Bier+Randzaken = Creemore Springs Premium Lager - Canada

 Creemore Springs
Premium Lager

Het 10de Molson Coors verhaal en dit keer craftbrouwerijen die ze hebben overgenomen in Canada. Brouwerijen van nog geen 25 jaar oud die het zo goed doen dat brouwreuzen er interesse in krijgen om het te kopen. Molson Coors is niet de enige die dit doet want onder andere Heineken, AB-Inbev en Carlsberg zijn er niet vies van om wat extra te verdienen. In ieder geval hebben ze vier craft brouwerijen overgenomen in Canada die voorbij komen met twee van hun bieren en wat geschiedenis.


Granville Island Brewing (1984) uit Vancouver is sinds 2009 in handen van Molson Coors. Ontstaan in een leefbaar gemaakt industriegebied met de zelfde naam waar en ze waren de eerste Canadese microbrouwerij wat nu een craftbrouwerij wordt genoemd. Er waren nogal wat groeistuipen en de originele brouwerij werd te klein dus ging men de goedlopende bieren uitbesteden, die werden gebrouwen bij Okanagan Spring Brewery uit Vernon zo'n 440 km westwaarts. Na de overname wordt er wel weer gebrouwen op de originele locatie wat al die tijd gewoon open bleef als een pub, nu is het een brewpub. Wel worden de goedlopende elders gebrouwen bij een nabij gelegen Molson Coors brouwerij. Link naar Granville Island Brewing


English Bay Pale Ale de bierstijl staat in de naam en vervolgens is het bier vernoemd naar een baai waar Vancouver aan ligt, ook weer een mooi voorbeeld van iets benoemen in de Nieuwe Wereld. Hier is het strand van Vancouver te vinden dat een lange tijd flink vervuild was door een dikke laag olie, maar tegenwoordig is het een stuk beter. Het bier heeft een helder bruine kleur met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en fruitigheid.



Lions Winter Ale en speciaal voor de wintermaanden en twintig jaar geliefd. Er is berg met twee pieken nabij Vancouver genaamd The Lions wat men vind lijken op twee poema's, in Engels wordt een poema ook wel "mountain lions" genoemd maar cougar is algemener. Deze Strong Ale is er naar vernoemd en onder ander een Canadian Football team is er ook naar vernoemd. Het bier heeft een helder bruine kleur met een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is zeer zoet bitter met veel tonen van karamel en vanille, wat op de achtergrond chocolade en kruiden.



Brasseur de Montréal (2008) en wie een beetjes Frans kent begrijpt dat het "de brouwer van Montreal betekent. De brouwerij is te vinden in de wijk Griffintown een arbeiderswijk waar voornamelijk Ierse immigranten woonden. De Ieren werden langzaam verdrongen door Joodse, Oekraïense, Italiaanse immigranten en Franstalige Canadezen. In 2016 kwam deze brouwerij uit grootste stad van Quebec in handen van Molson Coors. Vanaf 1960 werd de buurt meer industrieel van karakter en vanaf 2000 is dat proces omgedraaid naar een leefbare buurt. Dus daar hoort ook een brouwerij bij in deze gerevitaliseerde wijk waar men kan genieten van no-nonsens bieren. Link naar Brasseur de Montréal


Griffintown is een Blond Ale en de wijk is vernoemd naar Mary Griffin die illegaal de grond verkreeg en lapjes grond doorverkocht totdat er een dorp ontstond. Uiteindelijk werd Griffintown geannexeerd door Montreal en de rest had ik hierboven kort over gehad. Op al hun blikken ziet men een stuk plattegrond van de locatie waar het bier is naar verwijst Het bier heeft een helder goudgele kleur met een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van lichte tonen zoete maïs, citroen, bloemig en fruitigheid.



Normanville Hazy IPA en dit bier is vernoemd naar een straat in de wijk Rosemont waar de grote schoorstenen van een gesloten vuilverbrandingsoven het artwork sieren. De biestijl hier is New England India Pale Ale met een alcoholpercentage van 4,8% wat laag lijkt maar wel een voorlopig geaccepteerde percentage is. Totdat er misschien een bierstijl met een mogelijke naam als Session New England India Pale Ale. Dit troebel goudgele bier heeft een droog bittere smaak waar wat zoets probeert door heen te komen, tonen van grapefruit, mandarijn en een beetje guava. 



