Bier+Randzaken = Augustiner Oktoberfest Bier - Duitsland
Augustiner Oktoberfest Bier
De dirndl gedragen door vrouwen traditioneel en het plaatje hierboven mogen de dames er sexy uitzien klopt het traditioneel niet. De dirndl wordt voornamelijk gedragen in het zuiden van Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, Oostenrijk en de alpine gebieden van Italië. Ook gebieden met een grote diaspora van Duitstaligen kunnen de dracht dragen zoals Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Argentinië en zelfs Namibië. De klederdracht bestaat uit een nauwsluitend lijfje met een lage halslijn, een blouse die onder het lijfje wordt gedragen, een brede rok met hoge taille en tenslotte een schort. De dirndl kan per plaats en regio variëren per ontwerp en zo heb je ook de wat simpelere variant voor dagelijks gebruik en bij speciale gelegenheden zien er wat sierlijker uit. Accessoires worden er ook bij gedragen zoals sjaals, kettingen, oorbellen, broche en/of een hoofddeksel. Met schoeisel kan men voor platte schoenen gaan of met draagt pumps. Voor beenbedekking kan men voor kniekousen of een panty kiezen. Als het kouder wordt draagt men een jas en is de materiaal van de dirndl uiteraard dikker. Je kan ook zien aan de veterknoop of de vrouw getrouwd, verloofd of geen interesse heeft zit die aan de rechterkant. Aan de linkerkant dan is de vrouw vrijgezel. Zit de knoop aan de voorkant dan is ze nog maagd en als die aan de achterkant zit is ze weduwe. Op het plaatsje kan je zien hoe een traditionele dirndl eruit ziet.
De lederhosen is ook te vinden in dezelfde landen waar de dirndl gedragen wordt en er zijn zelfs streken waar het een alledaags kledingstuk is. Van de lederhosen zijn er twee varianten waarvan één met korte pijpen en lange pijpen. De korte vorm wordt gedragen bij het werk, wandelen en jagen. De lange vorm wordt gedragen bij speciale gelegenheden zoals kerkelijke- en andere feestdagen. En er zijn figuren en afbeeldingen geborduurd op de kleding en bij beide varianten dienen er lederen bretels gedragen te worden. Ook draagt men vaak een riem die ook geborduurd is en in vroegere tijden diende de riem als een portemonnee. De schoeisel die men draagt wordt haferlschuhe genoemd wat praktische no-nonsense outdoor schoenen zijn en daar trekken ze ook nog kniekousen bij aan. Voor de bovenkleding draagt over het algemeen een witte shirt of een geruite, vest en jasje en op het hoofd draagt men een hoed. In tegenstelling tot de dirndl doen de mannen niet aan om de relatiestatus kenbaar te maken met hun lederen kleding. Ook op het plaatje hieronder is te zien hoe het gedragen moet worden.
Nou wordt het tijd voor een Maß en dit keer één van Augustiner-Bräu, de oudste brouwerij van München en wel sinds 1328. Opgericht door Augustijner monniken die streven een innerlijke harmonie met God na en brouwden dus ook bier. Maar na eeuwen brouwen door monniken werd in 1803 de kloosters ontbonden in Duitsland en kwam de brouwerij in private handen van de brouwersfamilie Wagner. Trouwens in al die eeuwen werd er nog wel eens verhuisd wegens het uitbreiden van de stad München en de brouwerij is te vinden aan de Landsberger Straße op zo'n minuten lopen van het Hauptbahnhof München of neem tram 18 of 19. Ze hebben ook nog een traditionele bierhal de Augustiner-Keller aan de Arnulfstraße 25 op zo'n 13 minuten lopen aan het andere kant van het spoor. Bij beide kan men eten en van hun bier genieten.
Dit is wel de meest traditioneelste brouwerij van München en ze doen niet aan reclames, hun etiketten zijn al meer dan 20 jaar ongewijzigd maar ze hebben wel een website. Ook zijn ze succesvol uit handen gebleven van andere brouwerijen en dat hebben ze zo geregeld dat het wel zo blijft. Het logo is ook al oud en dateert uit 1887 en siert de initialen van Joseph Wagner die van 1858 tot 1900 de eigenaar was. En de bisschopstaf symboliseert de toestemming om te mogen brouwen door de Augustijner monniken van de bisschop van Freising. Laat ik al een verhaal te hebben geschreven over de brouwerij en klik op het opgelichte gedeelte om het te lezen.
Laat ik samen met hun Oktoberfestbier ook nog drie andere bieren behandelen dan heb ik ze allemaal gehad. Deze conservatieve brouwerij brouwt acht merken waar ik er al vier heb behandeld in het oudere verhaal, waar je nog steeds op kan klikken als je even terug scrollt.
Augustiner Oktoberfest Bier en zag het licht in 1953 en heette toen Wiesn-Edelstoff en dat eerste woord Wiesn slaat op het terrein waar het Oktoberfest gehouden wordt. Dat ze nog wel eens iets aanpassen bewijst dit bier wel en ze durfden het alcoholpercentage te verhogen in 2015 van 6% naar 6,3%. Met het bier wordt als enigste getapt uit houten vaten om het traditioneel te houden. De kleur van het bier is helder goud en het heeft een zoet bittere smaak met licht fruitige tonen van citroen. Wel wat minder koolzuur doordat het in een houten vat zit waar koolzuur oftewel CO² de neiging heeft door het hout probeert te ontsnappen.
Augustiner Heller Bock traditioneel verkrijgbaar in München rond de maanden mei en juni en als je geluk heb is het soms te vinden op een webshop die bier verkoopt. Normaal wordt in Duitsland de bierstijl Heller Bock/Meibock/Lentebock wordt het gehele jaar gedronken en deze is een uitzondering, net zoals in Nederland is deze bierstijl in de lente verkrijgbaar. De kleur is helder goudoranje en het alcoholpercentage is 7,5%. De smaak is zoet bitter in het begin en wordt langzaam droger, het heeft tonen van karamel en iets wat op maïs lijkt.
Zo dat was Augustiner, dirndls en lederhosen en het Oktoberfest wordt in 2021 gehouden van 18 september tot 3 oktober. De website staat ergens eerder in het verhaal en er zijn fansites van ze op Facebook maar die zoeken jullie zelf maar op, wel een filmpje met wat sfeer impressie.
Reacties
Een reactie posten