Bier+Randzaken = Omnipollo Nebuchadnezzar - Zweden

 Omnipollo Nebuchadnezzar


Zweedse brouwerijhuurder en brouwerij Omnipollo is aan de beurt en zij kunnen er wat van met hun bieren die ze elders laten brouwen, al moet ik zeggen hun bieren kunnen wat prijzig zijn. Opgericht in 2010 te Stockholm door brouwer Henok Fentie en kunstenaar Karl Grandin in 2010. Beide waren ze meer geïnteresseerd in het praten over kunst dan brouwen maar dat kwam uiteraard daarna. De ambitie van deze heren dat men bier anders moet zien dan bier, het is meer een gewaarwording. Je laten bedelven door geuren, smaken, kleuren en het aankleden van het bier wat met een brouwer en een kunstenaar wel goed zit.

De recepten die ze ontwikkelden worden naar brouwerijen gestuurd en dat zijn De Proefbrouwerij uit België, Dugges uit Zweden, Buxton uit Engeland, BrewDog uit Schotland en J. Wakefield uit Amerika. Misschien dat ik er een paar vergeet maar overal is de kwaliteit magistraal. In 2021 heeft Omnipollo eindelijk een eigen brouwerij in een oude kerk te Sundyberg een voorstad van Stockholm maar het gros blijft elders gebrouwen worden voor de bieren die in volumes dienen te worden gebrouwen. 


Bij deze brouwerij kan er geproefd worden want er is een bar en ze hebben hiervoor ook eigen cafe's, twee in Stockholm, Hamburg en Tokio. Hier kunnen naast hun eigen bieren ook bieren van andere uitmuntende brouwerijen gedronken worden. Dan de betekenis van Omnipollo en dat is een geknutselde naam. "Omni" is een afkorting van "omnipent"en dat betekent "almachtig". Het tweede gedeelte "pollo" is Spaans voor "kip" en zodoende krijgen we "almachtige kip". De reden voor deze naam is dat ene gedeelte staat voor controle en de ander is het tegenovergestelde.


Laat ik nu tien van hun brouwsels van ze behandelen en dat is een fractie van hun bijna 400 soorten gebrouwen bieren. Laat ik nog maar eens zeggen het nog eens ze kunnen prijzig zijn maar men mag zichzelf ook wel eens verwennen. Waar ik kan zal ik proberen de biernamen uitleggen want ze zijn nogal "kunstig" en het artwork is dat trouwens ook. 


Bianca Mango Lassi Gose komt uit de reeks "Bianca" en daar zijn meer dan 30 soorten van gebrouwen. Allemaal behoren ze tot de bierstijl Flavored Gose, nieuwe familielid van de origine Duitse bierstijl en de enigste waar zout aan wordt toegevoegd maar hier komt als extra fruit bij. Wie en wat Biancia betekent weet ik niet maar Mango Lassi is een Pakistaans/Indiaans yogurt drankje gemaakt van mango. Het bier heeft een ondoorzichtige gele kleur en het alcoholpercentage is 6%, ook zijn er varianten van 3,5% á 3,8%. De smaak is droog maar ook wat zurig en het heeft tonen van mango en wat ander tropische vruchten maar het Gose zout is niet waarneembaar. Trouwens al het artwork van de diverse Bianca bieren sieren een vogelveer.



Mammut Barrel Aged en van deze serie is er op dit moment maar eentje, het is een Flavored Imperial Stout gelagerd op twee verschillende bourbon-whiskey vaten. Een Flavored Imperial Stout en daar kan je smaken verwachten zoals koffie, chocolade, vanille, chilipeper, oesters, vanille, sterke drank en complete gebaksmaken verwachten. Misschien kan je in het artwork slagtanden van de uitgestorven mammoet ontwaren. In ieder geval heeft dit bier een alcoholpercentage 12% en de kleur is pikzwart en de schuimkraag is dat ook. De smaak is behoorlijk zoet met een matigbittertje, intense tonen van chocolade, koffie, marsepein, kokosnoot, vanilla, geroosterd mout en bourbon-whiskey.



Hypnopompa is ook een Flavored Imperial Stout en deze leent zicht goed voor het rijpen op vaten van de volgende sterke drank cognac, rum en wederom bourbon-whiskey. Naast het "origineel" zijn er nog drie varianten die elk op de eerder genoemde sterke drank gelagerd wordt, wat barrel-aging genoemd wordt. De naam van het bier komt van hypnopompie oftewel de staat van bewustzijn die soms ervaren wordt in de periode tussen het in slaap zijn en wakker worden. Kortweg het is een soort hallucinatie wat dan kan je krijgen als je liters van dit bier drinkt. Het bier heeft een alcoholpercentage van 11% en de kleur is pikzwart. De smaak is behoorlijk zoet met een klein bittertje en wat branderige alcohol. Het heeft tonen van vanille, chocolade, geroosterd mout, drop en marshmallows. 



Maz en voor dit schalen we het alcoholpercentage af naar 5,6% en de bierstijl is American Pale Ale, een Amerikaanse bierstijl die toegankelijker is dan de IPA al kunnen ze nogal hoppig zijn. Dit bier is bedoeld om tot rust te komen en dat je niet hoeft te denken wat al die smaaksensaties zijn in je bier. Ook is er een zwaardere variant en die is te herkennen aan twee zwarte kaarzen voor degene die er wel willen over denken, de Double Maz heeft een alcoholpercentage van 8,5%. De smaak is troebel oranje en heeft een verfijnde droog bittere smaak, tonen van grapefruit, citroen en perzik.



