Bier+Randzaken = Liberation Ale - Jersey

 Liberation Ale


Brex-beer-it thema deel 47 en op naar het volgende eiland en dit maal het baljuwschap Jersey en eerder dit jaar behandelde ik het baljuwschap Guernsey, die beide tot de Kanaaleilanden horen. Een baljuwschap wordt bestuurd door de baljuw in naam van de Britse Kroon en op dit moment is dat koningin Elizabeth II. De baljuw zit ook de rechtbank voor op Jersey en Guernsey doet hun baljuw het ook. Ook zit de baljuw de Staten van Jersey voor, de regering en op Guernsey heet het de Staten van Guernsey. De baljuw is dus een soort van president met het verschil dat hij ook met de rechtsgang bemoeit, de politiek en voltrekt publieke ceremonies. De middeleeuwse handelingen op dit gebied zijn nooit aangepast naar iets wat bij de huidige tijd hoort. 


Jersey ligt zo'n 25 kilometer van de Franse kust en om precies tegenover Normandië waar de Kanaaleilanden tot 1204 bij hoorde. Hertog Willem de Veroveraar van Normandië veroverde Engeland in 1066 en werd er koning, tot dat koning Jan zonder Land Normandië verloor aan Frankrijk. In de eeuwen erna probeerden de Fransen het terug te veroveren wat kort lukte, maar de eilanden zijn de laatste overblijfsels van het oude hertogdom Normandië. Moet er wel bij zeggen dat de Nazi's de Kanaaleilanden tijdens de Tweede Wereldoorlog bezette en lieten er idioot veel bunkers achter. Verder met het baljuwschap Jersey en dat bestaat uit één bewoond eiland wat tevens de grootste is van de Kanaaleilanden en er wonen ongeveer 107 duizend mensen.


Net zoals Guernsey zijn eigen pond heeft, heeft Jersey ze ook en beide voeren briefje van £1. In de rest van het Verenigd Koninkrijk worden ze sinds 2001 geaccepteerd de ponden van Jersey en Guernsey kunnen worden gebruikt, al kunnen winkeliers er argwanend erna kijken of zelfs weigeren. Ook hebben beide baljuwschappen hun eigen kentekenplaten en Jersey is herkenbaar met als landteken GBJ, voor Guernsey is het GBG.

Van oost naar west is Jersey 16 km en van noord naar zuid is het 10 km lang, dus de kustlijn is 70 km. In het zuiden vindt men de zandbaaien en dan gaat het glooiend over naar een plateau. In het noorden bestaat de kust uit woeste kliffen en het wordt niet hoger dan 143 meter. Het eiland is een ideale plek om te wandelen of te fietsen. Jersey heeft een overvloed aan restaurants om je maag te vullen en wie van een drankje houdt zit ook goed op het eiland, alleen ouderwetse Britse sluitingstijden die alleen hier gelden dus 11 uur dicht. Clubs gaan veel later dicht en dat is om 2 uur. Ook kan men er trouwens fijn shoppen en dat lukt het best in de hoofdstad Saint Helier. Website over Jersey


Op naar het biergedeelte en qua brouwerijen zijn er drie te vinden waarvan één op zich oude en twee jonkies. Laat ik met de jongste beginnen.


Brouwerij Bliss (2019) is te vinden in de hoofdstad Saint Helier en om precies te zijn in het biercafé JB's Brewhouse, waar een hobbybrouwer de samenwerking mee aanging om speciaalbier te brouwen. Bij het bezoek aan het café mag men ook even binnenwippen als ze er brouwen. Bliss betekent "gelukzaligheid" en dat moet de smaak van het bier geven. Cream is een India Pale Ale volgens het "Double Dry-Hopped" procedé, dat is extra hop op het einde van het brouwproces. Deze IPA heeft een alcoholpercentage van 6,2% en de kleur is troebel oranje. De smaak is licht droog bitter met tonen van citrus, perzik en lychee. Link naar brouwerij Bliss Facebookpagina naar brouwerij BlissBrouwerij Stinky Bay (2018) is te vinden in het dorpje Saint Lawrence iets van 8 km ten westen van Saint Helier. Opgericht door twee vrienden waarvan de één door het craftbier virus is getroffen tijdens zijn werk in Canada en vond dat Jersey er ook wel klaar voor is. De brouwerij is vernoemd naar een kleine baai die te vinden is in het noordwesten waar één van de oprichters is opgegroeid. De naam is lokaal en tevens ondeugend en het zal er wel stinken naar de zeewier of zo. Beached Whale betekent "gestrande whale" is een Pale Ale. Het alcoholpercentage is 4% en de kleur is helder goud. De smaak is droog bitter met tonen van sinaasappel en wat grapefruit. Link naar brouwerij Stinky Bay Facebook naar brouwerij Stinky Bay


Brouwerij Liberation begon in 1871 aanvankelijk onder de naam Ann Street door een zekere J.S. Palmer in Saint Helier, maar over die tijd is niet veel bekend. Wel dat de brouwerij wel acht keer van eigenaar veranderde en pas in 1905 werd het serieuzer en begon langzaam pubs op Jersey over te nemen. De brouwerij kwam door middel van aandelen in handen van groep eilandbewoners die vervolgens een directeur aanstelden. In veel bierverhalen komt de Tweede Wereldoorlog voorbij en de situatie op Jersey is uniek want dit was enigste Britse brouwerij die Nazi's confisqueerden aangezien dat ze de Kanaaleilanden overnamen. Na de oorlog bleef de brouwerij bescheiden van grootte maar toen toerisme opkwam in de jaren 60 gingen ze flink groeien. Na de jaren 70 was de rek er wel uit op Jersey en het vizier werd op zuidoost Engeland en Frankrijk gericht om daar hun bieren te verkopen. Inmiddels was de naam van de brouwerij veranderd in Jersey en ze konden tot 1999 uitzingen.


Dit merk hierboven brouwden ze sinds ongeveer 1881 en heette Mary Ann en bleef bestaan tot 2004. Maar eerst werd er nog gefuseerd met brouwcafé Tipsy Toad dat werd opgericht in 1992 en te vinden was in het dorpje Saint Peter wat vlakbij het vliegveld van Jersey te vinden is. De brouwerij ging Jersey and Tipsy Toad heten en ook verhuisde ze naar een nieuw pand in Saint Saviour een plaats ten westen van Saint Helier. In 2004 nam de Liberation Group een keten van pubs die voornamelijk te vinden in het zuidwesten van Engeland en op de Kanaaleilanden. In 2011 ging de brouwerij Liberation heten naar de pubgroep en het biermerk werd ook Liberation plus een complete makeover van het artwork. Liberation Ale en die naam doet het goed wegens de bevrijding van de Kanaaleilanden van de Nazi's, het is het meest verkochte bier van Jersey. Het bier is een Golden Ale met een alcoholpercentage van 4%. De kleur is helder goudoranje. De smaak is licht zoet bitter met wat droogheid, tonen van karamel, beetje sinaasappel en wat vlierbloesem. Bovendien het bier Mary Ann Best Bitter bestaat ook nog steeds onder de naam Liberation Best Bitter en is alleen van tap te verkrijgen en laat ik het nog een keer zeggen het bestaat sinds 1881. Deze Bitter heeft een alcoholpercentage van 3,6% en de kleur is helder donker amber. De smaak is licht droog bitter met tonen van karamel, wat geroosterd mout en wat fruitigheid.


Dat was het eiland Jersey en de komende vier Brex-beer-it zijn in Engeland. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts