5de Bier Verhaal van November: EKU 28 - Duitsland

EKU 28
Terug naar Kulmbach, Beieren en nou doe ik een verhaal over deze  brouwerij en 4 van zijn bieren, De Eisbock van een tijdje geleden is terug te lezen via de volgende link http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2017/10/1ste-bier-verhaal-van-oktober.html?view=flipcard.
Brouwerij Kulmbacher is begonnen in 1846 onder de naam brouwerij Reichel, maar in 1895 ging men ook de naam Kulmbacher gebruiken. Ze waren de 2de brouwerij uit Kulmbach die bier buiten de stadsgrenzen ging verkopen, die andere lees geduldig verder voor de naam. Begin jaren 80 namen ze stadsgenoten Sandlerbraü en Mönchshof over, daar kwam EKU in 1996 bij en sinds dat jaar heet het officieel Kulmbacher. Ze gingen verder met 4 merken en die staan voor een bepaalde richting, nou net Kulmbacher uitgelegd en dat merk staat voor Premium gedeelte.
Laat ik als eerst hun Kulmbacher Edelherb Premium Pils behandelen, een klassieke helder goudkleurig bier met een alcoholpercentage van 4,9%. De smaak is licht zacht zoet bitter met zeer lichte tonen van karamel en hoppigheid, typisch niks mis mee Pilsener maar ook niet spannend. 

Het merk Mönchshof staat voor speciaal bier en was de naam van de eerdere genoemde brouwerij en werd opgericht in 1846. De grond waar de brouwerij op werd gebouwd was van monniken, van daar de naam Mönchshof (hof van monniken). Onder dit merknaam brouwen ze de onder andere de volgende bierstijlen: Kellerbier, Helles, Bockbieren, Märzen en Schwarzbier. Dus behandel ik de Kulmbacher Mönchshof Schwarzbier met zijn zeer donker bruine kleur tegen het zwarte aan, met een alcoholpercentage van 4,9%. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout en chocolade. Al de Mönchshof zitten in beugelflessen, om fijn te openen met een “plop”.
Merk nummer 3 is Kapuziner en is vernoemd naar kapucijner monniken, volgens mij horen die bij Mönchshof. De bieren zijn allemaal bieren op basis van tarwe, beter bekend onder de Duitse naam Weißbier of Hefeweizen. Dus hier de volgende bierstijlen zoals: Hefeweizen, Dunkelweizen, Kristallweizen en de licht alcoholische Weizen. Ik ga voor de standaard klassieker en dat is Kapuziner Weißbier, troebel geel/oranje van kleur met een alcoholpercentage van 5,4%. Ietsjes bitter van smaak en ook ietsjes zurig, tonen van banaan en iets van sinaasappel. Ook allemaal verkrijgbaar in een fijne beugelfles.
Als laatste merk en die staat voor traditionele bieren, voornamelijk de bierstijlen Pilsener, Dortmunders, Radlers, Bockbieren en Doppelbocks. Trouwens EKU staat voor Ersten Kulmbacher Aktienbrauerei en dat betekent weer zoiets als de 1ste Kulmbacher Aandelenbrouwerij. Deze brouwerijen kwamen op eind 19de eeuw in Duitsland en het waren vooral Pilsenerbrouwerijen, met een flinke geldinjectie van de aandeelhouders kon men een graantje meepikken van het succes van het Pils. EKU deed iets wat geen één Beierse brouwerij deed in die tijd en dat was exporteren, bij de meeste kwam het bier niet verder dan de stads- of dorpsgrenzen. EKU verkocht bier bijvoorbeeld tot in Hamburg en Breslau het huidige Poolse Wroclaw. In 1966 liet met onder licentie brouwen in Togo bij brouwerij BB Lomé. Exotische landen als Saint-Vincent en de Grenadines, Seychellen, Gambia, Salomonseilanden en Samoa kwamen ook aan de beurt om EKU in licentie te mogen brouwen en ze investeerden in die brouwerijen ook.
Halverwege jaren 90 ging het slecht met EKU, ze gingen failliet en werden tenslotte overgenomen door brouwerij Kulmbacher in 1996 en EKU bestond sinds 1872. Verder met EKU 28 en dat is een Doppelbock en het is een zware, namelijk 11% zwaar en niet 28 zoals op het etiket staat. Dat staat voor het stamwortgehalte maar dat ga ik nog weleens uitleggen. De kleur van het bier is helder amber van kleur, de smaak heel erg zoetig en het geeft een warmgevoel in de mond door de alcohol. Veel tonen van karamel in het bier en ook zijn amandelen waarneembaar.
Dit was Kulmbacher en zijn merken, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje over de EKU 28 waarvan de bierproever het erg zoet vindt. 
http://www.kulmbacher.biz/de/klb/
https://www.facebook.com/KulmbacherEdelherb/

Reacties

Populaire posts