Bier+Randzaken Oktober (5): Stadin Palokka Savuruis-Portteri - Finland

Stadin Palokka Savuruis-Portteri


Af en toe een verhaal over een stad en wat brouwerijen en bieren die er te drinken zijn, dit keer de Finse hoofdstad Helsinki. De stad is ook bekend onder zijn Zweedse naam Helsingfors want de stad is tweetalig, 6% van de stad spreekt Zweeds. Dit zijn de Zweedstalige Finnen dit zijn afstammelingen van Zweden die in Finland zich vestigden, vanaf de 13de eeuw tot eind 19de eeuw duurde het proces. Zes eeuwen Zweedse overheersing en de een kleine overheersing door Rusland, was de bestuurstaal Zweeds.


In Helsinki zijn de straatnaambordjes, verkeersborden, openbaar vervoer en overige publieke diensten tweetalig. De stad telt ongeveer 600 duizend inwoners en heeft het voor elkaar gekregen dat het een wereldstad is maar het heeft wel het gevoel van een kleine stad.


Het centrum heeft iets weg van het Russische Sint-Petersburg in het klein en voor de rest ziet het er modern uit. De bestemming is wat duurder dan Nederland maar wie een beetje van te voren uitzoekt naar de goedkopere dingen om te doen kan een leuke stedentrip hebben. Ook leuk om de stad te bezichtigen is met de SpåraKOFF Bar Tram, deze felrode tram is omgebouwd tot een bar. Deze rijdt een rondje van 45 minuten in het centrum en men kan er een biertje drinken van het Finse merk Koff. Al is het tochtje prijzig en de drankjes exclusief de prijs, is het een unieke ervaring.Bier prijzen in een bar liggen tussen de 5,50 en €8,50 en het bier gaat in 0,50 liter glas. Wie goedkoper bier wil drinken kan ook wat kopen in een winkel en het opdrinken op de trappen aan de voet van de Lutherse Kathedraal of in een park, want dat mag in Finland als je maar niemand ermee lastig valt. In de supermarkt kost een bier rond €1,10 en €2,50 en er zit statiegeld op blik maar de wat minder bedeelden zullen om je lege blikje vragen, dus dat scheelt weer weggooien. Trouwens alles opgeteld bij elkaar dan is Amsterdam duurder dan Helsinki, alleen de alcoholprijzen zijn duurder in Finland. In ieder geval behandel ik nu 5 brouwerijen uit de Finse hoofdstad.


Brouwerij 8-Bit (2016) is ontstaan uit liefde voor bier en computergames. Aan de brouwerij naam en website te zien van die oude jaren 80 en 90 games. De eigenaren zijn een Fin en een Amerikaan uit de innovatieve bierstad Portland, Oregon. Ook een 8-bit held uit begin jaren 80 wordt geëerd met een bier. Nog niet iets van hun gedronken maar dit bier wordt goed beoordeeld, de PacMan Porter - Jallu Edition. Er is ook een gewone Porter maar hier hebben ze een Finse cognac-achtige likeur genaamd Jaloviina (Jallu) aan toegevoegd. Het bier heeft een alcoholpercentage 5,4% en de kleur is zwart. De smaak is droog bitter met tonen van koffie, pure chocolade, geroosterd mout, iets van gerookt vlees, iets van eikenhout en heel vaag die likeur.
www.8bitbrewing.fi/home
https://www.facebook.com/8BitHelsinki


                                                                         

