Bier+Randzaken = Witkap Pater Tripel - België

 Witkap Pater Tripel

Ten zuiden van de Belgische stad Aalst vinden we het stadje Ninove wat aan de rivier Dender. Hier vinden brouwerij Slaghmuylder en bestaat sinds 1860. Een zekere Emmanuel Slaghmuylder graanhandelaar van beroep besloot zich op het brouwen te storten. De brouwerij begon ergens in het centrum van Ninove om precies te zijn in de Sint-Jorisstraat. In 1884 nam zoon Ernest de brouwerij over en deze was getrouwd met Marie Van Roy, de zus van Arthur Van Roy één van de medeoprichters van brouwerij Palm. 


Ernest kocht grond net buiten het centrum wat bij een abdij hoorde met het idee hier een grotere brouwerij te bouwen. Hij heeft niet mee mogen maken want Ernest overleed voor de opening in 1926. Het bedrijf werd bestuurd door zijn drie zonen Emile, Edmond en Edouard. De voornaam met een letter "E" beginnen was een traditie in de familie Slaghmuylder. In die nieuwe brouwerij kon er ook ondergistend gebrouwen worden en Slag Pils was geboren en andere ondergistende biermerken. 

De Tweede Wereldoorlog was een tijdje funest voor het ondergistend brouwen want in die tijd was het makkelijker om bovengistend te brouwen. Pas in 1958 ging men terug naar ondergistend brouwen en was Slag Pils samen met wat andere merken wederom op de markt. Midden jaren 60 namen de zonen van de broers de boel over en de traditie met de "E" is voor tweederde gebroken. De namen van de neven zijn Philippe de zoon van Emile, Michel de zoon van Edmond en tenslotte Everard de zoon van Edouard


In 1979 werd er op verzoek van brouwerij De Drie Linden uit Brasschaat begonnen met brouwen van hun Witkap Pater bieren, deze brouwerij bestond van 1884 tot 1979. Hendrik Verlinden (1866-1940) die in 1916 eigenaar werd van De Drie Linden was ook chemicus en een expert met biergist, tevens was hij raadgever bij abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle bekend van het bier. Dit bracht hem op het idee ook klossterbier te gaan brouwen met de bekende Tripels, Dubbels en in vergetelheid geraakte Enkels. 


Hendrik noemden zijn bieren ook Trappist en vermoedelijk knepen de broeders van Westmalle een oogje dicht. In 1929 kwam het op de markt en daarmee de eerste brouwerij die niet bij een klooster hoort dit soort bieren brouwt. In 1981 werd het Witkap Pater merk definitief eigendom van brouwerij Slaghmuylder en is het ze verboden om Witkap Pater nog Trappist te noemen. Een regelement werd opgesteld en keurmerk ingevoerd omdat zo te houden. Maar abdijen die hun bier elder laten brouwen besloten ook een keurmerk in te voeren. Hierbij viel Witkap Pater buiten de boot om hun bier trappist-, abdij- of kloosterbier te noemen, maar de man met witte kap die een trappistenmonnik voorstelt bleef, Zo zijn er meer brouwerijen in België die het zo oplossen, een naam die niet schaadt met een beeltenis van een monnik(en) of abdij. 

Wat later komen alle Witkap Pater bieren aan bod maar eerst de andere bieren van brouwerij Slaghmuylder. Laten we beginnen met de ondergistende bieren.


Slaghmuylder's Paasbier en aangezien als dit verhaal verschijnt is het Pasen. Dit bier is bedoeld voor het voorjaar waar Pasen altijd wel in valt en gelijk is dit bier een uitzondering. De bierstijl is een Pilsener waar menig brouwerij voor een Lentebock of iets anders wat specialer is gaat. Het bier bestaat al meer dan 50 jaar en is een erkend Vlaams streekproduct. Het alcoholpercentage is 5,2% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is zoet bitter met tonen van citroen en karamel.



