3de Bier Verhaal van November: New Glarus Wisconsin Belgian Red - Verenigde Staten / Wisconsin
New Glarus
Wisconsin
Belgian Red
Met de staat Wisconsin zit het meer dan goed
met bier, daar kwamen Duitse immigranten eind 19de eeuw achter. Ze
vonden hier goed water om mee te brouwen en vruchtbaar land om graan te telen.
In die tijd had men ijs nodig om laaggistende bieren te brouwen, nou dat zat
ook goed met lange winters in Wisconsin.
De stad Milwaukee was een lange tijd
het epicentrum van de Amerikaanse brouwindustrie, sterker een tijdje waren het de
4 grootste brouwerijen ter wereld in deze stad opgericht en gevestigd. Schlitz
(1849), Blatz (1850), Pabst (1844) en Miller (1855) zijn de namen, Miller is de
2de brouwerij van de Verenigde Staten. Pabst is de grootste
brouwerijhuurder ter wereld en bezit geen brouwerij en laat zijn bieren vooral
bij Miller brouwen. Schlitz en Blatz bestaan nog als merkbier en zijn eigendom van Pabst, Miller is sinds kort gefuseerd met brouwerij Coors uit Colorado. Vaak is het met groter worden dat groter blijven nogal lastig is. Maar even wat weetjes en feitjes over Wisconsin, de staat is 4 keer groter dan Nederland en het heeft ongeveer 5,7 miljoen inwoners. Wisconsin staat ook bekend als “America's Dairyland" oftewel “Amerika’s Zuivelland”, want 25% van al het Amerikaanse kaas komt hier vandaan. Ook een kwart van al het geproduceerde boter komt uit Wisconsin en het is de 3de staat in melkproductie. Iets stoerder dan zuivel zijn motoren, fabrikant Harley-Davidson bouwt zijn machines sinds 1903 in Milwaukee. Het bedrijf heeft ook ze nodige hoogte- en dieptepunten meegemaakt, maar is de enige grote Amerikaanse motorfabrikant die nog bestaat. Ook hebben ze wat prutswerk verricht in de jaren 70, want ze hebben fanatieke fans die geen kritiek op hun merk willen hebben. Zo weer verder met bier en ik behandel 4 brouwerijen. 1: Brouwerij Miller uit Milwaukee krijgt nog een eigen verhaal in de toekomst maar ze namen in 1961 een concurrent ook uit Milwaukee over. Brouwerij Gettelman werd in 1856 opgericht en was een middelgroot bedrijf, dat was bewust om kwaliteit te leveren en genoeg geld om de familie te onderhouden. Maar Miller bood genoeg geld en brouwt nog steeds een merk van ze, Milwaukee’s Best Premium bestaat sinds 1895. Het is een Lager met een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,3%. De smaak is zeer licht zoet bitter en heeft zeer lichte tonen van maïs, conclusie een dorstlesser waar geen spanning te vinden is. https://www.millercoors.com/
4: Brouwerij New Glarus opgericht in 1993 uit
gelijknamige plaatsje gesticht door Zwitsers. De immigranten kwamen uit het
Zwitserse kanton Glarus en alles hier doet Zwitsers aan met zoals koeien, kaas,
gejodel en Zwitsers vendelzwaaien. Deboray Carey gaf als cadeau een brouwerij
aan haar man Daniel, hij had al een diploma brouwmeester. Later kochten ze een
brouwinstallatie uit Duitsland waarde 1 miljoen Dollar, maar de oude
gepensioneerde brouwer kwam er achter dat zijn installatie een 2de
leven kreeg vroeg hij er 24 duizend Dollar ervoor. In ieder geval manlief is
verantwoordelijk voor het bier en vrouwlief voor de rest behalve bierbrouwen.
Alle soorten worden wel gebrouwen hier, maar ze wagen zich ook aan zuurdere
bierstijlen zoals Vlaams Rood, Gueuzes en Lambiek met fruit. Zo is de Wisconsin
Belgian Red een Amerikaanse Krieklambiek, bij dit bier wordt de hele zure Montmorency-kers
toegevoegd. Het bier krijgt een jaar om te rijpen, het heeft een heldere
robijnrode kleur en het heeft een bescheiden alcoholpercentage van 4%. De smaak
is intens zoetzuur en heeft tonen van kersen en iets van appels. http://www.newglarusbrewing.com/index.cfm/general/index
Dit was een beetje van alles uit het bierige
Wisconsin, ergens volgende maand de laatste staat die ik behandel Wyoming.
Volgt nog een filmpje.
Reacties
Een reactie posten