keer doorverkocht, de laatste opkoper brouwerij Castle Eden sloot hun eigen brouwerij om door te gaan in Hartlepool. Tegenwoordig is het de 9de brouwerij van Groot-Brittannië en de grootste van noordoost Engeland. Alhoewel wordt 80% van de brouwerij gebruikt om in opdracht van onder andere Heineken en Carlsberg wat van hun bieren bij brouwerij Camerons te brouwen.


Zelf brouwen ze sinds 1955 een Bitter die staat voor de hardwerkende Britse arbeider. Zie de man op het tapschild die met zijn hamer ergens op ramt, op de fles prijkt de rode leeuw. In 1955 was het één van de zwaardere bieren van het land met zijn 4% en tegenwoordig is het bier 4,3% zwaar. De reden dat bieren in Engeland niet zo zwaar zijn komt de het bier zwaarder wordt belast als het alcoholpercentage hoger is. De kleur is helder robijnrood en de smaak is zoet bitter met tonen van licht geroosterd mout, karamel en gedroogde pruim.
Dit was County Durham en volgende Brex-beer-it
thema is in Wales, volgt nog de link, Facebookpagina
en een filmpje.
https://cameronsbrewery.com/
https://www.facebook.com/CameronsBrewery

Reacties

Populaire posts