Bier+Randzaken = Rohozec Podskalák - Tsjechië

 Rohozec Podskalák


LIF staat voor Liberec Investment Fund, wat een investeringsmaatschappij is uit de Tsjechische stad Liberec is. Wat heeft dit met bier te maken zal je nu afvragen, nou dat ze drie brouwerijen bezitten. Laat ik al twee verhalen hebben geschreven en die gingen over brouwerij Náchod en brouwerij Svijany, blijft over brouwerij Rohozec. Deze brouwerij is opgericht in het jaar 1850 en te vinden in het gehucht Malý Rohozec, wat bij het stadje Turnov zo'n 26 km ten zuiden van Liberec.In dat gehucht staat een kasteel uit 1640 die rond 1834 in bezit kwam van een fabriekseigenaar met de naam Ferdinand Unger, die het kasteel liet renoveren en op het terrein liet hij een brouwerij en herberg bouwen in 1850. Hij liet zijn zoon en later kleinzoon de brouwerij en herberg runnen en in 1910 verkocht kleinzoon Karl het landgoed met de brouwerij en herberg. De brouwerij ging bij brouwerij Společenský horen en rond 1924 ging het financieel beroerd met het bedrijf waar men in 1927 met pijn en moeite uit de sores kwam. Na de Tweede Wereldoorlog werd Tsjechoslowakije communistisch en dus bedrijven genationaliseerd en de brouwerij ook, maar brouwerijen in de buurt werden gedwongen te fuseren met Rohozec. Na het eindigen van het communisme en de opsplitsing van Tsjechoslowakije kwam de brouwerij in 1994 in private handen die geen know-how hebben van het runnen van een brouwerij. Dit resulteerden na een paar jaar in een faillissement in 2002, de brouwerij was sterk verouderd en de schuldenlast erg hoog en toch werd het overgenomen. Het productie proces werd onder de loep genomen en alles werd vernieuwd met als resultaat een hoge kwaliteit aan gebrouwen bier. 


Nou heb ik wel eens wat van brouwerij Rohozec gedronken en moet zeggen dat ze weten wat ze doen, nu volgen er zes bieren van waar ik fijn de Tsjechische woorden kan uitleggen wat ze betekenen.


Třináctka en dat is Tsjechisch voor "dertien" wat slaat op de 13° van de schaal van Balling en niet het alcoholpercentage. Dit bier is 6% zwaar en dus een Imperial Pilsener met een heldere goudoranje kleur. De smaak is zoet bitter plus wat droogheid, tonen van karamel en op een perfecte wijze.Trináctka Tmavá en dit is weer een "dertien" maar van de Tsjechische interpretatie van de bierstijl Dunkel genaamd Tmavý. Het alcoholpercentage is 5,9% en de kleur is helder donkerbruin met rode gloed. De smaak is redelijk zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout en iets van zwarte bessen. Dvanáctka en dat is "twaalf" en dus 12° Balling en dit bier kan je wel als een Lager beschouwen. De kleur is helder goudkleurig en het alcoholpercentage is 5,3%. De smaak is zoet met een licht bittertje, het heeft tonen van karamel, wat hoppigheid en iets wat op honing lijkt.Jedenáctka Řezaná en het eerste woord is Tsjechisch voor "elf" en dat tweede betekent "gesneden". Dat houdt in het bier een mix is tussen een Pilsener en Dunkel/Tmavý en dat is de Tsjechische ondergistende bierstijl Polotmavý. Deze bieren zijn altijd helder amberkleurig en deze heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en wat fruitigheid. Skalák Jedenáctka het tweede woord kennen we al maar de eerste betekent zoiets als "proosten". Het is een Tsjechische Pilsener en het voorbeeld van alle Lagers in de wereld, helder goudkleurig en 5% zwaar, wat dit bier ook is. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel, de allemansvriend. Podskalák en dit woord betekent zoiets als prosit wat ook met proosten heeft te maken. Nou dit bier heeft een alcoholpercentage van 4,2% wat het een bonafide Tsjechische Pilsener maakt. De smaak van dit helder goudkleurige bier is perfect licht zoet bitter met zeer lichte fruitige tonen van witte druif.


Nog even Balling uitleggen en dat is een instrument om de dichtheid van een vloeistof te bepalen bij 17,5ºC. Deze meting is gebaseerd op het vlotterprincipe, waarbij het suikergehalte rechtstreeks in gewichtsprocenten wordt aangegeven. Dan volgt nog de link, Facebookpagina en filmpje maar het is wel allemaal in het Tsjechisch. 
Reacties

Populaire posts