Le Trou du Diable (2005) uit Shawinigan een stadje halverwege Montreal en Quebec-Stad. In 2017 kwam het in handen van Molson Coors en naast de brouwerij hebben ze ook een pub. Trouwens de brouwerijnaam is Frans voor "Het gat van de duivel" en dat heeft te maken met een rotsformatie onderaan een waterval van de Saint-Maurice rivier. Daar schijnt de duivel te verbergen wat een ook een mooie brouwerijnaam is. Met zo'n naam willen ze uitdagend uit de hoek komen en eigenzinnige bieren aanbieden. Shawinigan ligt in de regio Mauricie en is een vakantiegebied waar men voor de natuur komt en men fijn kan kamperen en kajakken. Link naar Le Trou du Diable


Les Quatre Surfeurs de l'Apocalypso en deze biernaam is Frans voor "De vier surfers van de Apocalyps". Normaal zijn het ver ruiters met de namen Dood, Plaag, Oorlog en Honger en nu voor de verandering surfen ze. Het bier is een White IPA, de India Pale Ale op basis van tarwemout net zoals Witbier en Hefeweizen. De kleur is troebel blond en het alcoholpercentage is 6,5%. Droog bitter van smaak op verfrissende wijze en tonen van citrus, perzik en kruiden.



Dulcis Succubus en dat is Latijns voor "zoete succubus". dan moet ik dat laatste kort uitleggen. Kort gezegd is het een vrouwelijke demon die zich voedt met de energie en/of mannelijke zaad van haar slachtoffers. De bierstijl is hier Sour Ale waar de brouwer met opzet wilde gisten loslaat tijdens het brouwproces. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,5% en de kleur is troebel oranje. De smaak is droog bitter met wat zuurs en heeft tonen van  witte wijn, vanille, citroenzuur, lychee en hout.



Creemore Springs Brewery (1987) is te vinden in het dorp Creemore zo'n 130 km ten noorden van Toronto in de provincie Ontario. De brouwerij bezit een waterbron waar de het bedrijf is naar vernoemd. Ook houden ze aan het Duitse Reinheitsgebot dus alleen gerstemout, hop, water en gist maar ook doen ze niet aan toevoegingen. In 2005 kwam het in handen van Molson Coors en die gooiden al hun craftbrouwerijen onder de Six Pints paraplu onder leiding van Creemore Springs Brewery. Wel is het zo dat men in Canada deze brouwerij niet meer als een craftbrouwerij ziet zeker na de uitbouw na 2009 en dat Molson Coors alle marketing voor hun rekening heeft genomen sinds 2013. Link naar Creemore Springs Brewery


Lot 9 Pilsner is gebrouwen volgens Tsjechische tradities en dat maakt dit bier dus een Pilsener, maar smaakt het ook zo daar komen we zo achter. Het moet wel voller smaken dan een Lager en ook hoppiger plus het alcoholpercentage met tussen de  3% á 5,5% zijn. Even kort de biernaam want dat heeft te maken met een vruchtbaar stukje land in Creemore voor 200 jaar. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 4,7% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van citroen, kruidige hop en een grassig aroma. Beste een goede poging om Tsjechisch over te komen.



Premium Lager en we eindigen met in naam de saaiste maar ik koos ervoor dat ik het ooit heb mogen proberen en dit is wel de belangrijkste van die hele Six Pints groep. Ook is het een correcte Lager volgens de bierstijlen definitie want te pas en te onpas worden de bierstijlen Pilsener en Lager door elkaar gehaald. Kort gezegd een Lager moet het van de moutigheid hebben wat een zoet bittere smaak oplevert. Premium Lager heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder donkergoudkleurig. De smaak is verfijnd zoet bitter met iets van droogheid en heeft tonen van karamel, iets notigs en een beetje grassig aroma.


Op zich valt het mee wat Molson Coors doet op craftbeergebied en het ziet er divers uit, maar hou een brouwgigant altijd in de gaten volgende maand een soort gelijk verhaal maar dan in de Verenigde Staten. Volgt er nog een filmpje.



Reacties

Populaire posts