Bier+Randzaken (extra verhaal) = Berliner Pilsner - Duitsland

 Berliner Pilsner


Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Duitsland vriendschappelijk. Voor dit soort verhalen behandel ik iets van een wat grotere commerciële brouwerij, eigenlijk een biermerk met cultstatus uit Berlijn.


Berliner Pilsner is dat merk en bestaat sinds 1902 en hoorde bij een kleine brouwerij genaamd Gabriel & Richter, want iets anders brouwden ze niet en er was ook een biergarten bij die brouwerij. Maar de geschiedenis is nogal summier maar ik ben erin gedoken om iets te vinden. De brouwerij met zijn Berliner Pilsner werd populairder en was gevestigd in het stadsdeel Lichtenberg gelegen in het noorden van Berlijn. In 1920 nam brouwerij Berliner Kindl de boel over en besloot er zelf heen te verhuizen. Lichtenberg had na de Eerste Wereldoorlog ruimte zat dat ze er nu nog zitten met een grote brouwerij. 


Na de Tweede Wereldoorlog lag Lichtenberg in Oost-Berlijn en volgens communistische gebruik werd brouwerij Berliner Kindl genationaliseerd. Van het merk Berliner Pilsner werd het Oost-Berlijnse biermerk bij uitstek gemaakt. Maar als één van de weinige Oost-Duitse biermerken werd het geëxporteerd naar het kapitalistische westen en vooral naar Groot-Brittannië en zelfs de Verenigde Staten. Ook werd er geëxporteerd naar Bulgarije wat een medelid was van Warschaupact. 


Na de Duitse hereniging in 1989 moest menig Oost-Duitse brouwerij het opnemen tegen de West-Duitse brouwerijen, wat voor vele een onmogelijke taak was. De volgende dingen gebeurden zoals een brouwerij overleefde, verdween, overgenomen of samenwerken en tijd te rekken. Brouwerij Berliner Kindl kwam in handen van brouwgroep Brau & Brunnen na de hereniging net zoals stadsgenoot brouwerij Schultheiss. De Berlijnse tak ging verder als Berliner-Kindl-Schultheiss-Brauerei waar de belangrijkste merken genoemd worden in de brouwerijnaam. 


Dat Brau & Brunnen werd overgenomen door voedselreus Oetker in 2004 met al zijn brouwerijen. Ze vormden de brouwgroep om in Radeberger Gruppe en het hoofdkantoor ging van Dortmund naar Frankfurt am Mainz. In de tussentijd word Berliner Pilsner gemoderniseerd in het artwork maar blijft toch "ostaligisch" en dat is een verlangen naar de DDR. Maar ook heeft een zekere cultstatus en verder is het goed te verkrijgen in en rond Berlijn. Toen ik eens Berlijn met een bezoek vereerde was het erg moeilijk om merken van Schultheiss te vinden en Berliner Kindl was wel goed vertegenwoordigd met hun Berliner Weisse, de zure bierstijl dat gedronken wordt met een scheutje limonade.


Die beer met dienblad met drie glazen bier siert al een tijd het merk en volgens mij sinds 1969. De beer is afgeleid van het wapen van Berlijn waar een beer opstaat en ook op de vlag van de staat de beer. Vele denken dat de naam Berlijn met een beer te maken maar het licht anders het betekent moeras. Ooit sprak men in deze regionen een Slavische taal een noemde ze Berlijn "Berl" of "Birl". Dat klinkt wel als "Bär" wat Duits voor "beer" is en siert het wapen sinds 1280.



Berliner Pilsner heb ik gedronken in Berlijn toen en best wel vaak, eigenlijk vond ik het toen niet veel en zelfs smerig bij sommige cafés. Later vermoedde ik dat sommige cafés niet veel deden aan het reinigen van de tapinstallaties. Men moet wel die slang met schoon water reinigen anders tast het de smaak aan. In ieder geval heeft deze helder goudkleurige Pilsener een alcoholpercentage van 5%. De smaak is redelijk droog bitter en heeft tonen van citroen, karamel en kruidige hoppen doen hun werk. Het artwork trouwens verschilt met het blik en de fles, het zou zo maar kunnen dat kleuren van het etiket op het blik gaat lijken.


Dat was Berliner Pilsner en over een tijdje zal het Nederlands elftal uitspelen tegen België en Wales. Klik hier voor de link en volgt er nog een filmpje.



Reacties

Populaire posts