Bier+Randzaken = Mikkeller 黑 - Denemarken

Mikkeller 黑


Het tweede bierverhaal over brouwbedrijven die hun origine hebben in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Allendrie hebben ze een geschiedenis dat ze over het algemeen buitencategorie bieren laten brouwen. Mikkeler is nu aan de beurt en die zijn bezig sinds 2006. De oprichters zijn Mikkel Borg Bjergsø een leraar en journalist Kristian Klarup Keller en van hun namen komt de naam van het brouwbedrijf, de laatste verliet het bedrijf al 2007. Voor Mikkel geldt het dat hij goedkoop bier drinkte tijdens zijn studie tot leraar en om wat bij te verdienen werkte hij in een café dat Belgisch bier serveert. Tevens richtte hij met vrienden een bierproefclub op en nadat hij leraar was geworden werd er af en toe na werk biertje gedronken, waar hij de India Pale ontdekte en helemaal om was.


Dus zelf brouwen want als een ander het kan dan kan Mikkel Bjergsø het ook wel met zijn vriend Kristian Klarup Keller in de keuken, zoals elke beginner. Nadat ze er tevreden over waren gingen ze het brouwen bij brouwerjj Ørbæk en Mikkel zijn tweelingbroer Jeppe heeft een bierwinkel in Kopenhagen, die ging het bier verkopen. Vanaf dan ging het gestaag vooruit tot Mikkel in 2010 zich 100% op Mikkeller kon gaan richten. Hij opende twee cafés in Kopenhagen en om precies te zijn in de Vesterbro met een bloeiend uitgaansleven. Mikkeller heeft zo'n rond de 2000 soorten bier laten gebrouwen bij verschillende brouwerijen, verreweg het meeste is gebrouwen in België bij De Proefbrouwerij, maar ook in Denemarken, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Inmiddels zijn ze nog voor grote oplages nog een brouwerijhuurder, maar inmiddels bezitten ze ook brouwpubs.


De eerste brewpub die ze opende is een samenwerking met brouwerij Three Floyds uit Amerika in Kopenhagen in 2015 en die brewpub noemen ze Warpigs. Vervolgens opende ze een brewpub in San Diego, Californië aan de westkust van Amerika in 2016, in 2017 opende ze nog een brewpub in Kopenhagen. In 2020 opende ze nog een brewpub in Londen en er zullen er nog een wel paar geopend worden. Ook hebben ze eigen cafés in de volgende landen: Japan, China, Taiwan, Zuid-Korea, Thailand, Verenigde Staten, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Finland, Noorwegen, Zweden, Faeröer en uiteraard Denemarken.  Trouwens het hoofdkantoor is in Vesterbro te vinden en ze hebben ook een magazijn in het dorp Svininge waar in het vorig verhaal te weten zijn gekomen dat To Øl er een brouwerij bezit. Laat ik tien bieren van ze de revue passeren en ze kunnen niet meer gebrouwen worden of ze komen na jaren terug als dit verhaal gelezen wordt. In ieder geval hebben jullie wel een idee waar ze toe in staat zijn en de bieren die ik behandel zijn die uitbesteedde.


American Dream en die droom is wel gelukt is met die cafés en brewpub. De bierstijl India Pale Lager is ondergistend en flink gehopt op de wijze van een bovengistende India Pale Ale, voor wie van Lager alcoholpercentages houdt. Dit bier is 4,6% zwaar en de kleur is licht troebel goudoranje. De smaak is droog bitter met hier en daar wat zoets, het heeft tonen van karamel, grapefruit, sinaasappel, perzik en mango. Overigens er zijn meer soorten van American Dream met andere hopsoorten en dus hoop ik dat de juiste plaatjes heb gevonden.



Iskold Classic en dat eerste woord betekent "ijskoud" en de bierstijl is Vienna, het amberkleurige oudere broer van de Lager. Deze bierstijl is best populair in Denemarken en het artwork ziet eruit wat ook een grote commerciële brouwerij zal gebruiken. Het idee is hiermee wat Carlsberg en Tuborg drinkers over te halen dit bier te drinken. Het bier heeft een heldere amber kleurtje en het alcoholpercentage is 5,6%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel.



Spontan Carrot is een heuse Fruit-Lambic in Denemarken bedacht en gebrouwen in België bij De Proefbrouwerij. Nou om zure Lambic iets makkelijker weg te laten drinken gebruikt men over het algemeen een fruitsoort en dit geval en voor mij ook verassend gebruiken ze wortels. Van het merk Spontan hebben ze er meer dan twintig brouwen en leek me leuk deze Groente-Lambic te behandelen. Het bier is dus van spontane gisting met een troebel oranje kleur met een alcoholpercentage van 7,7%. De smaak is wrang en zuur met zoetige tonen van karamel, wortel, sinaasappel en citroen. Ik waarschuw wel dat niet iedereen een Lambic lekker vindt.