Brouwerij Vallilan (2015) komt uit de wijk met dezelfde naam, deze buurt is in het noorden van Helsinki te vinden en deze wijk is bekend om de vele oude houten huizen van rond 1900-1920. Ze brouwen interessante bieren vanuit een wetenschappelijk oogpunt. Ze zitten in een oude farmaceutische fabriek dat is dus een mooie omgeving om wetenschappelijk te brouwen, het resultaat is constante resultaat. Een beetje Fin heeft er 1 of vind er wel 1 in de buurt, de sauna waar men fijn al zwetend het lichaam kan reinigen. Ze brouwen een Session IPA met de naam Sauna, het buiketiket geeft geen info maar wel de achterkant. Het bier heeft een laag alcoholpercentage van 2,6% want het is niet voor niets een Session IPA, dezelfde smaak als een gewone IPA maar minder alcohol. De kleur is troebel oranje, de smaak is redelijk droog bitter met tonen van citrusvruchten, gember, pijnboom en kruiden. http://www.vallilanpanimo.fi/ https://www.facebook.com/Vallilan
Brouwerij Helsinki (2013) heet eigenlijk Bryggeri Helsinki, en “bryggeri” betekent brouwerij in het Zweeds. Aangezien de Zweden Helsinki hebben gesticht en ongeveer 260 jaar geleden begonnen ze ook met brouwen. Bryggeri Helsinki is te vinden in de straat achter het stadhuis van Helsinki en ligt in de oudste wijk van de stad. Panimo is trouwens het woord voor brouwerij in het Fins. Hier kan je 1 van hun bieren in hun brouwerijrestaurant drinken aan de Sofiankatu, hun Imperial Stout is naar die straat vernoemd. Sofia heeft een alcoholpercentage van 9% en de kleur is pikzwart. Licht zoet bitter van smaak met tonen van geroosterd mout, espresso, pure chocolade en drop.
http://bryggeri.fi/Brouwerij Suomenlinnan (2002) is vernoemd naar het fort met dezelfde naam en deze is gebouwd op 6 eilandjes voor de haven van Helsinki liggen. Suomenlinnan is Fins voor “fort van Finland”. Voor 1917 heette het Sveaborg (Fins = Viapori) en dat is Zweeds voor “Zwedenburcht” maar om patriottische redenen heeft het fort nu de huidige naam. Het fort staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst en populair bij de lokale bevolking en toeristen. De brouwerij is 1 van de grotere in Helsinki en elk biernaam heeft iets te maken met het fort, Piper Wit is vernoemd naar een Zweedse commandant Peter Bernhard Piper die het fort bestierde van 1780 tot 1784. Op de eilandjes kom je zijn naam nog tegen en op dit Witbier. Het heeft een troebel gele kleur en het alcoholpercentage is 4,7%. De smaak is licht fris zurig met tonen van sinaasappel, citroen en koriander.
https://suomenlinnanpanimo.fi/en/ 
https://www.facebook.com/SuomenlinnanPanimo/?ref=br_rsBrouwerij Stadin (2000) oftewel in het Fins Panimo Stadin en dat betekent zoiets als “stadsbrouwerij”. Ze brouwen met alle ingrediënten die denkbaar zijn om een goed en interessant bier mee te brouwen, inmiddels wel over de 350 verschillende soorten bier. Ook zijn ze te bezoeken en net als vele jonge brouwerijen hebben ze een proeflokaal op een industrieterrein, goedkopere prijzen is meestal de reden om daar te vestigen. Men moet wat over hebben om wat goed bier te proeven. Ze brouwen Porter met rookmout genaamd Palokka Savuruis-Portteri. Dit betekent zoiets als “boven vuur gerookte roggemout” en Porter is een van oorsprong Engelse bierstijl. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 6,4% er is ook een versie van 4,6%. Maar laten we het houden bij deze, al is die ander goedkoper. De kleur is donkerbruin tegen zwart aan gekleurd bier. De smaak is licht zoet bitter met wat rokerigheid, het heeft tonen van geroosterd mout, chocolade, toffee, beetje gerookte vlees, beetje hout en beetje turf.
https://www.stadinpanimo.fi/ 
https://www.facebook.com/StadinPanimo 


Dit was een rondje Helsinki, spaar wat geld op voor een bezoek en volgt nog een filmpje.
Reacties

Populaire posts