Bier+Randzaken = Brewski Mangofeber DIPA - Zweden

Brewski Mangofeber DIPA


Bier bestaat uit water en dat voor ongeveer 90%. Vervolgens een graansoort dat is ontkiemd en gedroogd tot mout, gerst is het meest gebruikt maar bijvoorbeeld tarwe, haver en rogge kan ook. Dan hebben we toevoeging van plantaardige bestandsdelen en daar bedoelen ze voornamelijk hop, ook een kruidenmengsel is tegenwoordig weer in. Laatste komt er gist bij waarbij de gecultiveerde variant prefereert boven de wilde gist, waar uitstekend gebrouwen mee kan worden als je weet wat je doet. Dit is dus in essentie bier en er zijn vele methodes om de vele bierstijlen te krijgen. Maar als extra kan men vlak voor dat bier gaat gisten fruit(sap) aan het bier toevoegen wat mee kan fermenteren. Dus laat ik een Zweedse craftbrouwerij uit Helsingborg die een hoop bieren brouwt waar fruit aan toegevoegd is met een moderne zienswijze.


Een carrièreswitch van kantoor naar bierbrouwen werd gemaakt in 2013 door Marcus Hjalmarsson na een bezoek aan het Boreft Beer Festival in Bodegraven. Hier komen de toppers van de craftbier wereld elk jaar eind september samen en dat gaf de carrièreswitch wel het laatste zetje. Na een bezoek aan de Verenigde Staten eind jaren 90 viel de craftbrouwerijen in de smaak door de verrassend goede bieren en de sfeer bij de brouwerij waar men ook het product kon degusteren. In Zweden was zoiets nog niet, zelf was hij nog student en dus geen genoeg Zweedse kronen op de bank. Maar uiteindelijk nadat bierfestival dacht hij bij zichzelf, dat moet ik ook kunnen en zelfs beter en zo geschiedde. De naam Brewski is straattaal voor bier in Noord-Amerika die in zijn achterhoofd blijven hangen al die jaren. Door minderwaardig hop in het begin van zijn nieuwe carrière ging hij voor tropisch fruit om dat op te vangen en nu volgen er wat fruit-toppers.


Brewski Mangofeber DIPA is zijn eerste creatie na wat geëxperimenteer met verse mango's kwam hij er achter dat het een makkelijk hanteerbare fruit is om mee te brouwen. Het is een Double IPA of Imperial IPA met een alcoholpercentage van 8% en de kleur is troebel geel/oranje/goud maar kan variëren. Dat komt omdat er gebrouwen wordt met fruit en dat geldt ook voor de smaak, al is het lichtjes maar de frequente drinker zal het enigszins opvallen. Over het algemeen smaakt dit bier zoet maar ook droog bitter met tonen van karamel, veel mango, citrus en den. 


Passionfeber IPA is een India Pale Ale waar passievrucht is aan toegevoegd en met vroege geëxperimenteer kwam hij erachter dat het irritant was om ermee te brouwen. Teveel pitten maar de aanhouder wint. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7% en wederom kleur en smaak kan variëren. De kleur kan zijn oranje/geel/goud en de smaak over het algemeen mild droog bitter met wat zoetheid, tonen van passievrucht, citrus en hars.



Brewski Pineapple Unplugged is een American Pale Ale waar een gezonde dosis ananas is aan toegevoegd en met ananassen kan het zijn dat ze zoet of zoetzuur smaken. Dus dat geldt ook voor dit bier, bij elk brouwsel een licht afwijkende smaak. Het alcoholpercentage is 4,7% en de kleur bij deze is redelijk constant troebel geel/oranje. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, ananas en een beetje kruidig.



Brewski Persikofeber IPA is een India Pale Ale en na al die tropische vruchten een vrucht die ook hier kan groeien, al moet men met de perzik nachtvorst vermijden om te kunnen oogsten. Ook hier de afwijkende smaken en kleuren per brouwsel, maar troebel geel/oranje/goud is hier de mogelijkheid. Het alcoholpercentage is 6,5% en de smaak is zoet en eindigt droog bitter met tonen van perzik, citrus en een beetje den.


Brewski Blåbärsfeber is een Berliner Weisse, een tarwebier van oorsprong uit Berlijn. Laag in alcohol en er komen melkzuurbacteriën bij kijken wat het bier zuur doet smaken, vaak gaat er een scheutje limonade erbij om het "drinkbaar" te krijgen. Hier zijn bosbessen aan het bier toegevoegd en ook wat zwarte bessen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 3,5% en de kleur is troebel donkerpaars/rood/blauw. De smaak is stevig zoetzuur met tonen van bosbessen, vanille en wat zwarte bes.


Dit waren wat Brewski bieren met fruit maar ze maken nog bijna 300 andere soorten bieren maar dat is weer een verhaal voor een andere keer. Nog iets over de namen en artwork van de bieren. Eigenaar en brouwer Marcus komt met het bier en de naam. Brouwster Marianne past de naam eventueel aan omdat in sommige streken van de wereld het aanstoot kan geven. Zoon van Marcus verzint de artwork, dus Pa komt bijvoorbeeld met Brewski Mangofeber DIPA. Feber is koorts in het Zweeds, dus dat is de thermometer in de mango. Simpel, duidelijk en grappig en volgt nog de link en een filmpje.
http://brewski.se/  


Reacties

Populaire posts