Bier+Randzaken = Abbeydale Deception - Engeland

 Abbeydale Deception


Brex-beer-it-thema deel 77 en dit zijn we weer in Engeland, om precies te zijn in het graafschap South Yorkshire. Voor de verandering een metropolitan county of vertaald een grootstedelijk graafschap, dus voornamelijk stedelijk gebied. Tevens is dit het derde bierverhaal over een graafschap waar de naam bestaat uit Yorkshire, de andere waren East Yorkshire en North Yorkshire. Het gebied is ongeveer even groot als de provincie Utrecht en heeft ongeveer 1,4 miljoen inwoners. De vlag hieronder is de officieuze vlag van South Yorkshire aangezien er geen één hebben op dit moment.


In het westen van South Yorkshire ligt het Penninisch Gebergte en de heuvelige uitlopers ervan vormt het landschap. Aangezien het er behoorlijk stedelijk zijn ze bezig dat het tussen de steden er ruimte is voor wat groen en natuur. Want ten tijde van de Industriële Revolutie werd er steenkool en ijzererts gedolven waar men staal mee produceren in de vele hoogovens. Maar de teloorgang van de industrie in South Yorkshire en ook de rest van het land wordt tegenwoordig geprobeerd om die schade om te draaien. In ieder geval is in het zuidwesten van het graafschap het nationale natuurgebied de Peak District te bezoeken. Het wordt gedeeld met andere graafschappen Cheshire, Greater Manchester, Staffordshire, West Yorkshire en vooral Derbyshire.Omdat het graafschap voor de rest stedelijk is komen de vier grootste steden voorbij en ik begin met Barnsley. De telt ongeveer 97 duizend inwoners en als we de voorsteden erbij doen dan zijn het er ongeveer 244 duizend. Ooit draaide alles in deze stad om steenkool en in de jaren 60 waren er nog 70 kolenmijnen actief. De laatste sloot in 1994 en dat stortte de stad in verval. De laatste tien jaar gaat het weer aardig want doordat het vestigingsklimaat goedkoop is komen er bedrijven en mensen op Barnsley af. Men kan er shoppen, het uitgaansleven is er goed en er is wat cultuur.


Zo'n 27 kilometer naar het oosten zijn beland in Doncaster, de tweede stad van South Yorkshire. De stad heeft ongeveer 113 duizend inwoners en samen met de voorsteden zijn het er ongeveer 308 duizend. Ook hier hadden ze steenkoolmijnen die sloten maar de staalgieterijen zijn er nog en de nodige bedrijven die hiermee werken. Tevens is Doncaster ideaal gelegen aan het spoor en men kan in principe alle kanten van het Britse eiland op. Net als met Barnsley kan je zeker er wel '1'1n dag vermaken


Rotherham zo'n 30 kilometer zuidwesten van Doncaster is de volgende stop. De stad heeft ongeveer 117 duizend inwoners en doen we de voorsteden erbij komt het op ongeveer 265 duizend. Hier is de staalindustrie intact gebleven en uiteraard alle mijnen gesloten. Van de vier steden is dit wel de minste maar een dagje moet genoeg wezen. Wel staat er een behoorlijke gotische kathedraal van jewelste die het bezoek waard is.


Sheffield de grootste stad van South Yorkshire met ongeveer 556 inwoners, het is de zesde stad van Engeland. Tijdens de Industriële Revolutie was dit een belangrijke stad en dat kwam door staal maar dan nog meer dan Barnsley, Doncaster en Rotherham. In Sheffield is roestvrij staal uitgevonden alhoewel in Duitsland ook maar de Britten waren sneller met het patent. Sheffield heeft na de teloorgang van de industrie in de jaren 70 goed herpakt en zichzelf weer uitgevonden. Toeristen weten de stad te vinden en er aardig wat te beleven qua winkelen, cultuur en uitgaan. Wie van voetbal houd kan hier ook terecht al zijn de lokale teams Sheffield Wednesday (4 landstitels & 3 FA cups) en Sheffield United (1 landstitel & 4 FA cups) niet aanwezig op het hoogste niveau. De oudst bestaande voetbalvereniging ter wereld is Sheffield F.C. uit 1857. Dus voetbaltoerisme kan ook hier en nu verder met biergedeelte.