Hallo Ich Bin Berliner Weisse Watermelon en we blijven bij zuur bier en wel met de laag in alcoholische bierstijl uit Berlijn. Berliner Weisse wordt over algemeen gedronken met wat vruchten limonade. Craftbrouwers doen er vruchten bij en Mikkeler heeft er meer dan vijftien bieren met dit merk naam. Gekozen voor de dorstlessende vrucht de watermeloen en dit bier heeft een alcoholpercentage van 3,7% en de kleur is troebel goud. De smaak is licht zurig met tonen van watermeloen en iets van citroen.




Jackie Brown is vernoemd naar de stewardess uit de gelijknamige Quentin Taratino film waar ze haar karig salaris probeert aan te vullen met het smokkelen van zwart geld. De bierstijl is Brown Ale die ontstaan is rond Newcastle in Engeland, met een karamelsmaak en heeft niet de overheersende geroosterd mout smaak van een Porter. Dit is een Amerikaanse variant en die zijn hoppiger. De kleur is helder donkerbruin met een alcoholpercentage van 6%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, chocolade, koffie, wat citrus en lichtjes geroosterd mout.



1000 IPA en dit is een Double India Pale Ale afgekort DIPA en die 1000 slaat op IBU en/of EBU. Die afkorting staat voor International Bitter Units en/of European Bitter Units, hoe hoger dat getal hoe bitter het bier smaakt. Gemiddeld is een IBU/EBU tussen de 5 á 15 wat bij een Pilsener kan verwachten bijvoorbeeld, 25 IBU/EBU wordt al aardig bitter ervaren en laat staan 1000 IBU/EBU. De kleur van het bier is licht troebel amber met een alcoholpercentage van 9,6%. De smaak is zoals verwacht idioot overdreven heftig bitter met enige zoetheid. Het heeft tonen van sinaasappel, sinaasappelschillen, grapefruit, perzik en wat karamel. Laat ik de intense gras aroma niet vergeten.



Big Worster hoort bij het merk Big Worse en dat zijn Gerstewijnen en daar zijn er meer van, dus laat ik een speciale nemen van de al speciale bieren. Gerstewijn of in het Engels Barley Wine en voor de Amerikaanse markt noemen ze de stijl Barley Wine-style Ale om het te onderscheiden van wijn. Gerstewijn heeft een alcoholpercentage van 10% en hoger, het heeft de eigenschap om je innerlijk te verwarmen. Big Worster is een Gerstewijn op zijn Amerikaans wat inhoud dat het iets bitterder is en er is Champagnegist gebruikt. Het heeft een alcoholpercentage van 15% en de kleur is licht troebel goudoranje. De smaak is heftig zoet bitter met wat branderigheid door de alcohol. Het heeft tonen van karamel, gedroogd fruit, appel, nectarine en wat honing.



Beer Hop Breakfast en op het plaatje is een soort van koffiekan met een hopbel te zien, verwacht zo iets koffie-achtigs, dus een hoppige koffie bij het ontbijt. De bierstijl is een Black India Pale Ale en dat zijn zoals de naam al zegt donkerkleurige bieren met een uitgesproken hoppige smaak. Het alcoholpercentage is 7,5% en de kleur is helder zwart. De smaak is behoorlijk droog bitter met tonen van geroosterd mout, grapefruit, koffie en den,



Henry And His Sisters en dat middelste figuur is Henry de mascotte en siert de meeste artwork, af en toe krijgen zijn zussen ook plekje. De zussen heten Sally en Irma en die rechtse moet Sally zijn. De bierstijl is de jongste van de India Pale Ale familie, de IPA Brut en dat is een India Pale Ale gebrouwen met Champagnegist en dus een bitter smakend bier met de wijn frisheid van Champagne. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is helder goudgeel. De smaak is droog bitter met wat zoetheid en heeft tonen van limoen, witte druif en die Champagne.



黑 de laatste van de tien en dat teken is Japans voor "zwart" wat te maken heeft met de bierstijl is Imperial Stout. Het was de eerste zwaarste bier en lange tijd het zwaarste bier van Scandinavië. Het alcoholpercentage van 黑 wisselt van jaar tot jaar, het schommelt tussen de 15% en 18%, in 2009 heb ik dit bier gedronken en toen was het 17,5%. Ook zijn er meerdere varianten 黑 gebrouwen al zijn het er maar drie, dat waren barrel aged bieren met alcoholpercentages rond de 21%. In ieder geval is de kleur pikzwart en de schuimkraag is donker koffiebruin. De smaak is intens heftig zoet en dito heftig branderig door de alcohol. Het heeft tonen geroosterd mout, 100% cacao pure chocolade, koffie, citrus en mindere mate zoet fruit, whiskey, vanille en zoute sojasaus. Als je hier niet van in slaap valt weet ik het ook niet meer maar je kan 黑 ook een paar jaar donker wegleggen en dan zal de smaak verbeteren.


Zo hebben jullie een idee wat Mikkeller doet en volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. Link naar Mikkeller Facebookpagina naar Mikkeller






  



Reacties

Populaire posts