Slaghmuylder's Kerstbier en ja ook dit is een Pilsener en dan voor de wintermaanden en rond kerst zoals de naam aangeeft. Maar deze is wel een beetje anders want het is ongefilterd, tenminste alleen op fles op vat is het een gefilterde variant. De kleur is licht troebel goudoranje kleurig behalve van het vat daar is hij dus helder en het alcoholpercentage is 5,2% net zoals het Paasbier. De smaak is zoet bitter met een licht zuurtje op de achtergrond en heeft tonen van citroen, iets van perzik en wat karamel. Maar ook dit is een buitenbeentje bij de "kerstbieren" die over het algemeen zware bieren zijn met de nodige kruiden.


Slag Lager Beer is één van de oudste Belgsche Pilseners sinds 1926. Al noemen ze het hier Lager maar dat heeft te maken voor de verkoop aan Groot-Brittannië indertijd, want het heeft ook een tijd Slag Pils geheten. België wordt gedomineerd door Stella Artois, Jupiler, Maes, Cristal Alken en Primus, zullen dit soort regionale brouwerijen het moeten hebben van bovengistende specialiteiten hebben. Dus wie van dit soort regionale brouwerijen hun Pilsener wil proberen moet echt rondom de bron wezen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is redelijk droog bitter met tonen van citroen en een beetje karamel.



Ambiorix Bruin Bier is er sinds 1985 en heette ooit Ambiorix Dubbel wat tevens de bierstijl is. Aanvankelijk gebrouwen voor bierhandel uit Tongeren waar letterlijk deze Gallische strijder op een voetstuk staat. Een Gallische stam genaamd de Belgae stonden bekend om hun bieren en drinkgelag. Slaghmuylder heeft het bier opgenomen in hun eigen portfolio van bieren. Het alcoholpercentage is 7,5% en de kleur is donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van chocolade, geroosterd mout, gedroogd fruit, noten en kruiden.


Nou brouwen ze nog vele andere bieren maar dat zijn opdrachtbieren en kunnen bestaande Slaghmuylder brouwsel zijn, dit noemen ze etiketbieren en Ambiorix was er één van. Nu volgen de bieren van het Witkap Pater merk, ik begin met de lichtste.


Witkap Pater Special bestaat sinds 2004 en heette eerst anders namelijk Greut Lawauitj. Gebrouwen ter ere tijdens het Europees Kampioenschap Bellemannen, een belleman is een traditioneler middeleeuwse stadsomroeper die met een klinkende bel het nieuws rondschreeuwde. Nu is het een Witkap Pater en is het een Belgische Ale met een alcoholpercentage van 5,5%, de kleur is troebel goudamber. De smaak is zoet bitter met tonen van citroen, sinaasappel en koriander.



Witkap Pater Stimolu kan buiten België Single genoemd worden. Het bestaat sinds de jaren 60 van de 20ste eeuw en het is een Blonde Ale. Het alcoholpercentage is 6% en de kleur is troebel geeloranje. De smaak is zoet bitter met tonen van citrusvruchten, wat karamel en kruiden. Ze zitten in een overgang met de etiketten voor de Witkap Pater bieren en ze zien eruit als die hierboven.



Witkap Pater Dubbel heette ooit Dubbele Pater wat duidelijk is omgedraaid en is er vanaf het begin bij. De bierstijl kunnen jullie wel raden en het bier heeft een alcoholpercentage van 7% met een donkerbruine kleur. De smaak is redelijk zoet bitter en heeft tonen van karamel, geroosterd mout, besjes en rozijnen.



Witkap Pater Tripel en zoals jullie zien is het verkrijgbaar in handige 0,75 liter flessen net zoals de andere Witkap Pater bieren. Deze Tripel heeft een alcoholpercentage van 7,5% wat het één van de lichtere maakt want ze gemiddeld 8,5% zwaar en de kleur is troebel geel. De smaak is redelijk zoet bitter met tonen van sinaasappel, karamel en koriander.


Brouwerij Slaghmuylder is in het middelpunt gezet met hun bieren en vooral de Witkap Pater bieren, volgt nog de link en een filmpje. Link naar brouwerij Slaghmuylder












Reacties

Populaire posts