Brewery of St Mars of the Desert (2018) uit Sheffield en om precies te zijn de wijk Attercliffe. De brouwerijnaam klinkt vreemd maar oprichters hadden naar locaties gekeken in verschillende landen om een brouwerij te beginnen waaronder in het Franse dorp Saint-Mars-du-Désert, die naam bleef hangen. De bieren dieze brouwen gaan uit van het klassieke stijlen met een modern twistje hier en daar, maar ook andersom.  Clamp zie plaatje voor de betekenis en het is een New England IPA met een alcoholpercentage van 5,4% met een troebel oranje kleur. 
De smaak is droog bitter met tonen van sinaasappel, grapefruit, manderijn en meloen. Link naar Brewery of St Mars of the DesertBradfield Brewery (2005) uit High Bradfield een klein dorpje zo'n 10 kilometer noordwestelijk van Sheffield en net in het natuurgebied Peak District. Landelijk gelegen en ondanks hoort het bij het grote Sheffield. De brouwerij is onderdeel van een boerderij met als specialisme veehouderij. Naast houden van honderd koeien bleek er ook nog tijd te zijn om bier commercieel te brouwen. Veel biernamen hebben trouwens met koeien te maken. Farmers Blonde is een Golden Ale en ter ere van het rundveeras Blonde d'Aquitaine. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet bitter met lichte tonen van citrus, iets van karamel en een grassig aroma. Link naar Bradfield BreweryAcorn Brewery (2003) uit het stadje Wombwell wat zo'n 6,5 kilometer zuidwesten van Barnsley ligt en Wombwell hoort bij Barnsley. Van 1857 tot 1976 bestond Barnsley Brewery en in de gebouwen bestond er van 1997 tot 2013 Oakwell Brewery. Wat het wel al die tijd heeft overleefd is het bier Barnsley Bitter waarvan het originele recept en originele giststam nu van Acorn Brewery is. Trouwens het was nogal een dingetje met dat bier want in Barnsley beschouwen het als een culturele trots. Barnsley Bitter heeft een alcoholpercentage van 3,8% met een helder amber kleurtje. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, fruit en licht geroosterd mout. Link naar Acorn BreweryAbbeydale Brewery (1996) uit Sheffield en de brouwerijnaam heeft te maken met de wijk met dezelfde naam net zuiden van het centrum. De wijknaam heeft te maken met Beauchief Abbey een voormalige abdij waar alleen nog een toren en wat ruïnes van overgebleven. Het logo van de brouwerij zijn de resten van poort te zien, maar de echte is onlangs gerenoveerd. De biernamen hebben met het abdijleven te maken, bij sommige is het duidelijker dan de ander. Deception betekent "teleurstelling" en die gevoelens kan men in het klooster krijgen. Het bier is een New Zealand Pale Ale (de uitleg komt zo) met een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage van 4,1%. De smaak is zoet bitter met enige droogheid en heeft tonen van wrange citrusvruchten, tropisch fruit en vlierbloesem. Link naar Abbeydale Brewery


New Zealand Pale Ale waar je aan de naam kan zien waar het ontstaan is. Net als zijn Britse en Amerikaanse broers heeft een droog bittere smaak, maar hier komen ook smaken van tropisch fruit en groene druif erbij kijken. Omdat de Australiërs ook met deze jonge bierstijl aan de haal zijn gegaan komt de term Australian Pale Ale voor maar Pacific Pale Ale is ook gangbaar. En het gebruik van Nieuw Zeelandse en Australische hoppen zijn wel vereist om deze bierstijl ]te brouwen. Tenslotte een filmpje om dit bierverhaal af te sluiten en de volgende Brex-beer-it verhaal speelt zich af in het midden van Engeland af.Reacties

Populaire posts