Bier+Randzaken = De Hemel Nieuw Ligt - Nederland

 De Hemel

Nieuw Ligt


Wie het winterbierverhaal heeft gelezen over de Nederlandse craftbeer pioniers had ook het bier van deze titel erin moeten zitten. Maar ik besloot er een eigen verhaal aan te wijden over het wel en wee van Brouwerij De Hemel uit Nijmegen. De brouwerij bestaat sinds 1996 en is opgericht door Herm Hegger. Brouwerij De Hemel is zijn de tweede brouwerij nadat hij min of meer ten onderging aan eigen succes met Brouwerij De  Raaf. Deze begon hij in 1984 in Heumen iets ten zuiden van Nijmegen die brouwerij in een voormalige brouwerij genaamd Bergzigt, bestaan van 1814 tot 1920.


Hij maakte furore met het Witbier genaamd Witte Raaf en dat was de eerste Nederlandse WItbier. Zo goed dat de toenmalige Brouwerij Oranjeboom de brouwerij overnam in 1991. Het enigste wat ze nog lieten brouwen was Witte Raaf en 1994 sloten ze de brouwerij in Heumen. Trouwens Oranjeboom kwam in 1995 in handen van Interbrew wat nu AB-Inbev is. De productie van Witte Raaf werd overgeheveld naar Hertog Jan in Arcen waar het langzaam verdween van de markt. Vermoedelijk hebben ze later weer op de markt gebracht als Hertog Jan Weizener. Want hun Hefeweizen die meer weg heeft van een Witbier.


De oude locatie in Heumen is nu een waar officieel getrouwd kan worden en men er een feest organiseren of een zakelijke bijeenkomst houden. Van 2009 tot 2017 was Bierbrouwerij Graaf van Heumen actief, een kleine brouwerij met grootse plannen. Dat er niet meer gebrouwen wordt is dat er geen tijd voor was om het te doen en ook dat er veel brouwerijen in Nederland bij zijn gekomen. De meeste brouwapparatuur werd doorverkocht en staat nu in Veendam bij Brouwhotel Parkzicht. Maar tegenwoordig is het ook onderdeel van Landgoed Bergzigt - De Raaf wat de naam van dit evenementencomplex is. 


Verder met de brouwerij van Harm Hegger en om te voorkomen wat met Brouwerij De Raaf is gebeurt is de huidige onderneming bewust wat kleiner gehouden. De eerste drie zaten ze toepasselijk in 't Brouwershuis een gebouw in de Steenstraat vlakbij de Waal. Dit pand uit 1621 was eigendom van het Nijmeegse brouwersgilde en tegenwoordig is het een woning als ik het goed heb begrepen. In 1999 gingen naar de 
Commanderie van Sint Jan een oudste stenen gebouwen van Nijmegen en dit dateert uit 1196. Het begon als een ziekenhuis en vervolgens een klooster van de Johannieter orde in 1214, vandaar de naam. Dan werd het een legerplaats vanaf de 16de eeuw die door diverse partijen werd gebruikt, zoals Spanje, de Nederlandse republiek en een korte tijd Frankrijk. Het adres van de brouwerij is Franseplaats 1, dus daar is verklaring van de straatnaam.


Tijdens het bombardement op Nijmegen in 1944 werd dit eeuwenoude gebouw getroffen door Amerikaanse bommen, die voor het station gingen. Dat werd wel geraakt maar ook de beurt rond de Commanderie van Sint Jan wegens slordige uitvoering. Het gebouw werd een ruïne en werd vanaf 1952 gebruikt als uitgaansgelegenheid en dan wel in de gewelven. Het was een populaire plek en wel voor studenten en de gemeente Nijmegen wilde het slopen. Nou dat ging niet gebeuren en vanaf 1969 kwam het gebouw in handen van Stichting Monumentenzorg. Het plan was dat iets voor de studenten zou worden maar dat ging ook niet en tegenwoordig is het een plek voor cultuur, ambacht, horeca. Brouwerij De Hemel vervult de laatste twee met een brouwerij, stokerij, azijnmaker, mosterdmakerij en een café.


Van oud bier dat ze overhebben maken ze die azijn en trouwens van wijn ook. En vervolgens kunnen met die azijn en met mosterdzaad de mosterd ervan maken. Met de resten van de gebrouwen bieren kunnen ze ook mooie sterke drank van stoken, onder ander gin, jenever en likeuren met de naam Anima. Dan kunnen we de bieren van ze gaan behandelen en ik doe er zeven waarvan één moedwillig en gerijpte variant is.


Moenen is een Rauchbier en de biernaam heeft te maken met de Duivel die zich verdeed als een persoon met de naam Moenen. Vandaar dat het een Rauchbier is en de kleur is troebel amber met een alcoholpercentage van 6%. De smaak is zoet bitter met een beetje droogheid met tonen van karamel, framboos, koriander en beetje gerookte ham.



Mariken is een Blond en de biernaam heeft te maken met jonge vrouw die valselijk beschuldigt werd. Ze riep God en de Duivel aan, de laatste kwam naar haar als Moenen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is troebel oranjegeel. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel, perzik en koriander. 



Godelief en dit is een Belgian Ale, in de stijl van Palm of De Koninck. Het was ooit het eerste bier van Brouwerij De Raaf wat toen een andere naam had. De voormalige topper Witte Raaf kwam pas in 1987 en die rechten over de naam heeft AB-Inbev. Het alcoholpercentage is 5% en de kleur is helder amber. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en licht geroosterd mout. 



Serafijn en dit het Witbier en moet wel afgeleid zijn van de Witte Raaf, de rechten mogen ze kwijt zijn maar de receptuur moet er nog wel zijn. Een serafijn is een engel die voorkomt in de Hebreeuwse bijbel. Het troebel geelkleurige bier heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van sinaasappel, citroen en koriander. 



Helse Engel is een Tripel en dat met biernaam wat eigenlijk een waarschuwing is, verleidelijk bier want te veel kan problemen opleveren. Het is altijd oppassen als een bier 8% zwaar is. Lucifer werd uit de hemel verbannen naar de onderwereld, een helse engel dus. Het heldere oranje gekleurde bier heeft een zoet bittere smaak met tonen van sinaasappel, karamel, kruiden en iets van honing.



Nieuw Ligt is een Gerstewijn of ook bekend met de Engelse benaming Barley Wine. De biernaam zal ook wel met iets "hemels" te maken hebben maar wie hier klikt kan zien wat het woord "ligt" meer betekent. Het verwarmende bier heeft een alcoholpercentage van 10% en de kleur is helder amberoranje. De smaak is zoet bitter wat een beetje verwarmd door de alcohol en heeft tonen van karamel, sinaasappel, perzik, wat kruiden en drop.



Nieuw Ligt Grand Cru is een variant op de "gewone" Nieuw Ligt, iets steviger gebrouwen om fijn weg te leggen en om vijf jaar te drinken volgens de brouwer. Dus de botteling van 2019 is het ideaalst al zijn de nog oudere ook niet te versmaden, zelfs de jongere bottelingen. Het alcoholpercentage van deze Gerstewijn is wel 12% en de kleur is hetzelfde, qua smaak van een recentere is iets voller dan een "gewone" Nieuw Ligt. Maar de oudere zullen anders smaken en kunnen cognac-achtige kwaliteiten krijgen.


Dat was het wel en wee van Brouwerij De Hemel en de bieren die ik heb ooit mogen drinken, ze brouwen er meer maar we doen het hiermee. Klik hier voor de link en het filmpje gaat over de Nijmeegse legende Mariken en Moenen.




 

Reacties

Populaire posts