Bier+Randzaken Oktober (3): Krynica Premium/ Крыніца прэміум - Wit-Rusland

Krynica Premium/
Крыніца прэміум

Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, verwacht wel een bier van een grote brouwerij met dit thema. Dit keer een uitwedstrijd in Wit-Rusland en twee jaar geleden moesten we ook al daartegen spelen, toen had daar een verhaal over de bierstijl Baltic Porter van 4 Wit-Russische brouwerijen geschreven. (https://bierverhaaltjes.blogspot.com/2017/10/2de-bier-verhaal-van-oktober-krinitsa.html)


Deze keer duik ik in het wel en wee van brouwerij Krinitsa uit Minsk, tevens is het bedrijf staatseigendom van de republiek Wit-Rusland. Deze brouwerij is opgericht in 1975 door het Sovjetregime, in de jaren 60 en 70 van de 20ste eeuw schoten voor die tijd moderne nieuwe brouwerijen als paddenstoelen uit grond. Bijna altijd werd er Tsjechoslowaakse expertise er bijgehaald om die spiksplinternieuwe brouwerijen de nodige kennis te geven. De Tsjechen zijn experts met laaggistende bieren, ze zijn niet voor niks de uitvinders van Pils. Vanaf begin was de vernoemd naar Minsk de hoofdstad van Wit-Rusland, in 1986 kreeg het de huidige naam wat “bron” betekent. Ze zijn een “bron” van bier maar ook frisdranken, mineraalwater en kvas een heel niet tot heel licht alcoholisch drankje op basis van water, roggemeel en mout. Verder met het bier gedeelte en nu komen er 4 voorbij in het Latijnse en Cyrillische schrift.


1: Krinitsa Exportnae/Крынiца Экспартнае is alleen te koop buiten Wit-Rusland, al moet ik hem nog tegenkomen maar dat komt nog wel. Het is een Dortmunder of ook bekend als Export, een laaggistend bier met een alcoholpercentage rond de 5,5%. Deze heeft een alcoholpercentage van 5,3% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en zoete maïs.


                                          


2: Aleksandrya/Александрыя dit bier is volgens mij vernoemd naar de bron waar het water van het bier vandaan komt, of die president voor het leven van ze. Dit is een budget-bier en het is een Lager met een alcoholpercentage van 5,5%, de kleur is helder goud. De smaak is zoet met een weinig bitter, tonen van zoete maïs en dit bier kan men ook tegen komen buiten Wit-Rusland


.
3: Krinitsa Dark / Крыніца цёмнае is een Dunkel, een donkerbruine gefermenteerde bierstijl oorspronkelijk uit Beieren, maar ook populair in deze regio's. Dit bier is zeker alleen te vinden in Wit-Rusland, het heeft een alcoholpercentage van 4,5% en een heldere bruine kleur. De smaak is zoet met een beetje bitter, tonen van karamel, bruine suiker, cola en een beetje geroosterde mout.

4: Krinitsa Premium/Крыніца прэміум is het meest verkochte bier van de grootste brouwerij van Wit-Rusland. Trouwens wegens een vertaalfoutje noemen we Wit-Rusland zo, ze hebben liever dat ze Belarus worden genoemd. “Bela” betekent “wit” en “Rus” moet Roethenië zijn, het is een oude regio waar Wit-Rusland in legt. Het bier is een Lager met de vertrouwde heldere gouden kleur en een alcoholpercentage van 5%. Ook hier een meer zoet dan bitter, dit is een terugkerend voorliefde in de voormalige Sovjet-Unie. Het heeft tonen van karamel, zoete maïs en drink het extra koud om de zoetigheid in te tomen.


Dit was brouwerij Krinitsa/Крыніца en de volgende uitwedstrijd is in Noord-Ierland, verwacht daar wat anders maar eerst de link, Facebookpagina en een filmpje. 
Reacties

Populaire posts