Bier+Randzaken = Moosehead Lager - Canada

 Moosehead Lager


Dit keer de oudste familiebrouwerij van Canada en dat is Moosehead Breweries. Er zijn twee oudere maar die zijn en horen bij een intercontinentale brouwgroep. Molson Brewery is er sinds 1786 en onderdeel van Molson Coors, een Canadees-Amerikaanse brouwgroep. Er zijn drie hoofdkantoren en de belangrijkste is in  Chicago, de ander bij Coors in Golden, Colorado en tenslotte bij Molson in Montreal. Dan heb je nog Labatt Brewing Compant uit London, Ontario is er sinds 1847 en eigendom van het megalomane Anheuser-Inbev. Het Belgisch/Braziliaans/Amerikaans bedrijf heeft zijn hoofdkwartier in het Belgische Leuven maar voor de Canadese zaken is het hoofdkantoor in Toronto. 


Moosehead Breweries bestaat sinds 1867 en is te vinden in Saint John, de tweede stad van de Canadese provincie New Brunswick. Nadat John Oland zijn vrouw Susannah en hun negen kinderen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Canada haalde om daar hun geluk te zoeken. John had al wat diverse banen gehad zoals sigarenboer, slijter, accountant, boer en ging werken in Canada bij de spoorwegen. Vrouwlief bleef op de boerderij en waar ze ook bier brouwde. Major-General Sir Francis Walter de Winton een vriend van de familie was gecharmeerd van Brown October Ale, het bier dat Susannah. Hij vond dat ze er wat mee moesten doen en was bereid in een brouwerij te investeren.


Let wel de brouwerij was origineel gevestigd in Dartmouth, Nova Scotia en heette in het begin 
Turtle Grove Brewery, vernoemd naar een wijk in Dartmouth. Drie jaar later in 1870 overleed haar man na een rijongeval ging het eigenaarschap over op een manager van de brouwerij. Want in die tijden mochten vrouwen geen bedrijf bezitten waar ze het niet liet bij zitten. De bevriende militair kon ze niet helpen want die was overgeplaatst naar Gibraltar, wel kon zij en haar kinderen er blijven werken. Acht jaar lang kon ze niet veel doen en in die tijd heette het bedrijf Army and Navy Brewery, het leger was de grootste afnemer in die tijd. Toevallig kreeg ze een erfenis uit Engeland en met een slim trucje kon ze de brouwerij overnemen, oftewel op papier één van haar zonen eigenaar maken.


Langzaam werd de brouwerijnaam veranderd naar S. Oland, Sons and Company op een manier dat niemand het door had dat een vrouw de leiding had. Ook werd er gebruikt gemaakt van de naam Maritime Brewing & Malting maar dat gebeurde pas naar haar dood. Susannah overleed in 1885 en had geregeld dat haar jongste zoon George de zaak erfde en dochter Hulda kreeg ook wat rechten over het bedrijf. Tot er weer een ramp voltrok waar de brouwerij slachtoffer van werd, twee schepen ramde elkaar waarvan één vol zat met explosieve materialen. Het schip met de explosieven was gelijk vernietigd en de andere werd op de wal geworpen.


De klap leverden een tsunami en een schokgolf op die Halifax en Dartmouth wat een behoorlijk deel van die twee plaatsen verwoeste. Het gebeurde op 6 december 1917 in de ochtend en door de schokgolf vielen brandbare dingen zoals kachels en kandelaars om. Ook hadden de inwoners genoeg brandstof ingeslagen om de winter te overbruggen en dat voedde het vuur ook allemaal. Deze ramp is één van de grootste niet-nucleaire explosies veroorzaakt door de mens. De klap had een kracht van 3 kiloton TNT en de atoombommen die werden afgeworpen op Hiroshima en Nagasaki 15 kiloton TNT. De schade was enorm en de nasleep duurde lang.


De brouwerij was verwoest en Conrad, de oudere broer van George had explosie niet overleefd. Een jaar na de ramp kocht George een brouwerij in Halifax en tien jaar later kocht hij een grotere brouwerij in Saint John genaamd Red Ball Brewery. Dan is er nog de splitsing van de brouwerijen want George ging verder in New Brunswick en de andere familieleden bleven in Halifax. Die brouwerij heette aanvankelijk Highland Springs Brewery maar in beide brouwerij heette uiteindelijk Oland Brewery.


Nou brouwde ze in Saint John een populair bier met de naam Moosehead sinds 1931 dat men die vestiging Moosehead Breweries ging noemen vanaf 1947. In 1971 wordt de vestiging in Halifax gekocht door Labatt Brewing Company en die behield de Oland Brewery naam. Dus de één bleef onafhankelijk en de ander werd onderdeel van een grotere brouwerij die sinds 1995 van Anheuser-Busch Inbev is. Dus Oland Brewery krijgt volgend jaar een eigen verhaal.


