Bier+Randzaken = Budweiser Budvar B:Original 12° - Tsjechië

Budweiser Budvar B:Original 12°


Wie het gezegde kent "luis in de pels" gaat het wel op voor de Tsjechische brouwerij Budějovický Budvar uit het Zuid-Boheemse České Budějovice. Degene die ze tot last zijn is het grote Amerikaanse Anheuser-Busch waar ik een tijdje geleden een verhaal over heb gewijd, zie link http://bierverhaaltjes.blogspot.com/2019/12/bierrandzaken-december-5-budweiser.html Aan het plaatje kan je wel zien waar het over gaat en dat is het gebruik van de naam "Budweiser". Die gerechtelijke strijd begon in 1907 en gaat over wie de naam mag gebruiken en waar. 
Budweiser betekent niets minder dan "uit Budweis" en Budweis is de Duitse naam van České Budějovice, deze stad heeft lange tijd bij Oostenrijk gehoord en had tot de Tweede Wereldoorlog een Duitse bevolking. Deze werden na de oorlog Tsjechië uitgegooid en vervangen door Tsjechen, maar de brouwerij bleef. Brouwerij Anheuser-Busch begon in 1852 in de stad St.Louis, Missouri en in 1895 begon tegenstander aanvankelijk onder de naam Český akciový pivovar wat Tsjechische Aandelen brouwerij betekent. Dat betekent dus de Amerikanen 43 jaar eerder waren begonnen. Ook mede-oprichter Adolphus Busch kwam wel eens in Budweis/České Budějovice en was bekend met het bier maar wel van uit 1795 stammend brouwerij Bürgerliches Brauhaus Budweis/Budějovický měšťanský pivovar. 


Die Adolphus nam het idee van dit bier mee naar Amerika, waarschijnlijk was het merk Samsom dat nog steeds bestaat. Jullie raden het al het is nogal gecompliceerd en het is dat Budějovický Budvar het laatste staatsbedrijf van Tsjechië is het niet te koop. Anders had Anheuser-Busch het allang gedaan en ze zijn sinds 2008 opgekocht/gefuseerd met InBev, gaat de strijd door. Overigens Budějovický Budvar claimt dat ze 89 rechtszaken van de 124 tegen de Amerikanen hebben gewonnen, trouwens er was ook 8 keer gelijkspel.


In ieder geval heet de Tsjechische Budweiser in de Verenigde Staten, Canada en Brazilië Chechvar. Daar tegenover staat dat de Amerikanen hun bier in de EU Bud moeten noemen. Dan hebben het speciale geval Verenigd Koninkrijk dat geen van beide bedrijven het exclusieve recht hebben op de naam. Trouwens heeft de EU alle bierproducten uit České Budějovice het beschermde geografische aanduiding gegeven, wat het allemaal weer lastig maakt voor AB-InBev. Maar in 2014 hebben ze wel oude stadsgenoot Budějovický měšťanský pivovar gekocht en hernoemd naar brouwerij Samson, maar ze mogen nog steeds niet hun Budweiser Budweiser noemen.


Die brouwerij Samson krijgt bij deze ergens in de toekomst zijn eigen verhaal, maar nu 4 geografisch beschermde bieren van brouwerij Budějovický Budvar die enigszins creatief zijn met hun namen voor hun bier om enigszins AB-Inbev te tergen. Het eerste gedeelte is Budweiser, de Duitse naam van de Tsjechische stad. Budweiser bekt wel lekkerder dan Budějovický wat de Tsjechische naam is. Budvar is een samentrekking van Budějovický pivovar (betekent brouwerij Budweiser) om het geheel wat internationaler te klinken en iets minder Budweiser. Al heeft het niet gewerkt voor de Amerikaanse markt dat het daar Czechvar moet heten. Sinds een paar jaar hebben ze weer wat op gevonden met "B:", dan maar een letter met dubbelpunt en dan erachter wat de naam van het bier is. Ik gebruik de internationale naam en de Tsjechische naam met eventuele graden symbool, in de geval Balling. Het eerste begint al goed, er komen vier voorbij.


Budweiser Budvar Bud B:Strong Silné Pivo Světlé en ik zie dit als een soort van middelvinger richting Anheuser-Busch en doel ik op het "Bud" gedeelte. De Amerikaanse Budweiser heeft een reputatie van zeer vlak smakend, tenslotte iedereen moet het kunnen drinken. Maar deze gebruikt heel schaamteloos Bud en is alleen in Tsjechië te koop. Deze Imperial Pilsener met een alcoholpercentage van 7,5% is een stuk intenser dan Bud(weiser). De kleur is helder goud, de smaak is te zoet met weinig bitter, zweem van alcohol, tonen van fruit.Budweiser Budvar B:Dark Tmavý Ležák is de Tsjechische variant van een Dunkel. Elke Tsjechische brouwer heeft deze bierstijl in hun portfolio en de alcoholpercentages zijn van 3,5% tot 5,5%. Maar deze heldere donkerbruine Tmavý heeft een alcoholpercentage van 4,7%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van geroosterd mout, karamel, beetje chocolade, klein beetje koffie. Budweiser Budvar B:Classic Svetlé Výčepní Pivo 10° het is een hele mond vol maar zo kan je het tegen komen op Tsjechische bierkaart of in delen ervan. Vooral Balling methode zie je overal en dit bier is dan 10°, het is het gehalte mout in het bier en niet alcoholpercentage. 10° is omgerekend in alcohol zo rond de 3,5%-4%, de B:Classic is 4% en een voorbeeld van een Tsjechische Pilsener. Trouwens de Tsjechen drinken bier met 10° in de naam. De kleur is helder goud met een zeer licht zoet bitter van smaak met wat lichte tonen aan fruit. Budweiser Budvar B:Original 12° Světlý Ležák is origineel voor brouwerij Budějovický Budvar maar zeker niet origineel uit de stad České Budějovice want dat is Samson. De Amerikaanse Budweiser is qua smaak een slappe variant op hun Tsjechische voorbeeld die hun bezit is, Samsom bedoel ik. Maar B:Original gaat de hele wereld over en Tsjechië krijgen de toeristen het voorgeschoteld en als men proeverij houdt tussen de kemphanen, wint Tsjechië. Het heeft ook een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage 5%. De smaak is verfijnd licht zoet bitter met tonen van fruit.


Bij deze plaats ik een woordenlijst om de Tsjechische woorden te verduidelijken.
ležák = pils
pivo = bier
silné = sterk
světlé = licht of helder
tmavý = donker
výčepní = barman of getapt

Volgt nog de link, Facebookpagina en een flmpje.


Reacties

Populaire posts