Bier+Randzaken = Bergenbier Premium Pils - Roemenië

 Bergenbier Premium Pils

Het 4de Molson Coors verhaal brengt ons naar Roemenië en dit bied een kans om eens iets over dat land te schrijven. Bier werd pas populair na 1877 na de Roemeense Onafhankelijkheidsoorlog. Wat ook ongeveer de periode is dat de grote bierfabrieken ondergistend bier konden brouwen zonder afhankelijk te zijn van grottenstelsels en opgeslagen ijsvoorraden. Bovendien iedereen had interesse om in iets te investeren in het jonge koninkrijk Roemenië, dus ook brouwers. In 1877 had Roemenië nog niet de huidige vorm en op de kaart hieronder kun je zien hoe het land in diverse vormen eruit zag.


Het paarse gedeelte was het het begin en stukken kleiner dan nu. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen er stukken bij, het roze gebied kwam van het ingestorte Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. Dat gebied heet Zevenburgen maar is beter bekend als Transsylvanië en had een Roemeense meerderheid met een minderheid Hongaren en Duitsers. Deze streek had door die Duitse invloed al het een en ander aan brouwerijen die tegenwoordig in één of andere vorm bestaat en onderdeel van grote brouwgroep is. De oranje gedeeltes kwamen van Bulgarije en die streek heet Dobroedzja. Van het Russische tsarendom verkregen ze het gebied Bessarabië met een behoorlijke meerderheid Roemenen en een minderheid aan Russen, Oekraïners, Joden, Bulgaren met hier en daar Duitsers. Deze situatie werd Groot-Roemenië genoemd en duurde tot na het eindigen van Tweede Wereldoorlog. Bessarabië kwam weer aan de Soviet-Unie en werd vanaf dan Moldavië en kleine stukje gingen over naar de Oekraïense SSR. Dus het originele gedeelte en het Bulgaars gebied met Bessarabië zijn meer van de wijn. Hieronder zie je de kaart van het huidige Roemenië.


Na de val van het IJzeren Gordijn ging Roemenië de kapitalistische kant op en werden de vervallen brouwerijen overgenomen door de grote brouwerijen. Ik onderstreep de steden met een kleur van de huidige eigenaar om een idee te geven waar wat te vinden is. Molson Coors, Heineken, Asahi, Carlsberg
Dan zijn er nog wat kleinere producenten die ik voor het gemak oversla, ook de ongeveer honderd craftbrouwers dat een mogelijk bierverhaal verdienen.

De voorloper van het Belgisch-Braziliaans-Amerikaanse AB InBev, Interbrew kocht in 1994 binnen twee weken tijd twee nogal verwaarloosde brouwerijen om daarmee wat te verdienen op de Roemeense biermarkt. Die brouwerijen waren en zijn te vinden in de steden Baia Mare en Blaj waar de eerste werd gesloten in 2007. In Blaj werd een nieuw Roemeens biermerk gecreëerd om met vrienden te drinken. In 1995 kwam Bergenbier op de markt en het gebruik van de Transsylvanische bergen moet een idee geven van het gezonde pure bergwater wat gebruikt is voor het bier. Baia Mare en Blaj zijn te vinden in Transsylvanië. Om de brouwerij in Blaj efficienter te maken werd besloten om een nieuwe brouwerij van het Turkse Efes in 2006 over te nemen. In 
Ploieşti een stad ten noorden van Boekarest werd die brouwerij ook vernieuwd om nog meer Bergenbier te kunnen brouwen.


In 2008 ontstond AB-InBev en om monopolistische redenen moesten ze wat brouwerijen afstoten in diverse landen, dus meeste bezittingen die ook bij SABMiller hoorden gingen over aan een investeringsgroep die voor de brouwactiviteiten StarBev oprichten. Maar het groeide boven hun hoofd en verkochten in 2010 de Roemeense brouwerijen aan 
het Japanse Asahi en het Amerikaans-Canadese Molson Coors. Asahi nam de brouwgroep Ursus over en Molson Coors kreeg Bergenbier. Molson Coors zag in dat de brouwerij in Blaj overbodig was en sloot het, op de foto kan je de bierfabriek zien wat er nog steeds leeg staat. Trouwens ik kan niks vinden over die brouwerijen van voor 1994 maar in ieder geval is Bergenbier de derde brouwerij van Roemenië na Ursus van Asahi en Heineken Romania.

Bergenbier Premium Pils en de brouwerij is zelfs vernoemd naar het eigen merk. Bedoeld is dit bier om gezellig samen te drinken en als het kan tijdens een voetbalwedstrijd plus met mate. Dit melden ze omdat een Roemeen goed is voor 100 liter per jaar gemiddeld en veel doen het niet voor de lol want drankmisbruik is een groot probleem aldaar. Maar het bedrijf wil ook wat verdienen want het mes snijdt aan twee kanten. 
Bergenbier Premium Pils heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goud. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van citroen, zoete maïs en ietsje pietsje aan appel en honing. 


Zo hebben jullie een idee hoe het een beetje werkt in Roemenië en wat Molson Coors aan het doen is. Mochten jullie ooit in Roemenië tijdens een vakantie aan de Zwarte Zee, een Dracula toer in Transsylvanië of een stedentrip in Boekarest kan men een Bergenbier drinken. Volgt nog de link maar die is in het Roemeens maar wie handig is met Google Translate komt een eind, geen filmpje dit keer. https://www.bergenbiersa.ro/









    

Reacties

Populaire posts