Bier+Randzaken = Twt Lol Pewin Ynfytyn/Crazy Peacock = Wales

 Twt Lol 
Pewin Ynfytyn/ Crazy Peacock

Brex-beer-it thema deel 55 en we zijn in het behouden graafschap Mid Glamorgan wat in het zuiden van Wales te vinden is. Ooit hoorde Mid Glamorgan tot 1974 samen met West Glamorgan en South Glamorgan tot het omvattende Glamorgan. Mid Glamorgan is opgedeeld in drie unitary authorities en dat zijn de volgende: Bridgend, Rhondda Cynon TafMerthyr Tydfil. De districten zijn lastig uit te spreken met dat Wels en zal er zo wat over die drie unitary authorities hebben. Mid Glamorgan is de qua oppervlakte maar de helft van de provincie Utrecht en heeft ongeveer 423 duizend inwoners.



Bridgend is vernoemd naar de grootste stad in het gebied maar ze moeten het hebben van de kustlijn met een unieke ongerepte duinenrij. Hier groeien unieke soorten orchideeën en dat in een dichtbevolkt gebied van Wales. De rest van het gebied moest het vroeger hebben van steenkool en dat terrein is overgenomen door de natuur.


Rhondda Cynon Taf is vernoemd naar vier valleirivieren en dat zijn Rhondda Fawr, Rhondda Fach, Cynon, Taff. In het gebied is nog een vijfde valleirivier en dat is Ely maar dan wordt de naam te lang denk ik. Ook hier werd steenkool gewonnen en het is van hoge kwaliteit tot het te duur werd om het op te graven. Zo'n voormalig mijncomplex is te bezoeken in Trehafod en het geheel het Rhondda Heritage Park, waar je met gidsen de mijnschachten induikt.


Merthyr Tydfil is vernoemd naar de hoofdplaats en ooit kwam het steenkool uit die andere gebieden hier om als ijzer verder te gaan. Met het wegvallen van die steenkool werd Merthyr Tydfil één van de meest depressiefste plekken om te wonen in Groot-Brittannië. Dus ze moesten zichzelf uitvinden om er weer wat van te maken, in ieder geval het begin van de viagrapil is hier ontdekt. De natuur doet het verassend goed met het wegvallen van de zware industrie want er zwemt weer zalm na 200 jaar. Wie echt van natuur houdt kan naar Brecon Beacons een ruig laaggebergte en een nationaal natuurgebied.


Dit stukje zal niet snel toeristen buiten Groot-Brittannië trekken maar wie van de gebaande paden af wil is Mid Glamorgan wel idee om te bekijken. Dan gaan we verder met het biergedeelte van het verhaal en er zijn ongeveer tien brouwerijen te vinden en laat vier van hen aan jullie voorstellen.


Brouwerij Glamorgan (1994) uit Llantrisant een stadje in de unitary authoritiy van Rhondda Cynon Taf en sinds 1960 worden bij de Royal Mint alle Britse munten geslagen. De brouwerij zelf is de oudste van de streek en is vernoemd naar het oude graafschap voordat het werd gesplitst. Een familiebedrijf dat eigenlijk horeca bevoorrade van dranken en diverse vond dat er Wels bier bij kon komen en zijn dus gaan bier brouwen. Glamorgan Welsh Pale is een Pale Ale met een alcoholpercentage van 4,1% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak begint licht droog bitter en komt wat zoet bij. Het bier heeft tonen van citroen en een toefje grapefruit met wat karamel. Link naar brouwerij Glamorgan



Brouwerij Bang-On (2017) is te vinden in de stad Bridgend dat flink groeide na 1970 en kan als een groeikern gezien worden. Opgericht is deze brouwerij om sensationele op-en-top Britse bieren te brouwen maar men kan ook hier zijn eigen bier kopen met gepersonaliseerde etiket. De brouwerijnaam is Britse straattaal voor terrific, marvelous en just right, ik denk dat jullie er wel uitkomen wat dat betekent. Bang-On Cariad en dat laatste woord is Wels voor "liefde" wat met het hartje duidelijk wordt gemaakt. Qua bierstijl moet het een Brown Ale zijn en het heeft een alcoholpercentage van 4,1% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en wat chocolade en noten. Link naar brouwerij Bang-On



Brouwerij Grey Trees (2011) is te vinden in het kleine stadje Aberdare wat in de vallei van de rivier Cynon ligt. De brouwerij begon aanvankelijk elders en namelijk in een dorpje vlakbij genaamd Llwydcoed. Als we de Engelse vertaling nemen van Llwydcoed dan krijgen we Grey Trees. Affijn de brouwerij moest wegens succes verhuizen en vonden een groter pand in Aberdare wat 5 km zuidelijker ligt. Grey Trees Afghan Pale Ale en de naam is uit min of meer uit te legen. De Britten probeerden Afghanistan in de 19de eeuw een paar keer te veroveren en de soldaten konden hun dorst lessen met vanuit Engeland geïmporteerde India Pale Ale's. Dit waren niet de hopbommen waar we mee tegenwoordig mee dood worden gegooid. Dus een ode aan die drinkende soldaten en met al die IPA's moet je een opvallende naam kiezen. Deze Pale Ale heeft een alcoholpercentage 5,4% en de kleur is helder oranje. De smaak is licht zoet bitter en heeft tonen van citrusvruchten, perzik, mango en karamel. Link naar brouwerij Grey Trees



Brouwerij Twt Lol (2015) en hier doen ze aan tweetaligheid want men is trots op de Welse taal, wat je snel doorkrijgt als je de website bezoekt. Eigenlijk moet ik Bragdy Twt Lol noemen en Bragdy betekent "brouwerij" maar dat Twt Lol betekent zoiets als "ondeugende plezier dat grenst aan onzin". Beste grappig dat zes letters iets langs kan op leveren, de Welse taal kan best lastig zijn. De brouwerij is te vinden in het dorpje Treforest dat bij de stad Pontypridd hoort. Deze brouwerij wil serieus goede bieren brouwen met moderne twisten maar het hoeft er niet serieus uit te zien. Twt Lol Pewin Ynfytyn en wederom een vertaling en dat is "gekke pauw". Gek vind ik de pauw er niet uitzien maar meer chagerijnig. Het bier is een American Pale Ale en deze variant is hoppiger dan de Pale Ale. Het alcoholpercentage is 4,8% en de kleur is helder goudamber. De smaak is zoet bitter maar het wordt later wat droger en het bier heeft tonen van karamel, citroen, wat grapefruit en wat hars. Link naar brouwerij Twt Lol 


Zo dat was het Welse Mid Glamorgan en ergens volgende maand gaan we naar een andere "Mid" maar dan in Schotland. Dan volgt er nog een filmpje.





Reacties

Populaire posts