Fatamorgana als ik het goed begrijp willen ze een illusie opwekken dat je een Saison drinkt maar het is een Double New England India Pale Ale (DNEIPA). deze bierstijl is altijd troebel en heeft (intense) fruit smaken bij de typische IPA smaak. Naast het "origineel" zijn er nog zo'n zeven varianten elk met een andere hopsoort gebrouwen. Een fata morgana is niet voor niets iets wat lijkt op iets dat er niet is. De kleur is troebel oranjegeel en het alcoholpercentage is 8%. De smaak is zoet bitter in het begin en gaat over in droog bitter, het heeft tonen van citroen, perzik, den en iets van witte peper en dat laatste ook in een Saison zit.



Original Ice Cream Pale Ale is van oorsprong een samenwerkingsbier met de Engelse brouwerij Buxton. De bedoeling van van dit bier is om ijssmaak in bier om te zetten onder het motto van "stop nooit met dromen". Inmiddels is er een hele reeks "Ice Cream" varianten verschenen, zo'n elf stuks en de smaken zouden niet misstaan in een ijssalon. De bieren zijn te herkennen aan een lopend ijsje en elke variant heeft zijn eigen kleur, het origineel is  simpelweg wit. De bierstijlen variëren ook het kunnen Pale Ale, India Pale Ale, Double IPA, Porter zijn en om het lastig te laten klinken de Milkshake versie wat ik straks uitleg. Het origineel is een Milkshake Pale Ale en heeft een alcoholpercentage van 5,6% en de kleur is 
troebel geel. De smaak is redelijk zoet bitter en het heeft tonen van letterlijk vanille ijs. 



Shploing!! en dit is een Milkshake IPA en hier volgt de uitleg van deze bierstijl en ook wel min of meer geldt voor die ander "Milkshake-varianten" Het is een gearomatiseerde troebelige IPA variant waarbij de waas niet afkomstig is van hetzelfde brouwproces als New England IPA's. Het komt door fruitpectine oftewel het zuur van de vrucht en vanille, de smaak wordt mede gevormd door lactose. Het bier heeft een ondoorzichtig gele kleur en het alcoholpercentage is 7%. De smaak is grapefruit-achtig bitter met tonen van mango, vanille, marshmallow, gesuikerde crackers en lactose. Die biernaam is mij ook een raadsel en misschien weten ze het bij Omnipollo ook niet meer.



Levon is een Belgische Ale en het eerste resultaat na het gebabbel over kunst en speciaal bier tussen de oprichters wat dit het eerste Omnipollo bier maakt. Wel moet ik erbij zeggen dat het bier eerst Leon heette naar de zoon van Karl Grandin de kunstenaar en mede-oprichter. Maar de naam moest na lange tijd veranderd worden wegens dreiging van een rechtszaak, daar geen zin in hebbende is het Levon geworden en is het artwork ook maar veranderd. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is troebel blond. Door gebruik van champagnegist is de smaak redelijk gort droog bitter en heeft het tonen van citrus, abrikoos en den. 



Noa Pecan Mud Cake is ook al een legende van Omnipollo en ook deze moest zijn naam veranderen om een rechtszaak te voorkomen, Aon is Noa geworden. Tevens is dit de derde Flavored Imperial Stout en wel de variant die naar een gebakje smaakt. De jeugddroom van de brouwer was dat hij banketbakker wilde worden, nu zijn het vloeibare gebakjes met de Noa waar er ongeveer zestien varianten van zijn. Hier worden een soort van smiley gebruikt als artwork dat zin heeft in bier. Wat Noa betekent heb ik niet gevonden maar Pecan heeft met de pecannoot te maken en Mud Cake is een soort gebak dat bestaat uit veel chocolade. Het bier is pikzwart van kleur met een bruine schuimkraag en het alcoholpercentage is 11%. De smaak is gebakachtig zoet met tonen van chocolade, vanille, noten, drop en wat geroosterd mout.


 
Nebuchadnezzar is één van de beste Double India Pale's ter wereld en dat dit bier zomaar zonder vooraf bedacht recept is gebrouwen thuis in de keuken. Als je gewoon wat aankloot kan je zomaar iets onbedoeld geniaals creëren. Het bier is vernoemd naar Nebukadnezar II (605–562 v.Chr.) koning van het Nieuw-Babylonische Rijk die in de geschiedenisboeken verantwoordelijk voor de Hangende Tuinen breidde het rijk uit tot aan Egypte. In de bijbel komt hij er niet goed vanaf en wordt gezien als een gestoorde wreedaard. Dus een zogenaamde geniale gek die prachtige dingen voor elkaar kreeg, al had hij Joden moeten ontvoeren naar Babylon. Zo moet je ook dit bier zien geniaal en gekte gecombineerd. En het Amerikaanse vlag-achtige artwork moet voorstellen dat de Double India Pale daar per ongeluk is uitgevonden. De kleur is licht troebel oranje en het alcoholpercentage is 8,5%. De smaak is plakkerig en toch gort droog bitter en heeft tonen grapefruit, citroen, abrikoos, mango, witte druif en karamel.


Dit waren wat geniet bieren die het waard zijn en vergeet niet er zijn bijna 400 bieren van ze te proeven. Volgt nog de link en een filmpje. Link naar Omnipollo




Reacties

Populaire posts