4de Bier Verhaal van November: Newcastle Brown Ale - Engeland

Newcastle Brown Ale
Het is goed dat Heineken zichzelf nooit bijvoorbeeld zijn bier Amsterdam Gouden Pils heeft genoemd, om vervolgens de Amsterdamse brouwerij te sluiten en elders verder te gaan. Dat laatste is gebeurd en hun bier komt nu van een bierfabriek uit Zoeterwoude-Rijndijk en laat ik ‘s-Hertogenbosch niet vergeten. Laat Heineken ook de eigenaar van het merk zijn van de titel van dit verhaal, maar eerst wat geschiedenis.

Op naar naar het Noord-Oost Engeland om precies te zijn naar Newcastle-upon-Tyne, waar je kan komen met de grote veerboten uit IJmuiden om fijn te gaan shoppen, sightseeingen, drinken, eten, weekendje weg en een Premier League wedstrijdje meepikken. Hier stond sinds 1868 ooit brouwerij Tyne wat later brouwerij Newcastle ging heten, deze brouwerij fuseerden in 1960 met Scottish Brewers uit Edinburgh om verder te gaan als Scottish & Newcastle. De grootste brouwer ging ten onder aan financieel wanbeleid in 2008, ondanks dat ze een grote brouwer waren. Heineken en Carlsberg uit Denemarken namen de boel over en verdeelde de buit.


Maar eerst even terug naar 1927 waar men een poging deed om het toenmalige populaire Bass bier te kopiëren, wat teleurgesteld over het resultaat werd het spul toch verkocht. Buiten verwachting werd het een succes, de arbeiders van de zware industrie uit en rond Newcastle vonden erg lekker. Ook dat het bier gebotteld was deed het goed, in die tijd kwam gebotteld bier niet veel voor in het Verenigd Koninkrijk. Het bier om te bottelen moet uitbesteed worden aan een nabijgelegen bottelarij, omdat de brouwerij simpelweg er geen een bezat maar later wel.


De blauwe ster siert het etiket sinds 1928, de punten van de ster staat symbool voor de punten van de ster staan voor de vier natuurlijke ingrediënten en de 5de punt voor de magie van het brouwen. De blauwe kleur staat voor de rivier de Tyne met de brug met dezelfde naam, sterker er zijn zeven bruggen die dicht bij elkaar liggen.


Het bier werd zo populair dat een bijnaam, koosnaam en een spreekwoord. De bijnaam is “Dog” en dat komt van het spreekwoord “I’m going to walk the dog” of “ik laat de hond uit” oftewel ik ga naar de pub, de koosnaam is “Broon” en dat komt van het dialect uit Newcastle en betekent “bruin”. Eind jaren tachtig begin jaren 90 liep de verkoop van het bier achteruit, tot het een populair bier werd bij Britse studenten en in Amerika en Canada. Door het eerder genoemde financiële wanbeleid bij Scottish & Newcastle sloten ze de brouwerij Tyne omdat de brouwerij naast het centrum ligt, de grond was veel waard en men kocht een brouwerij in de buurt op. Die brouwerij was Federation in Dunston zo’n 7,5 kilometer van Newcastle vandaan, voor de koop in 2005 werd er voorbereid om er Newcastle Brown Ale te brouwen. Heineken werd dus eigenaar van het merk in 2008, sloot de kleine Federation brouwerij in 2010 en verhuisde de boel naar Tadcaster, North Yorkshire.


Het bier wordt nu gebrouwen bij brouwerij John Smith’s, deze brouwerij ligt bijna 147 kilometer van Newcastle vandaan een best controversiële verhuizing. Toch een lokale “ziel” is flink verplaatst, tevens verving de kleuring door karamel in het bier. Maar men gebruikt een karamelmout om hetzelfde resultaat te verkrijgen. De tint van het bier is hierdoor iets donkerder geworden en de verkoop in het noordoosten van Engeland (Newcastle dus) liep wat terug door de verhuizing. Dat gehad te hebben nu even een korte uitleg over de bierstijl Brown Ale.

 
Qua alcoholpercentage kunnen ze 2,5% en stukken hoger tot wel 10%, in het zuiden van Engeland zijn ze het lichtst, in het noorden tot de 6% en de rest van de wereld zoekt de grenzen op. Altijd ondergistend en de kleur is amber tot bruin, vaak zijn ze helder en ook iets troebelere varianten kan je tegen komen. Qua smaak zijn de Brown Ales in het zuiden van Engeland zoeter en in het noorden van Engeland moutig en notig, de rest van de wereld droger en citrus. Maar altijd domineert de karamel- en chocolade smaak, maar vooral de karamel. Newcastle is niet de eerste Brown Ale, dat is Manns Brown Ale en dat is weer een verhaal apart.


Nu is Newcastle Brown Ale aan de beurt, deze heeft een heldere bruine kleur en het alcoholpercentage is 4,7%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, noten en iets van chocolade. Pas op met verhuizen van een lokale grootheid is het motto van het verhaal, al gebruiken ze de slogan “No bollocks” wat “geen gezeur” of “geen gezeik” betekent.


Volgt de facebookpagina want er is geen site naar het schijnt en een filmpje.
 
https://www.facebook.com/newcastle/


Reacties

Populaire posts