Bier+Randzaken = Evil Twin Mosaic Single Hop Imperial India Pale American Wheat Lager - Verenigde Staten / New York

 Evil Twin 

Mosaic

Single Hop Imperial India Pale American

Wheat Lager


Het derde bierverhaal over brouwbedrijven die hun origine hebben in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Allendrie hebben ze een geschiedenis dat ze over het algemeen buitencategorie bieren laten brouwen. Evil Twin is de laatste en de naam van het brouwbedrijf heeft te maken dat de oprichter Jeppe Jarnit-Bjergsø de tweelingbroer is van Mikkel Borg Bjergsø en dat is het brein achter Mikkeller, die ik in het vorige verhaal heb behandeldt. Jeppe was net als zijn broer opgeleid tot leraar en besloot ook in de bierwereld te stappen. Hij begon een bierwinkel en verkocht zijn broers zijn bier maar de twee kregen ruzie en zien sinds 2010 elkaar niet meer. Dus is in zijn ogen de boosaardige tweelingbroer die in dezelfde biervijver wil vissen. 


In ieder geval hebben ze beide dezelfde genen om een craftbeer maar ze mogen elkaar niet en er is een boek over hun vete geschreven. Evil Twin zag het licht in 2010 in Kopenhagen maar in 2012 besloot hij met zijn gezin en het bedrijf te emigreren naar Brooklyn. Daar hadden ze in zijn optiek goed bier nodig en bijna 6000 km. van zijn broer verwijderd. Daar ging hij door als huurbrouwer en liet zijn bieren brouwen bij diverse brouwerijen in de Verenigde Staten, voornamelijk door brouwerij Twin Roads en brouwerij Westbrook. 


Maar tenslotte nam hij een oude danszaal in Queens over in 2018 en die om te bouwen tot brouwerij met proeflokaal. Bovendien hij brouwt alleen bierstijlen die hij lekker vindt dat zijn zure bieren, vette Porters en  Stouts plus alles wat met IPA's te maken heeft. Evil Twin heeft al meer dan. Laat ik tien bieren van ze de revue passeren en ze kunnen niet meer gebrouwen worden of ze komen na jaren terug als dit verhaal gelezen wordt. In ieder geval hebben jullie wel een idee waar ze toe in staat zijn want Evil Twin heeft meer 670 biersoorten gebrouwen.


Start Me Up mooi om mee te beginnen en dat is te bedoeling van dit bier om fijn er mee op te starten, in ieder geval de ingrediënten die zijn gebruikt kunnen je zeker opstarten. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,5% wat ook ideaal om mee te beginnen is en de kleur is troebel goudoranje. De bierstijl Wheat Ale is ook vriendelijk opstartend, de Brits-Amerikaans tarwebier. De smaak is voornamelijk zoet van honing met lichte bitterheid van saffraan, kruidige bite door de gember, fruitige bite door citroen.  



Yin en ja die ander volgt zo want dat denk je bij deze naam en je mist iets. In ieder geval is de yin vrouwelijk en symboliseert aarde, koude, het noorden en vochtigheid. Ze noemen het bier een Imperial Taiji Stout en dat middelste woord is de naam van het ☯ symbool ook wel bekend als yin-yang symbool. Het bier is pikzwart van kleur en heeft een alcoholpercentage van 10%. De smaak is heftig zoet bitter van smaak met volle tonen van geroosterd mout, chocolade, koffie en zoete drop.



Yang het andere gedeelte van het ☯ symbool en dat is het witte gedeelte. Deze staat voor mannelijkheid en symboliseert hemel, warmte, het zuiden en droogte. Let wel ying en yang zijn aanvullend en niet tegenstellend. Dit bier is een Double India Pale Ale of ook Imperial India Pale Ale genoemd, het heeft een alcoholpercentage van 10% en de kleur is helder amber. De smaak is heftig zoet bitter met tonen van grapefruit, karamel en hars. Evil Twin suggereert beide bieren te mixen voor een ☯ effect en in de Engelse taalwereld noemen ze het Black and Tan. Of zoek voor een fles Yin & Yang waar het mixen is al gedaan.



Femme Fatale Kabosu en dit bier hoort bij het serie van bieren met de naam Femme Fatale. De naam heeft te maken met het brouwen van de bierstijl Wild Ale waar men "getemde" gisten een spontane gistend bier wil maken. Voor de brouwmeester van dit bier geldt dat hij verleidt werd om nog zoiets te brouwen en zelfs te verbeteren. Aan deze Femme Fatale is het sap van de kabosu vrucht, een Japanse citrusvrucht en Evil Twin heeft trouwens andere Femme Fatale bieren met ander Japanse citrusvruchten gebrouwen. Kabosu smaakt erg zuur en het sap heeft de scherpheid van een citroen. Het heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is troebel geel. De smaak is redelijk zoet waar wat zurig doorheen komt en het heeft tonen van witte wijn, citroen en kruiden.