Moosehead Breweries moest het hebben van de Amerikaanse markt waar het bier werd geprezen om de kwaliteit en smaak. Tot iemand het onzalige idee kreeg om goedkopere grondstoffen te gebruiken om zo meer winst te maken. Wat totaal mislukte en de Amerikanen lieten het merk links liggen dus dat werd weer teruggedraaid. Dus een les voor elke brouwerij, klooi nooit met je beste producten want klanten merken het en zijn genadeloos. De brouwerij doet het best goed tegenwoordig en laat ik wat bieren van ze behandelen. Omdat er wat Lagers tussen en de brouwerij schaal ik bij de Noord-Amerikaanse Lager brouwers in, is er een vorm van vlakheid. De vlakheid-schaal is van 1 tot 5, hoe hoger hoe smaakvoller. 


Moosehead Lager het vlaggenschip van de brouwerij sinds 1978 en deze helder goudkleurige Lager heeft de harten gestolen van veel Noord-Amerikanen. De Canadese acteur Michael J. Fox vertelde in een interview dat dit bier het best was, waarop enige tijd later een vrachtwagen vol Moosehead bij hem gratis werd afgeleverd. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de smaak is licht droog bitter met lichte tonen van citroen en karamel. (3/5)



Moosehead Pale Ale en dit bier is er sinds 1931 maar ook de eerste met de naam en elandkop. Waarom ze hier voor kozen kon ik niet vinden maar ik denk dat het staat voor kracht, vastberadenheid en vasthoudendheid. Dat zit wel goed na al die rampen die ze hebben meegemaakt. Het is een helder goudkleurige Pale Ale met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en fruitigheid. (3/5)


Moosehead Light en daar hebben we de onvermijdelijke Noord-Amerikaanse Light Beer. Minder calorieën, minder alcohol en hou het bij één anders kan je gewoon de gewone Moosehead Lager drinken. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4% de kleur is helder goud. De smaak is minder en wat wateriger dan de gewone Moosehead Lager wat eigenlijk het geval is met vele Light Beers. (1/5)



Moosehead Dry Ice is een Lager waar op het einde van de vergisting wordt gelagerd bij temperaturen iets onder nul, wat ijskristallen oplevert. Deze worden verwijdert wat het gist weer aan het werk wordt gezet, de suikers worden omgezet in alcohol. De smaak wordt wel vlakker en het alcoholpercentage gaat omhoog. In dit geval wordt het 6%. Dit helder goudkleurige bier heeft een zeer licht zoet bittere smaak met zeer lichte tonen van karamel en citrus. (1/5)




Moosehead Cracked Canoe en dit het tweede Light Beer van de brouwerij. Deze is nog lichter in alcohol en heeft is 3,5% zwaar. De naam "gebaste kano" volg ik ook niet maar met wat onderzoek gebruiken ze vooral vrouwen in hun reclames. De vrouwelijke lichaam kan minder alcohol aan en misschien heeft dit er mee te maken. Dus nog minder smaak dan de eerder behandelde Moosehead Light en wel dezelfde heldere gouden kleur. (1/5)



Alpine Lager en dit is hun eerste helder goudkleurige Lager sinds 1937. Tegenwoordig moet het bier met het Noord-Amerikaanse buitenleven in de uitgestrekte alpine natuur geassocieerd worden. Waar na een lange wandeling of gewerkt te hebben na een lange dag in de houtkap. Het alcoholpercentage is 5% en de smaak is licht droog bitter met lichte tonen van citroen. (2/5)



James Ready 6.0 is een Strong Pale Lager en het alcoholpercentage staat in de biernaam. James Ready heeft te maken met de originele oprichter van de brouwerij voordat de Oland familie het kocht. Dit helder goudkleurige bier heeft een zoete smaak met weinig bitterheid en heeft tonen van karamel en zoete maïs. (1/5)



James Ready 5.5 is de Lager en ook hier het alcoholpercentage in de naam. Nou kan ik nergens ontdekken wanneer die James Ready begon met brouwen in Saint John maar ik kwam erachter dat er activiteit was rond 1880. Deze helder goudkleurige Lager heeft een licht zoet bittere smaak met lichte tonen van karamel en fruitigheid. (2/5)



James Ready 4.0 en het alcoholpercentage kunnen jullie wel raden. Dit is het laatste Light Beer en ook hier een wat vlakkere variant van James Ready 5.5. Het  James Ready biermerk moet je zien wat Heineken met Amstel doet, verkopen als bier voor het volk en eigenlijk het b-merk van de brouwerij. Die rode leeuw tenslotte in het artwork is afgeleid van de Schotse leeuw waar die James Ready vandaan komt. (1/5)


Dat was de oudste brouwerij nog in 100% handen van Canadezen en wat bieren van ze wat je kan drinken, hier klikken voor de link en tenslotte een filmpje.





Reacties

Populaire posts