We ❤ NY Yellow Cab Lager en dat vat alles samen, wie eenmaal in New York City is geweest zal verliefd worden op de metropool. En hiervoor is Evil Twin erheen verhuist. Hier ga ik wel vanuit aangezien ik er nog nooit ben geweest dat wel één van die steden is waar dat lukt. De taxi's moeten trouwens allemaal geel zijn en ze moeten de kleurcode M6284 van de verffabriek Dupont of wat er gelijkwaardig aan is. Trouwens je kan ook appelgroene taxi's spotten en die pikken hun klantjes in de buitenwijken op. Het bier is een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is zoet bitter met een bite en heeft lichte tonen van grapefruit.



Molotov Cocktail is de eerste van Evil Twin van de Molotov-serie en is bedoeld je tong weg te blazen door de intense hopbitterheid. De molotovcocktail is nogal een branderige bom bij rellen en Evil Twin is toch een licht anarchistische brouwerij in de bierwereld. Dit bier is een flinke Double India Pale Ale met een behoorlijk alcoholpercentage van 13% en de kleur is troebel oranje. De smaak is heftig zoet bitter waar de alcohol is goed verborgen, intense tonen van grapefruit, sinaasappel, limoen, gele pruim, perzik en hars. Er bestaat ook een Molotov Heavy en die doet er een tandje bij en is 18% zwaar.



Monk Suffers Serious Sugar Rush On Barbados en lange biernamen komen voor bij Evil Twin en deze zijn geïnspireerd door het album When the Pawn.... van zangeres Fiona Apple. Maar naar het schijnt ging een Belgische monnik met zijn gespaard geld op vakantie naar Barbados en deze Dubbel meets Belgian Strong Ale is bedacht na die vermoedelijke reis. Aan het bier is muscovado suiker toegevoegd en dit is een donkerbruin gekleurde suiker en van een goede kwaliteit. Muscovado komt oorspronkelijk uit Mauritius en de productie is ook terecht gekomen op Barbados, vandaar ook de naam Barbados sugar. Het alcoholpercentage is 8% en de kleur is troebel bruinrood. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, bruine suiker, melasse en geroosterd mout.



Christmas Eve at a New York City Hotel Room en een goed Deens biergebruik is meegenomen naar de Big Apple, het brouwen van een kerstbier en dan neem je er één met een lange naam om op te vallen. Mocht je ooit tijdens kerstavond op een hotelkamer alleen belanden dan kan een of ander zwaar bier je wel door die uren heen slepen. Dit bier ook redelijk afgekort CEA NYC Hotel Room genoemd voldoet aan de zware eis, het alcoholpercentage is 10%. Deze pikzwarte Imperial Stout heeft een zoet bittere smaak met wat branderigheid door de alcohol, het heeft tonen van geroosterd mout, pure chocolade, melk chocolade en koffie.



Even More Tuxedo T-Shirt Jesus hoort bij de serie van Even More Jesus bieren, dit zijn Imperial Stout's van de buitencategorie. Van die bieren waar je een slok van neemt en dan kan zeggen in de trant van "Jezus, wat lekker". Inmiddels hebben ze er zo'n 18 verschillende versies met verschillende namen dat ze met deze naam komen, wat me ontgaat met de bedoeling ervan. In ieder geval heeft deze pikzwarte Jesus een alcoholpercentage van 13%. De smaak is zoet bitter met rijke tonen aan geroosterd mout, koffie, chocoladetaart, bourbon, esdoornsiroop, vanille en lactose.



Mosaic Single Hop Imperial India Pale American Wheat Lager en afgekort noemen ze het zo, MSHIIPAW Lager dus de lange naam is beter. Mondvol is het wel voor deze Wheat Ale meets India Pale Lager. Laat Jeppe Jarnit-Bjergsø niet zo van Hefeweizen houden dan maar een tarwebier die hij wel lekker vind en dat is dit bier geworden. De enkele hop die gebruikt is Mosaic met eigenschappen van citrus, aarde, floraal, fruitig, gras en den. Het heeft een alcoholpercentage van 8% en de kleur is helder donkergoud/oranje. De smaak is droog bitter met tonen van citrusvruchten, tropische vruchten, sinaasappelschil, karamel en een beetje perzik.


Dat waren drie verhalen van brouwbedrijven met een Deense achtergrond, volgt nog de link van Evil Twin en hun Facebookpagina, ook een filmpje.





Reacties

Populaire posts